nike

Događanja
Intervjui
21. Svibanj 2024

Dub FX: "San svakog glazbenika je biti uspješan"

Intervju s Dub FX-om

Nakon deset godina u Pulu 14. srpnja se vraća Dub FX vrhunski producent, vokal, beatboxer, tekstopisac i instrumentalist. Artist koji je prvi provukao svoj glas kroz efekte i loop station te napravio svojevrsnu revoluciju u samostalnom izvođenju glazbe uz pomoć efektnih pedala. Uz njega nastupaju Kalikamo i DR.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, a do tad pročitajte intervju i zagrijate se za vrhunsku zabavu koja nas očekuje u dvorištu Rojca 14.7.

Reggae hr: Kako si otkrio live looping i što ti se svidjelo kod te tehnike?
Dub FX: Prvi live looper kojeg sam ikada vidio bio je Australac po imenu Lindsey Buckland još 90-ih. Bio je ulični performer koji je svirao neobičnu gitaru i digitalni bubanj koji je mogao proizvoditi razne zvukove. Loopers još nisu bili izmišljeni, ali on je koristio digitalni delay pedal s postavkom ponavljanja na beskonačno. Napravio bi zvuk i delay bi ga ponovio u loopu, zatim bi svirao preko toga i dodavao drugi zvuk u loop. Bilo je to zaista revolucionarno, i sjećam se kako sam ga satima promatrao na ulicama Melbournea. Čak sam ga slučajno sreo dok je svirao u Rimu i Amsterdamu. Bio sam samo tinejdžer, ali bio sam toliko inspiriran tim čovjekom da sam pomislio: "Želim to raditi." Jednom na večeri s tatom, netko je počeo pričati o njemu i kako su kupili njegov CD. Sve te stvari su se spojile u mojoj glavi i shvatio sam da taj čovjek putuje po cijelom svijetu i vjerojatno prodaje puno CD-a, zasigurno dobro zarađujući. Zatim, kad sam imao oko 20 godina, sreo sam još jednog Australca po imenu Mal Webb, koji je koristio Akai Headrush pedalu, koja mislim da je bila prvi looper ikad napravljen. Webb bi beatboxao u nju i slojevao zvukove svojim glasom, i pomislio sam: "Stvarno moram nabaviti jednu od tih." U to vrijeme već sam koristio procesor efekata na svom vokalu i pjevao u raznim bendovima ili s DJ-ima u klubovima, a također sam se zabavljao beatboxanjem s prijateljima. Tako da sam opet sve te stvari spojio u svojoj glavi i imao viziju sebe kako sviram na ulici s pedalom za efekte povezanom na loop station. Nedugo zatim, ostvario sam taj san i počeo svirati po cijeloj Europi. Mislim da je ono što najviše volim kod te tehnike sloboda i originalnost. Svatko ima svoje utjecaje i zvuk, tako da će sve što loopate uvijek biti vaš zvuk.

Reggae hr: Kako je došlo do suradnje sa saksofonistom Mr. Woodnoteom?
Dub FX: Zajednički prijatelj nas je angažirao da nastupimo zajedno na poetry slamu tijekom festivala. Mislio je da ćemo se slagati, i bio je u pravu! Nakon tog festivala, preselili smo se zajedno u Bristol i počeli svirati na ulici i snimati zajedno.

Reggae hr: Što se dogodilo s dubstep projektom Kila Mega Giga Tera, čiji si bio član? Je li taj projekt još uvijek aktivan?
Dub FX: Naš projekt uključivao je mene, Woodnotea i našeg prijatelja Gladea. Nažalost, Glade nije uživao u turnejama i živio je u Australiji, dok smo Woodnote i ja živjeli u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, projekt nije uspio jer nismo mogli zajedno na turneju. Također, u to vrijeme bio sam potpuno zauzet kao DUB FX i nisam imao vremena za ništa drugo.

Reggae hr: Iza tebe je sada uspješna međunarodna karijera. Jesi se nadao tome kad si se počeo baviti se glazbom?
Dub FX: Naravno. San svakog glazbenika je biti uspješan. Imao sam veliku sreću da su se mnoge stvari posložile u pravo vrijeme za mene.

Reggae hr: Tvoj najnoviji album, "Infinite Reflection," sadrži mnoge svjesne poruke koje pozivaju na introspekciju. Vjeruješ li da takav pristup može promijeniti svijest društva?
Dub FX: Apsolutno. Ne mislim da osobno mogu promijeniti svijet. Svi to moramo zajedno učiniti. Jedini način na koji svi možemo biti na istoj strani je da shvatimo kako biti najbolje moguće verzije sebe. Ako bi to svi činili, ne vjerujem da bismo imali ratove ili pohlepne milijardere koji iskorištavaju slabe i siromašne.

Reggae hr: Pročitala sam negdje da su vaši nastupi na festivalima drugačiji od nastupa u klubovima. Kako praviš tu razliku i koje su prednosti festivalskih nastupa u usporedbi s nastupima u klubovima?
Dub FX: Glavna razlika je u tome što sam na klupskom nastupu glavni izvođač i mogu svirati mnogo duže, vodeći publiku na putovanje. Na festivalu ima mnogo drugih izvođača koji sviraju na više pozornica, i mogu nastupiti tijekom dana, večeri ili kasno noću, što će odrediti koje ću pjesme svirati. Obično moje vrijeme nastupa traje oko sat vremena, ako imam sreće, pa se obično fokusiram na sviranje svojih energičnijih pjesama.

Reggae hr: Što te je navelo da prigrliš DIY pristup?
Dub FX:  Zato što ne pripadam tajnom društvu ili super bogatoj krvnoj liniji koja mi može otvoriti vrata.

Reggae hr: Nastupate u Puli 14. srpnja, a hrvatska publika su tvoji obožavatelj od samih početaka. U kojem sastavu ćete nastupati i što možemo očekivati od vašeg nastupa?
Dub FX:  Sve ovisi o budžetu koji imam. Danas su turneje i zarađivanje za život postali izuzetno skupi. Tako da se nadam da ću imati dovoljno budžeta da dovedem Woodnotea, moje tehničare za rasvjetu, zvuk i VJ-a kako bih vam pružio najbolji mogući nastup. U svakom slučaju, počeo sam kao solo glazbenik na ulicama, pa čak i ako se pojavim samo ja, učinit ću sve što mogu da vas oduševim.

Izvještaj: Dub FX magija u zagrebačkoj Močvari

Foto: Borna Furlan

Dodatna slika 1

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena