logo-t

 • One Dread, Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Barabadub, Fokus i Sassja osvojili nagrade Ambasador

  One Dread, Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Barabadub, Fokus i Sassja osvojili nagrade Ambasador

 • Zarazan zvuk genetskih biljaka u Attacku

  Zarazan zvuk genetskih biljaka u Attacku

 • One Dread položili ispit, poziv na revoluciju je uspio

  One Dread položili ispit, poziv na revoluciju je uspio

 • Dub Judah u Attacku - bolje biti dobar nego loš

  Dub Judah u Attacku - bolje biti dobar nego loš

 • Skarra Mucci -

  Skarra Mucci - "Perfect Timing" - reggae bez granica

nike

Događanja
 • 9.12.2023. | Klaonica, Zagreb

  # 10. Dub disorder: Shimana sound system, Sandokan HiFi

  Upad: 5€

 • 9.12.2023. | Kotač, Pula

  Chakka Kalibal, Kudikamo?, Prancing D

  Upad: €

 • 16.12.2023. | Gradski trg, Metković

  # Brain Holidays

  Upad: 0€

 • 18.1.2023. | Močvara, Zagreb

  Wicked Dub Division, DR.OBI MEETS ANJA G, ROO T & SISTAH TENA, BARABADUB

  Upad: 7/10€

 • 19.1.2024. | Kotač, Pula

  Wicked Dub Division

  Upad: €

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Reggae slovenija
Reggae legende
16. Kolovoz 2021

U-Roy

Istinska reggae legenda

Ewart Beckford (21. rujna 1942. - 17. veljače 2021.), poznat pod umjetničkim imenom U-Roy, bio jamajkanski vokalist i pionir toastinga poznat po svom melodičnom stilu.

Ewart Beckford rođen je u gradu Jones Town u Kingstonu, 21. rujna 1942. Odgajan je u redovničkoj i glazbenoj obitelji; majka mu je bila orguljašica u zboru u lokalnoj crkvi, a pohađao je srednju školu Denham Town u Kingstonu. Kao mladić Beckford je slušao glazbu Louis Primea, Jamesa Browna, Ruth Brown, Fats Domina, Rufusa Thomasa, Smiley Lewisa, a posebno je bio pod utjecajem Louisa Jordana.

Inspiriran Count Matchukijem, započeo je svoju profesionalnu karijeru kao DJ 1961. godine na sound systemu Dickieja Wonga (prvotno nazvanom Doctor Dickies kasnije promijenjenom u Dickies Dynamic) premještajući se kasnije na sound system Sir George the Atomic, a zatim je nastupao na sound systemu Sir Coxsona Dodda. Uslijedilo je razdoblje sa Sir Percyjem prije nego što se prebacio na King Tubbyev Hometown Hi-Fi sound system. Beckfordov prvi singl "Dynamic Fashion Way" (1969.) nastao je u produkciji Keitha Hudsona. Slijedila je Leejeva "Scratch" Perryjeva produkcija "Earth's Rightful Ruler" s Peterom Toshom.

1970. jamajčanski pjevač John Holt čuo je U-Roya kako toasta nad pjesmom Dukea Reida. Holt je rekao Reidu o izvedbi i na njegovu preporuku Reid je zamolio U-Roya da se vide i dogovore se za neformalni dogovor o snimanju. Prva dva singla U-Roya objavljena su na etiketi Treasure Isle Dukea Reida, "Wake the Town" (1970.) i "Wear You to the Ball" (1970.), bili su jamajčanski hitovi i učvrstili njegovu reputaciju jednog od najpopularnijih toastera na Jamajci. U-Roy je zatim nastavio raditi s drugim velikim producentima na otoku, uključujući Lee "Scratch" Perryja, Bunny Leeja, Phila Pratta, Soniju Pottinger, Rupieja Edwardsa, Alvina Ranglina i Lloyda Daleyja. 1971. objavljena je Beckfordova DJ verzija The Paragonsa "The Tide Is High". U-Roy je prvi put obišao Veliku Britaniju 1972. godine s Royem Shirleyem i Maxom Romeom. Turneju su organizirali Rita i Benny King; vlasnici R & B Recordsa sa sjedištem u Stamford Hillu u Londonu.

Godine 1975. album "Dread in a Babylon" objavljen je u SAD-u, Europi i na Jamajci u izdanju Virgin Recordsa. Album je postigao značajnu prodaju u Velikoj Britaniji, što je dijelom bilo posljedica kontinuiranog širenja etikete i trgovina. Pjesma "Runaway Girl" s albuma objavljena je kao singl u Europi iste godine. Uspjeh albuma doveo je do niza albuma u produkciji Tonyja Robinsona: "Natty Rebel" (1976.), "Rasta Ambassador" (1977.) i "Jah Son of Africa" (1978.). Međunarodna popularnost U-Roya dovela je do toga da je album "Natty Rebel" objavljen 1976. godine na etiketi Front Line u Nigeriji, kao i u Francuskoj na etiketama Virgin i Polydor.

Godine 1978. U-Roy je pokrenuo vlastiti sound system kako bi pokrenuo karijere mlađih generacija toastera i pjevača, uključujući Rankinga Joea, Jah Screwa, Charlieja Chaplina i Joseyja Walesa. U 1980. godini pop grupa Blondie imala je svjetski hit sa skladbom "The Tide Is High" što je ponukalo Virgin da iste godine reizda singl Paragonsa iz 1967. i verziju U-Roya iz 1971. godine. Zadnja dva albuma su "Pray Fi Di People" koji je objavljen 2012. godine i "Talking Roots" iz 2018. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere surađivao je s mnogim velikanima svjetske reggae scene.

Beckford je gostovao na albumu "True Love" od Toots and the Maytals koji je 2004. godine osvojio nagradu Grammy za najbolji reggae album. 2007. godine U-Roy je od vlade Jamajke nagrađen s Order of Distinction za doprinos glazbi.

Ovaj legendarni jamajčanski vokal U Roy preminuo je u 78. godini 17. veljače 2021. godine.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Khalia - “Stay True” - talentiranost u punom sjaju
Marcia Griffiths - "Golden" - 60 godina na čelu reggae glazbe
Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje
Little Lion Sound - "Sound Killer Riddim" - dobro realizirana ideja
Burning Spear - "No Destroyer" - studijska potvrda njegove životne energije