logo-t

 • Tadiman -

  Tadiman - "Soljahs of Love"

 • Outlook festival otkriva kustose i prvi val imena za ovoljetno Origins izdanje

  Outlook festival otkriva kustose i prvi val imena za ovoljetno Origins izdanje

 • R.I.P. Bunny Wailer

  R.I.P. Bunny Wailer

 • Izašao Fokus meets AmanZaman -

  Izašao Fokus meets AmanZaman - "Steppaz" EP

 • RootsInSession najavljuje novo izdanje Lockdown Ska Riddim sa singlom

  RootsInSession najavljuje novo izdanje Lockdown Ska Riddim sa singlom "Musicman"

 • R.I.P U-Roy

  R.I.P U-Roy

nike

Događanja
Vijesti
18. Veljača 2021

R.I.P U-Roy

Odlazak reggae legende

Legendarni jamajčanski vokal Daddy U Roy također zvani Hugh Roy preminuo je u 78. godini 17. veljače 2021. godine. Uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Ewart Beckford (21. rujna 1942. - 17. veljače 2021.), poznat pod umjetničkim imenom U-Roy, bio jamajkanski vokalist i pionir toastinga poznat po svom melodičnom stilu.

Ewart Beckford rođen je u gradu Jones Town u Kingstonu, 21. rujna 1942. Odgajan je u redovničkoj i glazbenoj obitelji; majka mu je bila orguljašica u zboru u lokalnoj crkvi, a pohađao je srednju školu Denham Town u Kingstonu. Kao mladić Beckford je slušao glazbu Louis Primea, Jamesa Browna, Ruth Brown, Fats Domina, Rufusa Thomasa, Smiley Lewisa, a posebno je bio pod utjecajem Louisa Jordana. 

Inspiriran Count Matchukijem, započeo je svoju profesionalnu karijeru kao DJ 1961. godine na sound systemu Dickieja Wonga (prvotno nazvanom Doctor Dickies kasnije promijenjenom u Dickies Dynamic) premještajući se kasnije na sound system Sir George the Atomic, a zatim je nastupao na sound systemu Sir Coxsona Dodda. Uslijedilo je razdoblje sa Sir Percyjem prije nego što se prebacio na King Tubbyev Hometown Hi-Fi sound system. Beckfordov prvi singl "Dynamic Fashion Way" (1969.) nastao je u produkciji Keitha Hudsona. Slijedila je Leejeva "Scratch" Perryjeva produkcija "Earth's Rightful Ruler" s Peterom Toshom.

1970. jamajčanski pjevač John Holt čuo je U-Roya kako toasta nad pjesmom Dukea Reida. Holt je rekao Reidu o izvedbi i na njegovu preporuku Reid je zamolio U-Roya da se vide i dogovore se za neformalni dogovor o snimanju. Prva dva singla U-Roya objavljena su na etiketi Treasure Isle Dukea Reida, "Wake the Town" (1970.) i "Wear You to the Ball" (1970.), bili su jamajčanski hitovi i učvrstili njegovu reputaciju jednog od najpopularnijih toastera na Jamajci. U-Roy je zatim nastavio raditi s drugim velikim producentima na otoku, uključujući Lee "Scratch" Perryja, Bunny Leeja, Phila Pratta, Soniju Pottinger, Rupieja Edwardsa, Alvina Ranglina i Lloyda Daleyja. 1971. objavljena je Beckfordova DJ verzija The Paragonsa "The Tide Is High". U-Roy je prvi put obišao Veliku Britaniju 1972. godine s Royem Shirleyem i Maxom Romeom. Turneju su organizirali Rita i Benny King; vlasnici R & B Recordsa sa sjedištem u Stamford Hillu u Londonu. 

Godine 1975. album "Dread in a Babylon" objavljen je u SAD-u, Europi i na Jamajci u izdanju Virgin Recordsa. Album je postigao značajnu prodaju u Velikoj Britaniji, što je dijelom bilo posljedica kontinuiranog širenja etikete i trgovina. Pjesma "Runaway Girl" s albuma objavljena je kao singl u Europi iste godine. Uspjeh albuma doveo je do niza albuma u produkciji Tonyja Robinsona: "Natty Rebel" (1976.), "Rasta Ambassador" (1977.) i "Jah Son of Africa" (1978.). Međunarodna popularnost U-Roya dovela je do toga da je album "Natty Rebel" objavljen 1976. godine na etiketi Front Line u Nigeriji, kao i u Francuskoj na etiketama Virgin i Polydor.

Godine 1978. U-Roy je pokrenuo vlastiti sound system kako bi pokrenuo karijere mlađih generacija toastera i pjevača, uključujući Rankinga Joea, Jah Screwa, Charlieja Chaplina i Joseyja Walesa. U 1980. godini pop grupa Blondie imala je svjetski hit sa skladbom "The Tide Is High" što je ponukalo Virgin da iste godine reizda singl Paragonsa iz 1967. i verziju U-Roya iz 1971. godine. Zadnja dva albuma su "Pray Fi Di People" koji je objavljen 2012. godine i "Talking Roots" iz 2018. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere surađivao je s mnogim velikanima svjetske reggae scene. 

Beckford je gostovao na albumu "True Love" od Toots and the Maytals koji je 2004. godine osvojio nagradu Grammy za najbolji reggae album. 2007. godine U-Roy je od vlade Jamajke nagrađen s Order of Distinction za doprinos glazbi. 

U-Roy, hvala na ogromnom doprinosu reggae glazbi, R.I.P.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Tadiman - "Soljahs of Love"
Sugahspank & Blend Mishkin - "Paint Everything White"
Hornsman Coyote meets Jah Works - “Brass Roots”
Banana Zvuk - "Re-Shake!"
Haris Pilton - „Positive Reality Sound“