logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
26. Srpanj 2018

Seasplash u novoj eri

Presjek prvog dana

Kao i već nekoliko godina za redom, i ove je godine Seasplash festival ponudio zanimljiv koncept, „Dawn of the new era“. Navodno je ovaj koncept prihvaćen jer na festivalu nikada nije bilo više debitanata nego ove godine. Tako prije svega želim izraziti dobrodošlicu novopridošlima u ovu sretnu familiju na tvrđavi te se nadam da ćemo ih narednih godina sretati na tvrđavi Puta Christo. Početak nove ere otvorili su ipak veterani dub i reggae glazbe te prvaci soundsystem kulture, U-Roy, Mad Professor i Channel One. Channel One su već toliko puta posjetili ovu tvrđavu (ali i staru lokaciju festivala) pa bi bilo u redu da nas pri sljedećem dolasku počaste nastupom uz svoje moćne kutije.

Od nabrojanih, prvi se na binu uspeo Mad Professor u pratnji U-Royevog pratećeg vokala i Joea Ariwe. Kada se tvrđavom zaorio poznati ritam hita „Wait a Minute“, bio je to znak za ljubitelje ovog dub veterana da se iz festivalskog kampa upute prema Mainsplashu. Tek nekoliko minuta kasnije, glavna je festivalska pozornica bila poprilično ugodno popunjeno, pogotovo uzme li se u obzir da se posljednjih godina znalo dogoditi da je u četvrtak znatno manji broj posjetitelja u odnosu na ostatak festivala. Mad Professor je u kratkom setu zagrijao publiku svojim prepoznatljivim stilom, da bi mu se zatim pridružio i legendarni pionir toastinga i jedan od najznačajnijih reggae glazbenika čiji je stil uvelike utjecao i na razvoj ostalih danas popularnih glazbenih žanrova. Teško je opisati emocije koje prođu tijelom kada ispred vas stoji jedna takva institucija, ali, srećom, takve veličine sve češće posjećuju Hrvatsku i regiju. Možda je to mogao biti i mnogo bolje odrađen nastup u smislu scenskog nastupa, no što se tiče vokalnog djela, U-Roy je predstavio sjajan presjek svoje bogate karijere, a Mad Professor je nastup dostojno popratio podebljavajući originalne instrumentalne podloge svojim miksom.

Kada je U-Roy sišao sa pozornice, Mad Professor je ovaj vrlo dobar nastup ispratio uz nekoliko remixova hitova poput „Welcome to Jamrock“, a zatim je prepustio binu na tvrđavi uvijek rado viđenim gostima, Channel One-u. Slušati ovaj londonski dvojac uvijek je izuzetan doživljaj, a najviše tome pridonosi činjenica da kroz svoj dub izričaj sjajno prenose „one love“ i „peace and unity“ energiju na publiku okolo ili ispred njih. Nije bitno volite li dub, nije bitno volite li reggae, na Channel One ćete jednostavno zaplesati, a zatim ćete shvatiti koliko je pozitivne energije u vašoj okolini. Glazba je sredstvo prenošenja energije, a Channel One su u tome majstori i zato binom ili soundsystemom vladaju bolje od većine bendova.

Nakon veterana, bio je red poslušati i jednog novaka, a to je bio Omanian. Sjajan izbor. Iako mu je ovo prvi nastup na Seasplashu, nastupajući između domaćih Arboretuma i Shece, Omanian je razvalio selekcijom. Vrhunski nastup kojem su, nažalost, prisustvovali samo malobrojni posjetitelji, potvrda je da jungle ima svoju budućnost na Balkanu. Potvrdio je to i Sheco, ali od njega smo na to već navikli zadnjih godina, dok nove snage tek očekuje daljnje dokazivanje na budućim izdanjima. Omanian je na vrlo dobrom putu da preraste u često viđeno i isčekivano lice na tvrđavi.

Već spomenuti Sheco zatvorio je Dubsplash prvog dana festivala, a odličnu atmosferu koju su mu pripremili Arboretum Kolektiv i Omanian održao je uz standardno dobar drum and bass/jungle set.

Foto: Luka Sertić

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice