logo-t

 • Dub FX magija u zagrebačkoj Močvari

  Dub FX magija u zagrebačkoj Močvari

 • Greg Even & Blackout JA objavili zajednički EP

  Greg Even & Blackout JA objavili zajednički EP "Inna Dancehall Style"

 • Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje

  Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje

 • 50. obljetnica izdanja albuma

  50. obljetnica izdanja albuma "Catch A Fire" Boba Marleya & Wailersa

 • Little Lion Sound -

  Little Lion Sound - "Sound Killer Riddim" - dobro realizirana ideja

nike

Događanja
Dreadlocks
7. Veljača 2015

Dreadlocks

Dreadlocksi predstavljaju korijene rastafarijanaca, povezanost sa zemljom, kontrast bijelčevoj plavoj kosi i kulturi.

Također predstavljaju grivu lava, dakle simbol Afrike. Jedan biblijski fragment im također zabranjuje da režu ili briju glavu: ''Oni neće biti ćelavi, niti obrijati djelić brade, niti ikad zarezati u meso. ( Leviticus 21:5).'' Postoji nekoliko metoda koje se koriste da bi se stvorili dreadlocksi. Trljanje vunenom vestom ili šeširom, trajni dreadovi, te dvije najpoznatije, začešljavanje i uvijanje. Izvorni rastafarijanci su se koristili metodom začešljavanja i uvijanja, te su te metode ujedno i najstarije i najprirodnije.

ZAČEŠLJAVANJE
Kosa izgleda kao dreadlocks već prvi dan, te dozrijeva brže nego ostale metode. Veličina i oblik dreada se može kontrolirati, varirajući izmedu glatkih i debelih do tankih i grubih. To je posve prirodna metoda te se najbolje radi na kosi dužine 8 cm nadalje.

Prvi dio kose razdijelite u četverokute jer oni daju okrugle dreade. Optimalna veličina četverokuta neka bude izmedu 2,5 - 5 cm. Manji odjeljci daju tanje dreadove. Pramenovi se mogu učvrstiti gumicom za kosu. Nakon što se kosa podijelila uzmite češalj za dreade te začešljavajte pramen prema natrag. Češalj za dreade je češalj od drva ili još bolje čelika, jer plastični češljevi su preslabi, zupci im brzo pucaju, te se savijaju, a za pravljenje dreadlocksa je potreban izdržljiv češalj. Zupci također moraju biti što bliže jedan drugom, tako da bi se kosa bolje zapetljala.

Počnite blizu skalpa, otprilike oko ne više od 2,5 cm od njega. Ponavljajte ovo sve dok se kosa ne počne nakupljati i petljati pri korijenu kose. Nastavite začešljavati, polako napredujući prema krajevima kose, praveći dreadove što čvršćima. Kad stignete do vrhova možete učvrstiti kosu gumicom, jer će ona pomoći da dreadovi ostanu čvrsti pri vrhu. Gumicu odstranite tek kad dreadovi malo dozre. Nakon što ste ih napravili na dreadove stavite poseban vosak za njih, jer on će uhvatiti odbjegle vlasi, i pomoći zamršivanju kose. Dreadlocksi se također moraju održavati čistima, to pomaže i njihovom dozrijevanju. Dreadove perete kao spužvu, žmicete ih i tako kroz njih prolaze šampon i voda. Pomoću ove metode, dobro održavani dreadovi mogu dozrijeti i za 3-4 mjeseca. Sam proces je malo naporan pošto je dugotrajan, zahtijeva vremena i strpljenja, no ništa što par prijatelja koji vam priskoče u pomoć ne bi mogli izdržati.

UVIJANJE
Ovo je također potpuno prirodna metoda, te najviše se koristi na kosi crnaca zbog njihove već prirodne uvijenosti i teksture, no to ne znači da ne bi mogla uspjeti na bilo kojoj drugoj kosi. Kosa se razdijeli na četverokute, jer oni daju okrugle dreadove, veličine od 2,5 - 5 cm. Pramenove možete učvrstiti gumicom za kosu. Kada su svi pramenovi raspoređeni, okrećite svakog u smjeru suprotnom od kazaljke na satu koristeći češalj za dreade da bi zapriječili pramen pri vrhovima i izvinuli ga. Kako se svaki pramen uvija tako se na njega mora nanositi vosak za dreadove, da bi se postigla njihova čvrstoća. Kosa se treba redovito mrsiti i izvijati što će pomoći zapetljanju.

 

Tekst:  

Recenzije

Alborosie - "Destiny" - reggae izdanje za sve ukuse
Aza Lineage - "Kingston To Cali" - nastavlja potvrđivati status nove reggae zvijezde
Reggae Roast - "More Fire!" - vruća ljetna roba
Frenkie - "Dunya" donosi ono najbolje od prirodnog pobunjeničkog stava
Johnny Osbourne - "Right Right Time" - Dancehall Godfather ponovno u akciji