logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
28. Prosinac 2022

Pregled 2022.: godina kreativnog angažmana i novih projekata

O godini iza nas
Godina 2022. počastila nas je brojnim izdanjima, nekim novim reggae i dub festivalima ali rastužila s najavom zadnjeg izdanja Seasplash festivala koji je odgojio mnoge generacije unazad 20 godina. Ne bih si htjela uzimati za pravo određivati top 5 ili top 10 najboljih izdanja u godini, stoga sam odlučila se poslužiti tzv. nabrajalicom i tako doprinijeti jasnom uvidu što se događalo na polju kreativnog glazbenog angažmana.

Ovu izazovnu godinu smo započeli s novim singlom od Adise Zvekić poznatije kao Diamusk “A heart a desert storm”, a sound system scena je odmah u začetku godine zadovoljila svoje apetite s dokumentarnim filmom “Inna Vanguard Style” o životu Marka Irationa iz Iration Steppasa. Tešku artiljeriju za početak godine izvadio je i slovenski Koneski u albumu “Judgment Day”, a iz slovenske kuhinje smo slušali još i EP “We are ready” od Elidana i Bude iz Elvis Jacksona te Tadimanovu “Nikoli” dok su Kočevska Orchestra veselili nas s obradama “Sweet Sensation” i “Dancing Mood” kao i pojava novog autorskog benda The Homegrowns. Mladi producent Greg Even sve je aktivniji pa smo tako slušali "The Unavoidable Void" i "What Comes After Riddim"

Od naših uzdanica One Dread nas je razveselio sa singlom “Mighty Lioness” koji najavljuje njihov prvi autorskih album koji se nažalost još nije pojavio. Banana Zvuk su se raspištoljili s količinom gostujućih remikseva pa smo tako slušali EP “Legaliziraj Remixes”, a oni sami su remiksirali Saru Renar i Killo Killo Bandu. A kad smo već kod remiksera valja i spomenuti “Blood A Run Remixed”, remiksirano izdanje stvari “Blood A Run” Tenora Youthmana i Bademaha. Del Arno Band nas je sredinom godine obasjao “Suncem”, a Soulcraft je ispostavio “Hustlin Dub” na kojem je sudjelovao i Echomer. ST!LLNESS se krajem godine napokon pojavio s Ambasadorom nagrađenim albumom “Kocka je okrugla” kojeg je najavio singl “I dalje”, a njihov član Ante Ljubičić prikrao se s projektom Freesthina i dub sprdačinom u “Visibaba Dub”. Ušuljao se na scenu i misteriozan projekt Neuky koji ove godine objavili dva izvrsna singla “Selo” i “Marseille”. A ako ste propustili, obavezno obratite na pozornost na ekraniziranu epizodu “Disko šume" Kali Fat Duba.

Dr. Obi i Anja G neumorno i dalje guraju svoj zvuk pa su tako objavili za francuski Culture Dub Records stvar “Resilienz Dub”, kao i suradnju s Jah Freeom u “Running Away” te za vlastiti label “Moonlight”. Da su Anja i Robi utjecali na druge dokazuju i Millah i Boombar Dub u “Dem a play” i “Know so well”.

Što se tiče količinskih objavljivanja singlova, tu predvodi Haris Pilton koji je zadnjih mjeseci izbacivao obrade kao od šale (“Otpisani”, “In corpore sano”, “Zion”...), no svakako se mora spomenuti i “Ting a Ling” EP koji je nastao u suradnji s novopečenim slovenskim producentom Gregom Evenom, kao i “Mr. Classic” kojeg je zakucao s Josephom Cottonom. Haris je snimio i EP s iščeznulim Digitron sound systemom “Not Granted Riddim”. Eyekon In Dub imao je niz singleova kao što su “Passing by”, “Kanoun”, “Čelična šapa korupcije”.

Dubar Sound nas je ove godine počastio s izvrsnim nastupom na Escape The City festivalu, kao i s EP-om “Hope” kojeg potpisuje zajedno s Foreigners Everywhere, a kraj godine je zakucao sa singlom “Hartera”. Kao i Seasplash festival, Dub Diggerzi su se zasad oprostili sa scenom s epom “11”, a u seriji neobjavljenih dragulja iz trezora Jah Worksa pojavio se uvijek dragocjeni Hornsman Coyote u “Horns Of Peace” i “African Call”. Roadtripper se okušao u autorskom single izdanju koji se pojavio pod imenom “Guerilla”. Sassja se okušava u pjevanju i najavljuje preokrete u karijeri u singlu “Znam” , a za kraj godine smo imali priliku slušati stvar “U bloku” BoJAH-a i Krkljuša iz Srbije.

A što se tiče ekipe koji su malo van žanra; Fokus je objavio šesti LP “Underdogs”, Egoless “Mind The Zaps”, a Motovunski “Give’em” i “Blood Overfloow” koji je također nagrađen Ambasadorom. A kad ponovno spominjemo Ambasador, treba napomenuti da su RootsInSession osvojili nagradu za sound system godine u jakoj konkurenciji Munchies sound systema, Boris sound systema, Nettle Sound Systema i Vibration Addicta.

A potonji Vibration Addict su pokrenuli novi festival Zion Boška koji je uspješno položio svoje prvo izdanje u Sutivancu, a Escape The City su ponovno briljirali na Barbarigi. U Herceg Novom smo popratili također Roots Revival Festival koji ima tendenciju dovođenja većih imena u regiju, dok je slovenski Overjam proslavio deset godina rada na najozbiljnijem izdanju festivala do sad. Seasplash je održao u 2022. godine svoje jubilarno 20. izdanje, a za najavili su posljednje izdanje festivala uz Channel One sound system, Pitch Black, Atenat, ST!LLNESS, Filipa Motovunskog… U Sloveniji se plesalo i na Roots In The Woods festivalu, Srbija je gorila na Natural Mystic Festivalu i Regeneraciji Dunava, a Crna gora je uz Roots Revival slavila život na 11. Montenegro Sun Reggae Festu. Slavoniju svako ljeto oplemenjuje Reunited Festival, a kasnu jesen su obogatili sa suradnjom s udrugama Submovement (Pula) i Koprivom (Koprivnica) u sklopu Dana sound system kulture. Posjetili smo koncert Burning Speara u Berlinu i The Wailersa i Del Arno Banda u Beogradu, a u Zagrebu smo plesali na Antenat u Vintageu i bogami proslavili 25 godina Attacka na dvonovnevnom dub flooru u Medici. Dr.Obi je vratio Roots HiFi večer na plesni podij Dva Osam kluba, dok je reggae emisija Worries In The Dance održala čitav serijal reggae večeri u Rijeci. U Čakovcu i Koprivnici su se događala redovna reggae događanja, a velika hvala Čakovčanima što se redovno prisjećaju Emila iz Waitapu benda koji su krenuli dalje s radom.

I ova godina nas nije poštedjela crnjaka; izgubili smo dva člana Mighty Diamondsa Fitzroya Bunnya Simpsona i Tabby Diamonda, a otišli su Idren Natural i Denroy Morgan. Životnu bitku je izgubio Cecil Skelly Spence iz Israel Vibrationa i Nazamba, a za kraj godine je stigla vijest da je s ove planete otišao i Terry Hall iz legendarnih The Specials. I kada sam pomislila da smo ispucali dozu loših vijesti, danas je stigla vijest da je naglo preminuo mladi Jo Mersa Marley. 

Što se tiče filmskih priča, pogledali smo dokumentarni film “Rebel Dread” o životu još uvijek živog Don Lettsa, i “Bite Of Paradise”, film Brain Holidaysa o snimanju albuma na Jamajci koji je osvojio nagradu na 16. izdanju DORF Festivala.

I dok se mi bavimo scenom na uskom području Balkana, svijet je izgorio od reggae muzike. Horace Andy se udružio s Adrian Sherwoodom u bezvremenskom “Midnight Rocker”. Groundation su objavili fantastičan “One Rock”, a Clinton Fearon “Breaking News”. Dennis Bovell se pojavio s kompilacijom za sva vremena, a Trojan Records su odali počast Lee “Scratch” Perryu. A tu su i afrički velikani Tiken Jah Falkoly “Braquage de Pouvoir” i Alpha Blondy "Alphalliance". No novi igrači s otoka su vrlo aktualni; Kabaka Pyramid je objavio album “The Kalling” i perspektivna Koffee “Gifted”. Protoje je razvalio s “Third Time’s Charm”. Reemah je objavila “Warriors”, Lila Iké “Dinero”, a Micah Shemaiah neki dan “Run Things”. Sizzla je proslavio 25 godina rada, a i Luciano je objavio novi singl, a ljeto smo začinili s zanimljivim izdanjem Havana meets Kingston. Europsku scenu su tresla nova izdanja Dub Inca i Gentlemana, Soom T je odrecitirala evanđelje u “Good”, a Biga Ranx u “Eh Yo”. Za sve ljubitelje roots reggae zvuka preporučam album “Balance” Ras Tweeda. Mellow Mood uskoro stiže u naše krajeve s albumom “Manana”, a prije nekoliko dana Brother Culture je objavio kompilaciju svog djelovanja. Weeding Dub je objavio “Where We Come From” na kojeg treba obratiti pozornost, a O.B.F su imali zanimljivih izdanja s Junior Royem, Sr. Wilsonom, Nazambom … A ako želite kopati, možete pronaći još more muzike koja je izašla u 2022. godini.

Kao i uvijek, na regionalnoj reggae sceni ne nedostaje uzbuđenja, a tome pridonosi činjenica da je sve bogatija novim izdanjima, a i novim projektima. Što će li nam 2023. servirati, ne znam. Preostaje nam za vidjeti i sudjelovati.
Tekst:  

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života