logo-t

 • Tadiman objavio

  Tadiman objavio "High Grade" s Earlom 'Chinna' Smithom

 • Prince Fatty -

  Prince Fatty - "Artikal Intelligence" - posvećen izuzetnim vokalnim performansima

 • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

  Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

 • Haris Pilton objavio album

  Haris Pilton objavio album "DUB XXL Vol 1."

nike

Događanja
Vijesti
23. Travanj 2018

Izašao "Nordub", inovatorski reggae/jazz projekt

Sly & Robbie and Nils Petter Molvaer ft. Eivind Aarset & Vladislav Delay

Okeh Records predstavlja “Nordub” - prvi album Grammyem nagrađivane reggae legende Sly & Robbiea i norveškog jazz inovatora Nils Petter Molvaera zajedno s Eivindom Aarsetom i Vladislav Delayem. Na "Nordubu", Sly & Robbie udružili su se s norveškim jazzom inovatorom Nils Petter Molvaerom kako bi stvorili jedinstvenu panoramu zvuka koja se atmosferično proteže od norveškog jazza do energičnog groovea Jamajke. Zajedno s Eivindom Aarsetom na gitarama i Vladislavom Delayem na elektronici, stvorena je grupa iznad granica žanra. Tijekom prve turneje 2016. godine dobili su svjetsku pozornost za svoj novi projekt, a ovaj inovatorski projekt dogodio se slučajnim susretom Mark van den Bergha, inače prijatelja Sly & Robbiea koji je naišao na Nils Petter Molvaera na Java Jazz Festivalu i tako je krenula priča oko njihovog zajedničkog projekta. 

"Upoznao sam Marka na Java jazz festivalu 2014. godine", kaže Nils Petter Molvaer. "Rekao sam mu da sam obožavatelj Sly & Robbie od 80-ih, još od kada su izdali glazbu s Black Uhuru. Volim ih zbog njihovih kreativnih nemira. Oni su inovatori na mnogo načina, kombiniraju dancehall, soul, hip hop, reggae te surađuju s tako velikim glazbenicima kao što su Sting, No Doubt, Ben Harper i Carlos Santana. Mark mi je rekao da su Sly & Robbie ljubitelji moje glazbe, i tako je ideja za zajednički rad rođena. Nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju 2015. susreli smo se na festivalu u malom selu u Francuskoj, gdje smo trebali svirati zajedno premda nikad prije nismo nastupali zajedno."

Robbie Shakespeare prisjeća se: "Bilo je posve ludo. Otkad sam prvi puta čuo Nilsovu glazbu u kasnim 90-ima, fasciniran sam njegovom atmosferskom fuzijom stilova i neusporedivim sviranjem trube. Onda smo trebali svirati zajedno, iako se nikad prije nismo upoznali. Ali kad sam se upoznao Nilsa po prvi put  malom selu u Francuskoj, odmah mi se svidio. Izbacivao je šale, a imao bolove u leđima od dugog putovanja tamo, baš kao i ja. Na kraju je to bio sjajan koncert koji nam je omogućio da idemo daleko izvan zona udobnosti i da otkrijemo nove načine stvaranja glazbe."

Album "Nordub" izašao je 6. travnja za Okeh Records.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena