logo-t

 • One Dread, Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Barabadub, Fokus i Sassja osvojili nagrade Ambasador

  One Dread, Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Barabadub, Fokus i Sassja osvojili nagrade Ambasador

 • Zarazan zvuk genetskih biljaka u Attacku

  Zarazan zvuk genetskih biljaka u Attacku

 • One Dread položili ispit, poziv na revoluciju je uspio

  One Dread položili ispit, poziv na revoluciju je uspio

 • Dub Judah u Attacku - bolje biti dobar nego loš

  Dub Judah u Attacku - bolje biti dobar nego loš

 • Skarra Mucci -

  Skarra Mucci - "Perfect Timing" - reggae bez granica

nike

Događanja
 • 9.12.2023. | Klaonica, Zagreb

  # 10. Dub disorder: Shimana sound system, Sandokan HiFi

  Upad: 5€

 • 9.12.2023. | Kotač, Pula

  Chakka Kalibal, Kudikamo?, Prancing D

  Upad: €

 • 16.12.2023. | Gradski trg, Metković

  # Brain Holidays

  Upad: 0€

 • 18.1.2023. | Močvara, Zagreb

  Wicked Dub Division, DR.OBI MEETS ANJA G, ROO T & SISTAH TENA, BARABADUB

  Upad: 7/10€

 • 19.1.2024. | Kotač, Pula

  Wicked Dub Division

  Upad: €

Ska ska ska!
7. Veljača 2015

Ska

Nitko točno ne zna kada je nastala prva ska pjesma. Za naziv ska priča se da je nastao na raznim susretima, po karakterističnom zvuku gitare.

Ska je prva međunarodno priznata glazbena forma iz getoa zapadnog Kingstona (Trenchtown), tada punih doseljenika sa sela koji su pokušavali bolje živjeti u nekom velikom gradu. Veliki broj ranih zvijezda ima ovo zajedničko podrijetlo - Toots Hibbert, Bob Marley, Jimmy Cliff. U filmu "The Harder They Come" Jimmy Cliff u glavnoj ulozi daje uvjerljiv portret glazbene industrije toga vremena: "Nije mi bilo lako kada sam prvi put došao u Kingston. Stvarno nikog nisam znao. Morao sam se za sve sam izboriti, a to je često bilo veoma teško." 

Jedna od bitnijih figura ska pokreta je Clement Coxsone Dodd, iako nije bio glazbenik, no bio je DJ. Jamajka je 1962. godine dobila političku nezavisnost i nacionalno oduševljenje je dalo novi poticaj glazbenicima da stvore novi, svježi zvuk. Clement je potaknut tim događajem prepoznao priliku za stvaranjem identiteta i nacionalnog ponosa te je počeo snimati popularne bendove u njegovom studiju, Studio One. Te ploče su postale popularne širom Amerike. Ska je u početku bio prihvaćen samo u getoima, međutim uskoro ga počinju svirati i "uptown" bendovi, među kojima je najpoznatiji Byron Lee and The Dragoniers. Lee to ovako objašnjava: "Jednog dana nazvao me je Edward Seaga i rekao mi da pokušam razviti ska kakav se svirao u zapadnom Kingstonu. I tako smo ga mi počeli svirati. Bilo je komentara da smo pretvorili ska u komercijalnu muziku, ali da nije bilo nas ska nikada ne bi postao popularan." 

The rude boys je bila jamajkanska subkultura 1960. godine. The rude boys su većinom bili nezaposleni, osiromašeni tinejdžeri koji su bili angažirani da jedni drugima narušavaju ulične plesove. Tako je dolazilo do rata između bandi, a rude boy kultura je postala jedna od glavnih inspiracija za ska tekstove.

Jedan od najznačajnijih ska bendova svih vremena su The Skatalites. Osnovani su 1963. godine i kroz bend je prošao veliki broj kvalitetnih glazbenika, među kojima su najpoznatiji Tommy McCook, Roland Alphonso (saksofon) i Don Drummond (trombon). Bendovi koji se sastoje od izrazitih individualaca i izvanrednih glazbenika obično ne traju dugo. Godine 1964. Drummond, koji imao ozbiljne psihičke tegobe ubio je svoju djevojku, te je osuđen na zatvor gdje je ubrzo i umro. Bend je nastavio svirati još neko vrijeme te su se raspali 1965. godine, ali su kasnije nastavili s radom u izmijenjenoj postavi. Neke od njihovih najpoznatijih pjesama su "Man In The Street", "Guns Of Navarone", "Pheonix City", "Addis Ababa", "Silver Dollar". 

Pjesma "My Boy Lollipop" Milli Small je bila prva ska pjesma koja je postigla i međunarodni uspjeh dospjevši na britansku top listu. Poznate pjesme ovog razdoblja su "Simmer Down" (The Wailers), "It's You" (Toots and Maytals), "Miss Jamaica" (Jimmy Cliff), "Forward March" (Derrick Morgan).


Tekst:  

Recenzije

Khalia - “Stay True” - talentiranost u punom sjaju
Marcia Griffiths - "Golden" - 60 godina na čelu reggae glazbe
Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje
Little Lion Sound - "Sound Killer Riddim" - dobro realizirana ideja
Burning Spear - "No Destroyer" - studijska potvrda njegove životne energije