logo-t

  • One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

    One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

  • Shaolin Sound dolazi u Zagreb

    Shaolin Sound dolazi u Zagreb

  • Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot

    Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot "Vajbaj sa mnom"

  • Poslušajte novi singl sa Sassjinog hvaljenog albuma „Chwakka“

    Poslušajte novi singl sa Sassjinog hvaljenog albuma „Chwakka“

  • Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

    Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

  • Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

    Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

  • Manudigital -

    Manudigital - "Digital UK Session" - svježa raggamuffin isporuka

  • Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

    Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

  • Nadia McAnuff & The Ligerians -

    Nadia McAnuff & The Ligerians -"Shelter From The Storm" - ime koje morate zapamtiti

nike

Događanja
Izvještaji
31. Srpanj 2024

U ozračju pozitivnih vibracija održan sedmi po redu Escape the city Festival

Escape the city Festival 2024.

Kada bi krenuli opisivati ugođaj Barbarige, malog istarskog mjesta nedaleko Rovinja, epitet „turističke distopije“ ni u kojem slučaju ne bi bio pretjeran. Nabacni betonski apartmani načičkani svijetlećim natpisima ispremiješani brojnim ugostiteljskim objektima čije se cijene nerijetko uzdižu do zvjezdanog neba u sebi sadrže sve one negativne pojave koje hiper-turistifikacija istarskog poluotoka donosi.

Upravo takvo okruženje, Escape the cityju, festivalu dub glazbe pridaje poseban žar. Smještajući se u obližnjoj šumi uz more, nedaleko naselja, Escape the city već sedmu godinu zaredom privlači brojne posjetitelje kako iz cijele Hrvatske, tako i iz ostalih europskih zemalja. Organizacija festivala pod pilotskom palicom udruge SUB Movements iz Pule, inače jednog od glavnih krivaca za širenje sound system kulture u Puli, ali i šire, u nekoliko je dana ugostila izvođače iz svih krajeva Europe.

U pet je festivalskih dana od srijede 24.7. do nedjelje odnosno ponedjeljka 29.7. publika imali priliku uživati u najraznovrsnijim ritmovima dub/reggae žanrova. Čast otvaranja prvog dana festivala pripala je eksperimentalnom electro-dub četvorcu Kalikamo. Predvođen mistično-karizmatskim frontmanom Chakkom Svrakom ovaj sastav svojim nastupom ispunjenim žestokim ritmovima i eksplicitno političkim tekstovima nije ostavio mjesta ravnodušnosti. Kao već istaknuti veteran electro/dub scene, prvenstveno kao predvodnik Kali Fat Duba, Chakka se pokazao kao izvrstna figura za podizanje atmosfere na samom početku festivala. Izvedba prerađenih pjesama Kali Fat Duba poput „Posljednjeg duba“ pokazala se kao dobitna kombinacija koja je na trenutke u publici izazivala potpuno ekstatično iskustvo.

Ono što KaliKama započinje, peteročlani sastav Bamwise iz Zagreba nastavlja. Iako nešto laganijim ritmom, nastup je obilježen snažnim instrumentalnim ambijentom uz podršku elektroničkih beatova u pozadini. Između nastupa dva nevedena izvođača u opuštenoj atmosferi publiku zabavlja Bass Matters. Nakon instrumentalnih izvedbi Kalikama i Bamwisea, na dva se stagea tijekom cijelog festivala izmjenjuje mnoštvo izvođača koji tvore čitavu lepezu žanrova od elektroničkog duba do raznih formi roots reggaea. Uz podršku Munchies Sound Systema iz Pule, ples i pozitivne vibracije krasile su festivalsku atmosferu sljedećih nekoliko dana sve do ranih jutarnjih sati.

Prvih dva dana festivala u publici je bilo osjetno više stranih posjetitelja dok se broj domaćih znatno povećao tijekom vikenda. Drugi dan festivala obilježen je nastupom Roots Daughters, Blakamix i Gussie P na Main areni dok je sljedećeg dana u pogon stavljen i Fever stage na drugoj strani festivalske lokacije. Petak, treći dan festivala biva obilježen znatno brojnijom publikom i brojnim izvođačima koji su se tijekom cijele večeri izmjenjvali na dva stagea. Na Main stageu nastupili su Roots Injection, Weeding Dub, Dub Harp te na kraju Jah Forcefield uz čije je ritmove publika dočekala prve jutarnje zrake sunca. Na Fever stageu izmjenjivali su se Jan Plexy, Hvala Sven, Sun Matt, Laseech, Casino i Antarctica.

Svoju kulminaciju festival doživljava u subotu kada se na Main areni izmjenjuju Haris Pilton, Earth & Power, Dubolik, Dubar i Prevara. Zadnjeg dana festivala, nedjeljnu večer neumorna publika provela je uz snažne bassove Kiwija, Bellyfulla & Busy Baldheada, Juniora T-a i neizostavne lokalne podrške Munchies Sound Systema. Na nedjeljni je nastup snažan utisak ostavio i fire show koji je preko sat vremena plijenio pažnju publike stvarajući mističnu gotovo psihodeličnu atmosferu.

Escape the city osim izvrsne glazbene ponude nudi i pregršt drugih aktivnosti tijekom dana poput yoge, slack linea, različitih radionica od kojih svakako treba istaknuti one za djecu što je privuklo ne samo mlade partijanere već i cijele obitelji. Gastronomske ponude također nije nedostajalo. Posebnu pohvalu posjetitelja dobila je ekipa iz kuhinje posebice sa širokom ponudom veganskih pizza. Sedmi po redu Escape the city prošao je u ozračju pozitivnih vibracija i opuštene atmosfere koje su sada već postale neizostavni dio ambijenta festivala koji polako postaje neizostavni dio šire elektroničke glazbene scene Istri, ali i šire.

Foto: Vanda Pliško

Tekst:   Jan Finderle

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio