logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Vijesti
20. Prosinac 2022

Preminuo Terry Hall iz The Specialsa

R.I.P. Terry Hall
Terry Hall, frontman legendarnog ska benda The Specials preminuo je u 63. godini života. Poznat po svojoj britkoj duhovitosti, pjevač je stekao slavu 1970-ih i 80-ih hitovima kao što su "Ghost Town", "Gangsters" i "Too Much Too Young". Terry Hall preminuo je nakon kraće bolesti, stoji u priopćenju The Specials.

Glazbenik je rođen 1959. i odrastao je u Coventryju, gdje je većina njegove obitelji radila u gradskoj automobilskoj industriji koja je tada bila u procvatu. Ali život mu je krenuo ukrivo kada ga je u dobi od 12 godina oteo učitelj.

"Bio sam otet, odveden u Francusku i seksualno zlostavljan četiri dana", rekao je za The Spectator 2019. "A onda su me udarili u lice i ostavili na cesti."

Hall je rekao da ga je incident ostavio u doživotnoj depresiji i uzrokovao da napusti školovanje u dobi od 14 godina, nakon što je postao ovisan o Valiumu koji mu je bio prepisan.

"Nisam išao u školu, nisam radio ništa. Samo sam sjedio na svom krevetu i ljuljao se osam mjeseci."

Glazba je bila neki oblik utjehe; i Hall se pridružio lokalnom punk bendu pod nazivom Squad, dobivši svoju prvu autorsku zaslugu za njihov singl "Red Alert". Primijetio ga je Jerry Dammers iz grupe The Specials, koji ga je regrutirao kao frontmana. Nakon su stekli fantastičnu reputaciju uživo bend je postao poznat na nacionalnoj razini nakon što je John Peel s Radio 1 pustio njihov debitantski singl "Gangsters". Pjesma je proslavila bend i njihovu izdavačku kuću 2-Tone kao glavnu silu britanske ska glazbe. Bend je zajahao izvanredan val popularnosti, postigavši sedam uzastopnih top 10 singlova između 1979. i 1981.

"A Message to You Rudy" je rocksteady pjesma Dandyja Livingstonea iz 1967. izvorno nazvana "Rudy a Message to You", pjesma je kasnije postigla veći uspjeh kada je 1979. obrada grupe The Specials dosegla 10. mjesto UK Singles Charta.

To je razdoblje kulminiralo s pjesmom "Ghost Town" iz 1981. koja je zvučno pratila nemire tog ljeta na ulicama Londona, Manchestera, Liverpoola i Birminghama; odgovor na policijsku upotrebu taktike zaustavljanja i pretraživanja. "Ghost Town" proveo je tri tjedna na prvom mjestu svih ljestvica i naširoko se smatra jednom od najboljih britanskih pjesama svih vremena.

Ali Hallu - koji je imao samo 22 godine - bilo je teško premostiti razliku između slave na top listama i političke poruke benda.

"Kada smo uzeli zlatni disk za "Ghost Town", osjećao sam se jako loše zbog toga", rekao je. "Rečeno vam je da slavimo ovaj broj jedan koji govori o onome što se događa, o neredu u kojem se nalazimo, a ja sam se osjećao vrlo neugodno."

Hall je napustio bend kako bi započeo Fun Boy Three s Goldingom i Stapleom, napuštajući ska radi eksperimentalnijeg pop zvuka.

Njihov debitantski singl "The Lunatics (Have Taken Over The Asylum)" nastavio je tamo gdje je "Ghost Town" stao, a Hall je pisao o svom zlostavljanju u djetinjstvu na pjesmi albuma "Well Fancy That". Napravili su duet s Bananarama na "Really Saying Something" i obradi jazz standard "It Ain't What You Do".

Nakon Fun Boy Three, Hall je osnovao brojne druge bendove, uključujući The Colourfield; Terry, Blair i Anouchka...

Pokrenuo je solo karijeru 1994. s hvaljenim albumom "Home",  a nastavio je snimati s trip-hop artistom Trickyjem i Albarnovim hip-hop projektom Gorillaz, prije ponovnog okupljanja s The Specials na turneji 2008. i nastupa na završnom koncertu Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Bend je 2019. objavio novi album "Encore" i iznjedrili nastupe po Velikoj Britaniji, prije nego što je Covid neočekivano zaustavio njihov povratak.

Hall je za to vrijeme snimio album obrada, inspiriran pokretom Black Lives Matter. Objavljen u listopadu 2021., sadržavao je nove verzije pjesme "Get Up, Stand Up" Boba Marleya i "The Staples Singers" Freedom Highway.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice