logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
27. Kolovoz 2022

R.I.P Cecil "Skelly" Spence (Israel Vibration)

RIP Cecil "Skelly" Spence

Nakon Apple Gabriela, Israel Vibration ostao je bez još jednog osnivača, Cecil "Skelly" Spenca. Cecil "Skelly" Spence preminuo je u New Yorku. Posljednjih mjeseci žalio se na bolove u desnoj ruci te je krenuo na fizikalnu terapiju. Prošli tjedan mu je pozlilo i otišao je u bolnicu gdje je otkriveno da ima rak u fazi koju više nije moguće liječiti.

Osnivači Israel Vibrationa Lascelle "Wiss" Bulgin, Albert "Apple Gabriel" Craig i Cecil "Skelly" Spence sresli su se u klinici za rehabilitaciju gdje su svladali dječju paralizu, te su kasnije postali jedna od najuspješnijih roots reggae skupina koja se formirala na Jamajci 1970-ih. 

Povijest kaže da je Craig pohađao Alpha Boys School, ali je pobjegao u dobi od četrnaest godina, živeći na ulici. Spence je bio član benda Hot Lickers, pojavivši se na jamajčanskoj televiziji s grupom u dobi od dvanaest godina. Također je igrao u jamajčanskoj košarkaškoj momčadi u invalidskim kolicima, ali je bio prisiljen napustiti 1969. nakon što je prihvatio rastafarijansku vjeru. Spence i Craig sreli su se u Kingstonu i potražili Bulgina, koji je u to vrijeme radio kao krojač. Osnovali su vokalnu skupinu, koja je u početku prihvatila naziv Israel Vibration Israel Vibrates, da bi ubrzo postala jednostavno Israel Vibration. Preživljavali su od novca zarađenog pjevajući na ulicama nekoliko godina, a 1975. pokušali su započeti diskografsku karijeru u studiju Channel One, ali pjesma koju su tamo snimili ("Bad Intention") nije objavljena.

Financiranje njihovog prvog albuma došlo je u obliku donacije od Twelve Tribes of Israel, inače ogranka Rastafaraija nakon što je Hugh Booth, član Twelve Tribesa, čuo trojicu muškaraca kako pjevaju u šumovitom području izvan Kingstona. Album je snimljen u studiju Treasure Isle 1976., a njihov debitantski singl "Why Worry", objavljen je za etiketu Twelve Tribes krajem te godine.

Zatim su počeli surađivati ​​s producentom Tommyjem Cowanom, izdajući "The Same Song" za njegovu Top Ranking etiketu 1977., a album istog naziva uslijedio je 1978. godine. Album je postigao međunarodni uspjeh, što je dovelo do dogovora s etiketom EMI Harvest o ponovnom izdanju albuma u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ista izdavačka kuća također je objavila drugi album, "Unconquered People" 1980. godine.

Grupa se 1982. preselila u New York kako bi potražila profesionalnu zdravstvenu njegu i pobjegla od rastućeg dancehall pokreta na Jamajci, ali su se borili da se tamo probiju i razišli su se. Svaki od njih je pokušao pokrenuti solo karijeru, ali 1987. odlučili su ponovno pokrenuti Israel Vibration. Nakon što su svi bili odbijeni kada su se obratili Garyju "Dr. Dreadu" Himmelfarbu, osnivaču RAS Recordsa, tijekom svog solo razdoblja, dobili su pozitivan odgovor kada su mu pristupili kao grupa. Odletjeli su u Washington, D.C. kako bi snimili novi album uz podršku Roots Radicsa. Kasnije su objavili više od deset albuma za RAS etiketu. 

Godine 1997. Apple Gabriel je napustio grupu kako bi nastavio solo karijeru, objavivši album "Another Moses" 1999. godine. Skelly i Wiss nastavljaju snimati albume i obilaziti svijet kao Israel Vibration, uz podršku dugogodišnjih suradnika Rootsa Radicsa.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice