logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
29. Prosinac 2016

Pregled 2016. - domaći

Pregled godine 2

Nakon gostujućih komentatora, red je došao na nas. Sastav Marković, Milićević i Tolić ponaosob su odabarali svoje favorite u 2016. godini. Želimo vam mega 2017. godinu i da uživate u svakom trenutku! Čitamo se i dalje... 

Z Marković
Ova godina na izmaku je pored gomile loših vidjela i dosta dobrih izdanja, kako od starih tako i od nekih novih "igrača". Ovo su neki od mojih osobnih favorita, poredani ne nužno po redoslijedu:
Max Romeo - "Horror Zone"
"okršaj sila dobra i zla, kojega je Max Romeo kao viziju doživio u zadimljenoj utrobi Lee 'Scratch' Perryjeva famoznog Black Ark studija i preradio u svom najvećem albumu "War Ina Babylon" te davne 1976., u novom "Horror Zone" dobiva svoj apokaliptični nastavak."
Jah9 - "9"
"novi album od Jah9 ne prati neku ustaljenu shemu i on je jedna vrsta nyabinghi seanse, opuštene jazz improvizacije i rustikalnog roots reggaea."
King Yoof - "Homage to the King"
"golemu snagu i moć klasičnog jamajkanskog duba na svoj vlastiti način King Yoof reproducira u ovih devet vrhunskih dub traka, koje su puno, puno više od zbroja utjecaja pod kojima su nastale."
Postolar Tripper - "Kamo sutra?"
"u albumu "Kamo sutra?" Postolari se još jednom insceniraju kao duhoviti kroničari aktualnih dešavanja, a koji je jedna vrsta komične kamasutra-slikovnice hrvatske tragedije, što u pornografsko detaljnim tekstovima oslikava jedan raspad sistema."
Jim The Boss - "Hudson Soul"
"Jim The Boss iz američkog Hoboken HIFi nam je u svom novom albumu priredio stilsku evakuaciju u analogne sedamdesete."

Puno dobrog reggaea i duba vam želim u novoj 2017. godini!

Tomislav Milićević Mile
Odabir samo pet najboljih albuma 2016. godine pokazao se vrlo zahtjevnim zadatkom. Godina na izmaku podarila nam je mnoštvo novih albuma visoke kvalitete, a k tome su i mnogi veterani poput Clintona Fearona, Maxa Romea i Lee Scratch Perrya izbacivali svoje albume. No, ipak, pet najboljih je ipak tu.
Radikal Guru – "Dub Mentalist" (Moonshine Recordings)
Poljak je svojim trećim LP-em nastavio odličnu seriju vrhunskih izdanja. Radikal Guru je ponovno uspješno izmješao dubstep i stepper dub te, pojačan poznatim vokalima, stvorio deset novih, svježih traka koje će sljedećeg ljeta žariti festivalima.
Hornsman Coyote & Soulcraft – "Safe Planet" (PDV, Ammonite records)
PDV i Ammonite Records definitivno postaju moji osobni izdavački favoriti. Oba su imali po nekoliko kandidata za ovu listu. Hornsman Coyote & Soulcraft definitivno zaslužuju pojavljivati se na svim tim listama u pregledima godine na izmaku, pa tako i na ovoj listi. Riječ je o vrhunskom roots bendu svjetskog potencijala, a svatko tko posluša "Safe Planet" uvjeriti će se da su definitivno kvalitetom nadišli granice brdovitog Balkana.
The Ufoslavians – "Legal Aliens" (Positive Reality Records)
Već sam ih u recenziji albuma previše nahvalio, a sada je vrijeme to ponoviti u kraćem obliku. Projekt Ufoslaviansa vrlo je zanimljiva i originalna priča te je prati stvarno vrhunsko glazbeno ostvarenje koje dokazuje da reggae i dub mogu s balkanskim i romskim glazbenim nasljeđem činiti vrlo interesantan i zabavan spoj, stvarajući nesvakidašnju glazbenu kulisu s podjednakom dozom zafrkancije, hedonizma i društvene kritike.
Brain Damage – "Talk the Talk" (Jarring Effects)
Francuski dub velikan vratio se s novim albumom koji je izrađen kao nastavak prošlogodišnjeg „Walk the Walk“. Suradnici na albumu su isti kao i na predhodniku, a album je donio istraživanje dub zvuka od jamajkanskih korijena do njegove današnjice u Francuskoj. Svakako, poslastica za sve fanove.
Manudigital – "Digital Pixel"
Još jedan Francuz stigao je na ovu listu kao najaktivniji predstavnik digitalnog zvuka u prošloj godini. Kako je nekoliko godina unazad iz pašteta iskakao Dreadsquad, tako to sada radi Manu. Uz album, redovito na svojim društvenim mrežama objavljuje video snimke svojih sessiona s raznim reggae i dancehall izvođačima te samostalne sessione gdje u svom stilu obrađuje glazbene klasike (ne samo reggae). Digital Pixel je samo kruna na sve ono dobro što je Manudigital stvorio u 2016. i radi se o vrhunskom digitalnom reggaeu u kojem će svi ljubitelji ovog podžanra uživati.

5+ PDV/Seasplash/Pločnik
Tri su aktera domaće scene istaknuta, ali zapravo imaju puno zajedničkih poveznica. PDV se razvio u vrhunskog izdavača sve popularnijeg među domaćom publikom. Seasplash ekipa oduševila je sve regionalne zaljubljenike u soundsystem kulturu jednim od najboljih izdanja Seasplash festivala potpuno posvećenog spomenutoj kulturi. Kao šlag na sve rade došao je Pločnik. Iako ga još nisam posjetio, njegov program i prodavaonica ploča, kao i sve ostalo uključeno u njegov rad uvelike doprinosi rastu naše male scene, a i od prijatelja iz svih krajeva Hrvatske doživio sam same pohvale na račun ovog novog proizvoda nezaustavljivih Seasplashovaca, udruga i poduzeća koja su iz njihovog rada izašli te njihovih bliskih prijatelja i suradnika.

Ivana Tolić Tola
Alborosie – „Freedom & Fyah“
Alborosie me dobio još davnih dana sa singlom „Kingston Town“, i htjela sam ići na ovogodišnji Uprising festival poslušati ga uživo, no planovi su me ipak odveli na Velebit. Tad je već novo izdanje „Freedom & Fyah“ bilo prežvakano u mom plejeru, a kad sam čula u studenom da dolazi u Ljubljanu, album se danima nije gasio.
Medial Banana – „Rockin' It“
Sa slovačkim bendom Medial Banana sam ustupila u kontakt krajem godine, i pukla sam na izdanje „Rockin' It“. Super kombinacija pjesama na slovačkom i engleskom, a ako ovako nastave mislim da ćemo moći pričati o novom Dub Incu. 
Fokus – „Roots Sound“/ "High Grade"
Sjetila sam se dana kad me Beba u Trip to Zionu 2013. godine nagovarao da radimo Fokusa. Užasno mi je išao na živce s tom idejom jer nisam znala hoćemo li moći pokriti troškove. Naravno, Fokus je nastupio u Močvari i napravio odličan tulum. Za ovu priliku izdvajam dva njegova izdanja koje sam sa zadovoljstvom slušala u 2016. s konstatacijom da imamo vrhunskog producenta u regiji.
Assassin AKA Agent Sasco - "Theory of Reggaetivity"
Može me biti sram, no Assassina sam otkrila tek početkom ove godine kada sam čula stvar „Stronger“. No kako budale imaju više sreće nego pameti, odmah sam ga imala prilike gledati na Overjamu. Assassin je odličan i svestran izvođač, instant sam se zaljubila i jedva čekam da vidim gdje će ga budućnost odvesti.
Diamusk - "Wadada"
Nekako mi se čini da je ovo izdanje ostalo poprilično nepopraćeno na našoj sceni. Adisa Zvekić koju će publika najprije prepoznati kao pjevačicu s početka karijere Dubioze kolektiva, izbacila je album sa suprugom Aldinom Hasanovićem pod nazivom „Wadada“. Podsjetili su me da je ljubav u suštini najbitnija, a ovaj album mi se vrti na poslu pa sam ga odslušala do besvijesti.

5+ Pet + dajem Seasplash/PDV ekipi koji su i ove godine napravili još jedan iskorak. Otvorili su novo mjesto u Zagrebu, Pločnik u sklopu kojeg se nalazi i record store. Biti mali poduzetnik u Hrvatskoj je ravno noćnoj mori stoga još jednom skidam kapu. A o konstantnom doprinosu cjelokupne navedene ekipe sceni zadnjih 15 godina da ni ne govorim. 

Odgovorni vizualizator: Popsi

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice