logo-t

  • Greg Even i Haris Pilton objavili album

    Greg Even i Haris Pilton objavili album "Ting A Ling Riddim"

  • Escape The City Festival predstavlja gostujuće sound systeme

    Escape The City Festival predstavlja gostujuće sound systeme

  • Harrison Stafford (Groundation):

    Harrison Stafford (Groundation): "Danas sam inspiriran više nego ikada prije"

nike

Događanja
Vijesti
9. Prosinac 2021

Preminuo Robbie Shakespeare iz ritam dua Sly and Robbie

R.I.P Robbie Shakespeare
Preminuo je Robbie Shakespeare, polovica moćnog ritam dua Slyja i Robbieja. Bliski suradnik je potvrdio njegovu smrt Jamaica Gleaneru. Shakespeare je navodno bio bolestan već neko vrijeme i bio je podvrgnut operaciji bubrega u bolnici na Floridi.

Rođen u glavnom gradu Jamajke Kingstonu 1953. godine, naučio je svirati bas pod vodstvom Astona Barretta iz The Wailersa, nakon što su se upoznali u Shakespeareovom dvorištu. Imao je glazbenu obitelj, tako da je njegova obiteljska kuća bila mjesto za probu i okupljanje raznih nadolazećih glazbenika i pjevača. Nakon što se već etablirao kao talentirani glazbenik, udružio se s bubnjarom Slyjem Dunbarom sredinom 1970-ih. Godine 1974. Shakespeare i Dunbar su pokrenuli nezavisnu glazbenu produkcijsku tvrtku i izdavačku kuću pod nazivom Taxi Records. Imali su različita prijedloge za imena bendova, ali su se odlučili na Sly & Robbie i tako postali jedan od najutjecajnijih ritam i produkcijskih dua u povijesti reggae glazbe. Shakespeare je pomogao stvoriti jedinstvene hitove "Murder She Wrote" i "Bam Bam" - pjesme koje se danas smatraju od najlegendarnijih i najvažnijih u povijesti reggaea. Robbie Shakespeare je smatran jednim od najutjecajnijih reggae basista, a također je bio poznat po svojoj kreativnoj upotrebi elektronike za produkcijske efekte, a tako je zaslužio nadimak Basspeare.

Kao duo, producirali su i glazbu za filmove, uključujući Buffy the Vampire Slayer and Poetic Justice. Shakespeare je bio nominiran 13. puta za nagradu Grammy i osvojio dvije – 1984. za najbolju reggae snimku za "Anthem", a zatim 1998. za najbolji reggae album za "Friends".

Kao dio ritam dua Sly i Robbie, Shakespeare je radio s raznim reggae umjetnicima kao što su U-Roy, Peter Tosh, Bunny Wailer, Dennis Brown, Gregory Isaacs, Sugar Minott, Augustus Pablo, Yellowman i Black Uhuru. Njegov produkcijski rad također se proširio izvan reggae žanra, pokrivajući razne pop i rock umjetnike kao što su Mick Jagger, Bob Dylan, Jackson Browne, Cyndi Lauper, Joe Cocker, Yoko Ono, Serge Gainsbourg i Grace Jones. A prije nego što je bio uključen u Sly i Robbie, bio je član session grupa The Revolutionaries i The Aggrovator. U srpnju prošle godine zauzeo je 17. mjesto na listi '50 najvećih basista svih vremena' koju je sastavio časopis Rolling Stone.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Dreadzone - "Dubwiser Volume Two"
Chainska Brassika - "Tales of Londoner"
Dennis Bovell - "The DuBMASTER: The Essential Anthology" - kompilacija za sva vremena
Soom T - "Good" - dobar soundtrack za život
Koffee - "Gifted" - reggae za novu generaciju