logo-t

  • One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

    One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

  • Shaolin Sound dolazi u Zagreb

    Shaolin Sound dolazi u Zagreb

  • Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot

    Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot "Vajbaj sa mnom"

  • Poslušajte novi singl sa Sassjinog hvaljenog albuma „Chwakka“

    Poslušajte novi singl sa Sassjinog hvaljenog albuma „Chwakka“

  • Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

    Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

  • Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

    Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

  • Manudigital -

    Manudigital - "Digital UK Session" - svježa raggamuffin isporuka

  • Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

    Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

  • Nadia McAnuff & The Ligerians -

    Nadia McAnuff & The Ligerians -"Shelter From The Storm" - ime koje morate zapamtiti

nike

Događanja
Izvještaji
7. Kolovoz 2024

Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

Roots Revival Reggae Festival 2024.

Već satima vratim u glavi sve značajnije reggae koncerte koji su dogodili na prostoru „slovenskog“ dijela Balkana u zadnjih 15 godina, ali pokraj recimo Max Romea u Banja Luci (2014.), Alpha Blondyja u Nišu (2017.) i Lee Scratch Perryja u Beogradu (2018.) i Šibeniku (2019.) malo koji drugi mi trenutno padaju na pamet. Da ne bude zabune, kad kažem „značajnije“ mislim prije svega na one koji toliko jako odjeknu da mogu povući reggae ljude iz cijele regije na isto koncertno mjesto. Sve predispozicije da se poslije dužeg vremena ponovi takav događaj postojale su na papiru za nastup velike i jedinstvene mistične Dezarie, pjevačice iz fizički malenog, ali muzički maestralnog karipskog otoka St. Croixa. Ona ne samo da svoje koncerte mahom održava u SAD-u i Brazilu, gdje ima najveću popularnost, već je vrlo rijetko u Evropi, a kad jest, onda ide na samo vrlo probrana mjesta. Zato je došla na treće izdanje crnogorskog Roots Revival festivala u Herceg Novom, gdje ne samo da nas je počastila svojim prvim koncertom u regiji, već je to napravila prije njenog prvog nastupa u Britaniji ikada koji će održati tek 8.8. Eto, takvu smo privilegiju imali.

Jedno je odmah bilo jasno - kad Dezarie stupi pred vas, dogodi se momentalna duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere koja vas uvuče u drugu dimenziju muzikom koja djeluje kao kakav portal, dok sama bina postaje svojevrsni oltar. Veličanstveni glas, stas, ali i skromni pokreti žene koja do sada nije željela puno se eksponirati u medijima (pa tako samo možemo nagađati o njenim godinama, religioznom životu koji vodi i zamišljamo dredove koje uvijek drži uredno omotane), djeluju zaista magično po vas i ne dozvoljavaju vam da fokus na bilo koji način skrenete na nebitnu svakodnevicu, već da upijate i uživate u svakom minutu njenog nastupa, a ako vam je srce od kamena da ne zaplešete, ne naježite se ili ne zaplačete kao najradosnije dijete. To je isti onaj osećaj koji mnogobrojni izvođači sa St. Croixa proizvode kod slušatelja već desetljećima i ista Midnite škola koju Dezarie danas na ponos pokojnog Benjamina Vaughna nastavlja vjerodostojno i pravovjerno.

I zaista, ogromna koncertna pozornica, koja je u stvari prirodni kameni dio amfiteatra Kanli kule postala je oltar na sat i po vremena s ogromnim zvučnim sistemom i precizno naštelanim zvukom, pred muzičkom „svećenicom“ i s oko 300-400 reggae „vjernika“ koji su očarano đuskali, plakali i razmenjivali emocije među sobom i s izvorom muzike; iako kula pruža ukupno oko 1 ili 2 tisuće sjedećih mjesta, gotovo svi su bili tek ispred bine i sve su samo nisu sjedili. E, sad, nismo saznali ni tijekom nastupa o kojom muzičarima se točno radi jer nam nisu predstavljeni (svakako je sigurno da se radi o novoj i mlađoj ekipi i da to nije ostatak starog Midnitea koji ju je pratio dosta godina), ali su i oni bili savršeno podređeni kompletnom duhovnom performansu, te su pomogli da neke njene najjače pjesme čujemo u još snažnijem izdanju nego iz studija. Recimo, bile su tu „Roots & Culture“, „Move Militant“, „Strengthen Your Mind“, „Love In Your Meditation“, kao i najnoviji singl „Lion Is Lion“, dok je masa naročito reagirala na njenu „Return to Sender“ poslije dugog rep dijela i moćnog stiha “Mi znamo, dobro znamo koliko nisko oni mogu ići“; a, na moju žalost, iako nije bilo realno da je čujemo, propustili su odsvirati onu rub a dub kidalicu „Tremple di beast“ iz 2023.

