logo-t

  • Shaolin Sound u Zagrebu - roots se vraća u arenu

    Shaolin Sound u Zagrebu - roots se vraća u arenu

  • Na koncertu The Toasters predgrupa su The Homegrowns iz Slovenije

    Na koncertu The Toasters predgrupa su The Homegrowns iz Slovenije

  • Jah Mason i Hornsman Coyote u Beogradu - dvojac koji razdire stomak zvijeri

    Jah Mason i Hornsman Coyote u Beogradu - dvojac koji razdire stomak zvijeri

  • Foreigners Everywhere objavili reinterpretaciju pjesme

    Foreigners Everywhere objavili reinterpretaciju pjesme "Our Life Our World" u punk/reggae stilu

  • Mortimer – “From Within” - pažljiv pristup glazbi

    Mortimer – “From Within” - pažljiv pristup glazbi

  • Podržite projekt Croatia in Dub

    Podržite projekt Croatia in Dub

  • One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

    One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

  • Manudigital -

    Manudigital - "Digital UK Session" - svježa raggamuffin isporuka

nike

Događanja
Izvještaji
3. Listopad 2024

Shaolin Sound u Zagrebu - roots se vraća u arenu

"Ako ne volite istinu, ne slušajte roots!"

Sound system scena u Hrvatskoj je nesumnjivo jedna od najjačih u regiji, s kojom mogu se jedino mjeriti soundovi u Grčkoj i eventualno Rumunjskoj i Mađarskoj, i tu nema pogovora. Festivali, jačina, veličina i broj sounda, kao i ogromna publika koja je navučena na duboke bass vibracije od kojih vam tijelo podrhtava i puni prostore na ovim događajima su dokaz uspjeha. Iz moje perspektive, koja je, moram se odmah ograditi, vrlo skromna jer sam osobno prisustvao tek na nekoliko događanja, dojmi se da je dominantan zvuk vremenom postao žestoki, nabrijani, elektro steppers. Vrlo vjerojatno povučeni zvukom koji dominira na najvećim dub festivalima u Europi, ali i atraktivnijem pristupu za gro bijelu europsku publiku, to i nije tako veliko iznenađanje. Ono što je bilo iznenađenje ovog puta jest što su Kordoom Hi-Fi povukli iz Britanije mladog i talentiranog i jednog od najvrijednijih roots/rubadub producenata i muzičkih kolekcionara danas - Daniela Tuffsa. To mi je bilo dovoljno da ne razmišljam dva puta da potegnem put Zagreba, ne samo zato što sam znao da će roots dominirati nego zato što Shaolin Sound smatram jednim od najrelevantnijih izdavača reggae muzike danas.

Dominacija "korijenja" bila je očigledna naravno i zbog Sandokan Hi-Fi, domaćih roots majstora koji su uz domaćine Kordoom Hi-Fi otvorili večer i dočekali prve posjetitelje u AKC Attacku koji su konstantno pristizali u svakom momentu i polako gradili đuskavi zid ispred sounda. Odlično osvjetljenje, puno (umjetno i prirodno) generisanog dima i zvuk systema koji je moram reći odmah zvučao vrhunski od samog starta, pa do kraja, je mogao značiti samo jedno - topčina od atmosfere. Koncert reggae benda One Dread koji se održavao isto večer u Zagrebu nije omeo da publika do ponoći potpuno popuni prostor i bude spremna za glavnog gosta večeri iz Norwicha koji je počeo svoj set točno u jedan iza ponoći. Sandokan i Kordoom su se do tada smijenjivali u starim i novim roots tjunovima, pri čemu su Kordoom za nijansu više vukli ka jačem đuskavom dubu što je masi leglo kao kec na jedanest. Nakon što su zapalili masu s Abbysinians dubplateom Sandokan Hi-Fi su najavili glavnog gosta s nekoliko Shaolin dubplatea "Carbon Copy Smile" od kenijskog pevača Stoneface Priesta i "Irie Meditation" od Nucleus Rootsa, i uz chanting najavu glavnog MC-ija večeri Damiena Propheta.

Mnoga očekivanja sam imao i Shaolin ih je mahom sve ispunio svojim setom, ali me je iskreno iznenadio što je zaista, i bez da vam sad pričam šarene laži, održao striktan roots nivo tijekom cijela 3+ sata koliko je vrtio. Mislim da je čak i zagrebačka publika naviknuta na oštrije elektro zvuke u jedan ili dva iza ponoći djelovala pomalo zbunjena što sada u tom istom terminu čuje srceparajuću "Ancestor's Pain" (Sammy Gold), melankoličnu "Saturday Night Special" od mladog Jojo Gladdyja, "Plantation" (Don Carlos) ili Vivana Jonesa koji im iz ogromnih zvučnih kutija poručuje "Ako ne volite istinu, ne slušajte roots!". Dobar dio Danielovog seta je naravno dolazio iz njegove vlastite kuhinje, ali je bilo pomalo i izleta u klasične vode s recimo spomenutim Don Carlosom ili klasikom "Heart Made of Stone" od Viceroysa koju je publika oduševljeno pozdravila (što je bio rijetki izlet u rubadub). Bilo je tu puno traka koje nisu toliko rijetke u smislu da su na reggae kolekcionarskom "tržištu" tražene, ali su rijetke jer se radi o skrivenim draguljima iz 80-ih, 90-ih, pa i 2000-ih. Iako su Shaolin produkcije poprilično karakteristične i zbog tečnih digi aranžmana i česte upotrebe sinta i klavijatura, toga je jedino falilo, rekao bih, da publika dobije kompletnu zvučnu sliku o cijelom spektru Shaolin produkcija. Što nipošto ne znači da ih spomenuti set neće inspirirati da sami istraže i tu stranu Shaolina.

Eh, da, publika, mlada i basožedna za đuskom i vibracijom po čitavu noć, prisutna do pet ujutru kad se žur i završio, a hladan olujni pljusak niotkuda naišao, djelovala je da je dobila svoju dozu basa, u možda pomalo neočekivanom, ali zadovoljavajućem roots zvučnom valu umjesto standardnog steppers sječiva. Bilo je fantastično ponovo čuti i vidjeti da se "korijenje" vratilo tamo i gdje mu je mjesto - u arenu - kao nekada u staro dobro zlatno jamajkansko doba. Mislim da će buduća vremena sve više trebati takav zvuk, a da će onda upravo Shaolin, Sandokan i Kodroom Hi Fi biti tu da taj zvuk donesu u istinskom sound system stilu.

Foto & video: Jahvo Joža

Tekst:   Nenad Pekez

Video sadržaj

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio