logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Recenzije
Chapter Two, Wagram
Chapter Two, Wagram 2022.
18. Studeni 2022

Tiken Jah Fakoly - “Braquage de Pouvoir” - krađa moći

Bogat plemenitim porukama i bolno iskren u prokazivanju
Afrika je iscrpljen kontinent koji je postao sinonim za sve oblike ljudske nepravde i licimjerstva. Iscrpljena ratovima, bolestima, kolonijalizmom i eksploatacijama raznih sirovina Afrika jedva stoji na krvavim nogama. Nelson Mandela svojevremeno je izjavio da je obrazovanje najmoćnije oružje preobrazbe društva važno za cijeli svijet, a iznimno je važno za afrički kontinent koji ima najmlađu populaciju od svih. Taj kontinent darovao je mnogo ovoj planeti, iako su ti darovi često premazani krvlju. Afrički reggae glasnogovornik Tiken Jah Fakoly još jednom progovara o svim temama koje muče ovaj napaćeni kontinent i nameće se još jednom kao uzor u obrazovanju najmlađe populacije kako se riječima, a ne puškom boriti se protiv nepravde. Istina, lako je meni popovati iz pozicije udobnosti zapadnog svijeta, pitanje je koje bi vrijednosti zagovarala da sam rođena i odrasla na područjima opustošene nasiljem.

Tiken Jah Fakoly je objavio je jedanaesti album “Braquage de Pouvoir” koji u doslovnom prijevodu govori o krađi vlasti/moći, a svojevrsno je remek djelo koje obiluje relevantnim tekstovima koji kao njegovi proročki recitali ne gube na snazi ni u 21. stoljeću. Album otvara “Enfant De La Rue” u kojoj ovaj mesija i francuski svestrani pjesnik Grand Corps Malade progovaraju o napuštenoj djeci koja lutaju ulicama mnogih ulica diljem svijeta. No Tiken Jah Fakoly zajedno sa svojim kolegama Dub Incom u “Beau Continent” i Amadou & Mariam u “Don't Worry” zbore o vizijama uspješnog kontinenta i njegovoj ujedinjenosti, a ne rascjepkanosti. Da mladi afrički naraštaj ne mora potezati trbuhom za kruhom u nadi za boljim životom u takozvanom “bijelom svijetu”. “I Can Hear” obogatio je vokal Winstona McAnuffa, taj roots reggae gorostas dao je snažan obol pjesmi koja iskreno progovara o zvuku ljudi koji se svađaju. Glazbena raznolikost se primjećuje u “Farani” koju nose razni afrički instrumenti i puhačka sekcija. To je još jedna forca ovog albuma, tradicionalni afrički instrumenti uključeni su u njegovu zvučnu kulisu i to daje autentičnost Tiken Jah Fakolyu; da ostane prepoznatljiv u ovom obilju dostupne muzike. “Religion” osuđuje fanatike koji misle da djeluju u ime Boga, Boga koji poziva na ubijanje i tu dolazi do izražaja Fakolyev apokaliptični vokal koji bi zgromio sve one koji pozivaju na nasilje u ime lažnih obećanja. “Colonisé” posvećena je herojima koji su se svojim životima borili za boljitak svojih naroda i tako oplemenili i nadahnuli mnoge druge borce.

Braquage de Pouvoir” bogat je album; bogat je zvukom, bogat je plemenitim porukama i bolno iskren u prokazivanju. Reggae u svom korijenu nosi patnju i pozivanje na socijalnu pravdu stoga nije ni čudno da je Tiken Jah Fakoly imao potrebu izabrati ovaj žanr kao matični kojeg je obilato obogatio afričkim raznolikim instrumentima. Kroz povijest se nije svidio mnogim političkim čelnicima stoga nije rado viđen gost u mnogim afričkim zemljama, a u “Braquage de Pouvoir” ostaje pri tome da će radije buditi svijest ljudima nego lizati nečije dupe. A i mi na Balkanu bi češće mogli primjerice poslušati “Le Peuple A Le Pouvoir” i tako se podsjetiti da narod ima moć.
Tekst:  

Video sadržaj