Ostaje doduše misterija zašto kula nije bila sinoć krcata pred takvom muzičkom i koncertnom veličinom koja vrlo rijetko nastupa ovako blizu, ili zašto bar oni sjedeći kapaciteti nisu bili popunjeni, pa je tako djelovalo da se ipak radi o najintimnijem Dezarie koncertu kojem ćete ikad prisustvovati. Sigurno tu postoje objektivni razlozi, kao što je kasna najava koja je došla samo oko mjesec dana prije koncerta iako je festival prije toga otkazao ovogodišnje izdanje, te nedovoljno vremena za promociju, pa i fizička nedostupnost mjesta jer nije se lako organizirati doći na jedan dan do Herceg Novog usred ljetne sezone i skupocjenih prijevoznih i smještajnih kapaciteta (istini na volju, karta za koncert je bila „badava“ - 15€). Ali, ne treba se pogledom odmaći od činjenice da je među onih 300-400 vrijednih posjetitelja bilo i članova srpskog legendarnog Del Arno Benda, te organizatora festivala Natural Mystic iz G. Milanovca i članova popularnog kotorskog dua Who See. Zapravo, po prvi put, ako ne računamo koncerte samog Del Arna, mogli ste videti Jovana Matića kao jednog od pionira balkanskog reggaea u prvim redovima kako najradosnije pleše pred drugim izvođačem, a to je i te kako bila rijetkost koja govori o vrijednosti sinoćnjeg koncerta.

Od drugog festivalskog sadržaja, večer je otvorio stari britanski DJ Earl Gateshead koji je i pored svoje prepoznatljive šašavosti i simpatične budalosti na koju je publika reagirala između zbunjeno i pozitivno, na takvoj velikoj bini, a naročito pred Dezarie, djelovao pomalo van konteksta i tijeka ostatka večeri (a ono njegovo „pjevanje“ nije bilo baš toliko neophodno). Jamajkanski dancehall izvođač Exile Di Brave, podigao je ljudima energiju svojom žustrinom i zatvorio je treće izdanje festivala. Večer prije, uz samu obalu Jadranskog mora, u popularnom novljanskom mestu Pivnica, DJ-evi iz Meksika i Brazila (Mexican Stepper i Ellioh), iz Srbije (Mizizi), a onda i pionir crnogorske reggae scene i jedan od organizatora bez kojeg vjerojatno Roots Revival festivala ne bi bilo - DJ Dadaman  - održali su još jedno više nego ugodno roots rub a dub steppers večer pred nekoliko stotina posetitelja.

Nakon ozbiljnih prvih koraka i Meta Dije 2022., pa Micah Shemaiah i Marcusa Gada 2023., Roots Revival je definitivno napravio najmonumentalniji potez ove godine s mističnom reggae ikonom Dezarie. Morati će doduše organizatori malo da se i sami pozabave mistikom, a možda i vudu magijom da odgonetnu šta je potrebno uraditi da okupe nekoliko tisuća posjetitelja iz regije i da festival i reggae ovde procvetaju prema očekivanjima bar tijekom jedne koncertne večeri. Koje je to ime i kakvi su to uvjeti neophodni da se obezbjedi ne bi li se reggae scena mrdnula. A možda je to pitanje i za sve nas?

No da završim izvještaj s najpozitivnijom činjenicom, a to je da su magični Djevičanski otoci i jedinstvena duhovna reggae dimenzija neprikosnovene kraljice Dezarie bili na dohvat ruke, nikad bliže u vrlo intimnom okruženju i to je zaista vrijednost koja će se računa i prepričava. Sad preostaje pričekati i neke kvalitetne snimke koncerta, pa da taj „roots & culture“ koji priželjkujemo zaista ostane zabilježen valjano, kako i dolikuje.

Foto: Mediabiro

Tekst:   Nenad Pekez

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio