logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
26. Kolovoz 2022

Film o bendu Brain Holidays proglašen najboljim na 16. DORF-u

Održana dodjela nagrada

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 10. Antičkih filmskih večeri i 16. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 16. do 20.kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

Prikazano je ukupno 8 glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije,Srbije, Poljske i Velike Britanije, od kojih 5 premijerno prikazanih u Hrvatskoj uz jednu svjetsku premijeru. Tradicionalno, bio je i popratni OFF DORF program, a uvodno su održane i 10.Antičke filmske večeri.

O najboljem DORF 2022 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučili su Zoran Kubura (novinar, redatelj i koautor sa Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Indexi“, predsjednik žirija), Marijana Bošnjak (direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, krizna menadžerica i djelatnica u kulturi) te Boris Sekulić (kipar, designer, filmski autor…).

Prema mišljenju žirija „Dokumentarni film “Bite Of Paradise”, autorice Magde Mas, povesti će vas na intimno putovanje s reggae bendom Brain Holidays na izvorište, u Jamajku. Od prve minute imate dojam da ste tamo, zajedno s njima. Ovo je kratka priča o svojevrsnom hodočašću ekipe zanesenjaka iz Hrvatske, koji nakon višemjesečnih priprema, odlaze u Kingston snimiti album u legendarnom studiju Bob Marleyja, Tuff Gong. Jednostavno, ali ne i banalno poredana priča, sa mnoštvom dokumentarističke građe koja je zanatski posložena, čine ovaj film koncepcijski i izvedbeno najuspješnijim na ovogodišnjem DORF-u. Kompletna radnja filma odvija se organski i spontano, a dvije paralalne priče se dobro prepliću, ne remeteći jedna drugu, već naprotiv, nadopunjujući se fino do kraja. Nagradu za najbolji film žiri dodjeljuje filmu koji nam je pored svoje putopisne dimenzije ponudio insajderski uvid glazbenika-u-studiju, pri čemu je ostao zabavan, nepretenciozan, a sadržajno i estetski čist.“

Recenzija dokumentarca: Brain Holidays - "Bite Of Paradise"

Tekst:   PR

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života