logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Vijesti
31. Prosinac 2017

Pregled 2017.: "Sloboda je stanje uma"

O godini za nama

Volimo si umišljati da smo slobodnog stanja uma pa shodno tome si dajemo pravo izbora. Tako smo napravili osobni izbor izdanja iz 2017. godine koja su ujedno bila popraćena na našem portalu. Želimo se prvenstveno zahvaliti svim akterima regionalne reggae scene koji su nam ovu godinu učinili napokon iznimno plodonosnom i otežali nam izbor u ovom simboličnom pregledu još uvijek tekuće godine. Glazbeni portali su se raspojasali s pregledima, ZAMP-ovi službenici će imati posla s brojanjem linkova i slanjem zakašnjelih faktura no nezavisna scena i dalje pokazuje srednji prst prema inertnim institucijama i hrabro neposustaje u svom djelovanju. Da ne duljimo s teškim temama, završimo s pogledom unazad i pogledajmo unaprijed. Uživajmo u 2018. godini, i dajte nam još materijala!

A što je sastavnica Reggae hr portala Milićević, Marković, Tolić slušala u 2017. godini, pogledajte u nastavku.

Tomislav Milićević - pregled 2017.

Albumi (regionalni):

Waitapu – "Hortus"
Drugi album čakovečkog Waitapua oduševit će svakog ljubitelja konceptualnih albuma. Nakon "Bassonic Lodgea", "Hortus" nastavlja mračnim i eksperimentalnim putem te nam donosi osam vrhunskih uradaka.

Bamwise – "Soundproof"
Još jedan domaći live dub band izdao je svoju prvu ploču. Iako se puno očekivalo od njih, Bamwise su još jednom ugodno iznenadili i izdali vrhunski album te sada možete u njihovoj magiji uživati i u vlastitom domu.

Diamusk – "Freedom"
Odlaskom Adise Zvekić iz Dubioze Kolektiva, izgubila je jedino Dubioza. Već drugim albumom svog solo projekta Diamusk se dokazuje kao vrhunska glazbenica i jedna od najboljih balkanskih vokalistica.

FC Apartide UTD – "Roots History Book"
U današnje su vrijeme jako rijetki ovakvi koncepti albuma, ali FC Apartide UTD ponudili su nam odličnu glazbenu zbirku povijesnih pripovjetki.

Brainless meets Digitron - "Dub Swap" EP
Digitron! Digitron! Digitron!

Singl (regionalni):

Waitapu – "Oglas"
Već spomenuti "Hortus" ima jedan od najboljih uvoda u album u posljednjih xy godina. Taj uvod naziva se „Oglas".

Homegrown Sound - "March Against Oppression"
Prvo izdanje Homegrown Sounda stiglo nam je na samom kraju godine, u izdanju Woodland Recordsa. Prvo pa odmah dva puta u pregledu godine Reggae.hr-a, to nešto govori...

Brain Holidays - "#proljeće"
Tko ovog proljeća ovu stvar nije čuo da trešti iz radija? Ovaj savršen soundtrack pozitivnom mindsetu dolazi nam s albuma „System Error“. Samo lagano!

Raggalution – "Eyes of a Warrior"
Raggalution je za dlaku izvisio s mog izbora pet regionalnih albuma te ga nisam mogao izostaviti s ove liste. „Eyes of a Warrior“ singl je s njihovog novog albuma „Gatekeeper“.

Diyala – "World Raw 3"
Da je s ovim zvukom Diyala krenula graditi karijeru negdje vani, npr. u Velikoj Britaniji, sada bi već imala status zvijezde. Još uvijek mnogima neotkriveni dijamant naše glazbe gazi dalje novim albumom koji bi sigurno stavio na vrh liste albuma da mi prvi kriterij nije bio reggae/dub prizvuk. "World Raw 3" najavni je singl istoimenog albuma, a osim odlične Diyale, iskazali su se i Masturbeator kao producent i fenomenalni Filip Filkovic – Philatz kao redatelj spota.

Singl (inozemni):

Wicked Dub Division meets North East Ska Jazz Orchestra - "Mama"
Naši susjedi iz Italije definitivno imaju suradnju godine. Sjajan spoj dva različita stila donio nam je odu majci prirodi koja svojim zvukom izaziva ljubav na prvo slušanje. Nastave li ovako, oba benda čeka strmoviti uspon prema samom vrhu svjetskog reggaea.

King Kosa ft Konshens & Shenseea - "Best NaNa"
Nakon Loodia s Vybz Kartelom, Shanseea već drugu godinu za redom ima jednu od najpopularnijih suradnji u svijetu dancehalla, ovoga puta s Konshensom i King Kosom. Riddim je, naravno, odradio Rvssian.

Mista Savona – "Carnival" feat. Solis & Randy Valentine
Jedan od producenata s trenutno najvećim potencijalom dolazi iz zemlje koju ni u snu ne bi povezali s reggaeom, Australije. U svom novom projektu, Havana meets Kingston, povezao je legende i trenutne zvijezde glazbeno najpoznatijih karipskih država. "Carnival", najavni singl te kompilacije, najbolji je primjer kako to izgleda kada se ova dva otoka spoje u zajednički zvuk.

Violinbwoy - "Fyetisov"
Slavenski etno i digitalni mračni dub? Yes, please! Nakon Dreadsquada, Radikal Gurua i Parika Korpsa, Poljska ima novo ime koje će se pridružiti europskoj sceni. Mi smo Poljacima izvezli dance smeće poput Karme i Colonije, a oni nama vraćaju vrhunskim dubom i reggaeom. Hvala im na tome.

Gentleman's Dub Club - "Young Girl" Ft Lady Chann
Drage djevojke, poslušajte što vam Lady Chann želi poručiti.

Album (inozemni):

Alpha Steppa - "3rd Kingdom / Dub Kingdom"
Obiteljskim vezama čvrsto vezan uz dub i soundsystem kulturu te nadaren velikim talentom, Alpha Steppa je jednostavno morao uspjeti kao dub izvođač. Sada, na svom drugom i trećem LP-u ponovno potvrđuje da mu je mjesto među UK dub elitom.

Dreadzone - "Dread Times"
Dreadzone je Dreadzone i svaki put kada oni izdaju album, budite uvjereni da će se naći na ovakvim godišnjim inventurama.

High Tone Remixed – "Dub To Dub"
Sjećate li se klasika ovih francuskih dub velikana poput „Rub a dub anthem“ ili „Orientalist“? Ti klasici, a i mnogi drugi iz njihove bogate karijere, su sada remiksirani od same europske dub elite te zapakirane u album „Dub to Dub“, izdan od strane ODG Productions povodom dvadesete godišnjice osnutka High Tonea.

Vibronics Meets Conscious Sounds ‎– "Half Century Dub (Five Decades In The Mix)"
Suradnja Vibronicsa i Concious Sounda ponudila nam je sjajnu povjesnu retrospektivu kroz razvoj dub glazbe. Half Century Dub je ploča koju ćete vrlo često i vrlo rado svirati na repeat.

Marina P & The Radiators
Još jedno izdanje ODG Productionsa ponudilo je (za ODG) nesvojstven zvuk. Ipak, dosta dobra i originalna suradnja ponudila je četiri uratka koja ćete rado poslušati iznova.

Ivana Tolić - pregled 2017.

​Album (regionalni):

Bamwise – "Soundproof"
Mislim da je odavno došlo vrijeme da Bamwise prestanu uspoređivati s RDK, Bamwise tabaju svoj put već godinama uz dužno poštovanje prema svojim učiteljima, "Soundproof" samo je još jedan rezultat njihovog predanog rada kojeg su okrunili u 2017. godini s europskom turnejom. U našem uskogrudnom društvu za njih nema previše kruha pa lansiranje materijala prema ostatku svijeta je nužan gdje njihov koncept dobiva smisao i povratnu informaciju od slušatelja.

Kali Fat Dub - "Nakot Azrielov"
Chakka i Haris Pilton dalje jašu po Kali Fat Dub projektu, a njihov konj je dobio krila i uzletio u "Nakot Azrielov". Chakka kao kakav zloguki prorok piše tekstove koji bi u pojedinim pjesama trebali postati svojevrsni manifest za raju, dok Haris u prikrajku vuče konce. Primjetan je velik napredak u odnosu na "Ringišpil iz Haada", a obzirom na balkansku i globalnu trulu stvarnost i izopačenost ljudskog uma, vjerujem da će ovaj dvojac imat pregršt materijala za naredna izdanja.

Sassja - "No Problemo"
Kada sam krenula slušati nove radove od Sassje u formi singl po singl, moram priznati da nisam bila spektakularno oduševljena. Srećom, izašao je "No Problemo" u kompletu koji me totalno razuvjerio. Ova "mala" koja izaziva averzije kod mnogih, zna što radi. "No Problemo" ima glavu i rep, tekstovi su vrlo autobiografski, napokon su stigli gosti na "živim" instrumentima, i cijeli album se zapravo ne susreće s problemima. Nikad nisam bila imuna na Rundekovu magiju, stoga nisam ni sad ostala na njihovom zajedničkom singlu "Savana".

Diamusk - "Freedom"
Adisni projekti su divni. Iako već godinama živi i radi u Norveškoj, ipak ćemo ju uzet pod svoje. "Freedom" upravo daje slobodu interpretacije vlastitog doživljaja albuma. Njen vokal obuhvaća čitavu plejadu emocija, od sreće i euforije do boli i tuge. Upravo ta osvještenost sebe je Adisin adut. Uvijeki iznova veselim se njenim radovima.

Hornsman Coyote - "Sevengreen"
Hornsmana smo prežvakali na portalu već stotine puta, niti je u "Seevengreenu" plasirao nešto novo, no ipak mu je ovo možda ovo najjače izdanje. Nakon svih ovih osvještenih polucrnjaka koje sam navela u top 5, lijepo je čuti i zabrijati na malo pozitive.

Album (inozemni):

Lee Scratch Perry and Subatomic Sound System - "Super Ape Returns to Conquer"
Samo Lee Scratch Perry može nadmašiti sam sebe i četrdeset godina kasnije objaviti reizdanje na koje jednostavno ne možete ostati imuni. Izdanje koje sam slušala mjesecima iznova.

Vibronics - "Legends of Jamaica" 3x7''
Svi jako dobro znamo da je Steve Vibronics majstor od zanata, a kada mu se pridruže (nažalost pokojni) Michael Prophet, Earl 16 i Rod Taylor dobivamo dobivamo vrhunski serijal željnog novog slušanja.

Brain Damage Meets Harrison Stafford - "Liberation Time"
Moram priznati da me ova suradnja ugodno iznenadila, a ovaj dvojac je još jednom dokazao da je reggae kao žanr beskrajno širok i fleksibilan.

Dreadsquad - "Freedom Train Riddim/ Riddim Machine Vol. 2"
Jednostavno, volim raskoš koji pruža ova Dreadsquadova dvojka upravo, kako je kolega Marković ukazao, zbog rekapitulacije proteklih trideset godina reggaea. Volim vječnu Dreadsquadovu zaigranost.

Krak In Dub - "Amazonite"
Krak In Dub je izbacio odličan album "Amazonite", svim ljubiteljima junglastog zvuka svakako ga preporučam.

Singl (regionalni):

Egoless - "Global"
Egoless je trenutno najuspješniji projekt naše scene i točka.

Homegrown Sound - "March Against Oppression"
Prvo izdanje Homegrown Sounda, Karlo je razvalio, bravo!

Waitapu ft. Remi - "Safe Zone"
Odličan Waitapu, odlična Remi.

FC Apatride UTD - "Desert Lion"
Nakon višegodišnje pauze, vratili su se srpski reggae junaci FC Apatride UTD i uz Brain Holidayse vratili roots reggae na balkansku rutu.

Kali Fat Dub - "Kona"
Ovogodišnja himna zagrebačkog asfalta.

Singl (inozemni):

Vibronics feat. Michael Prophet - 'Give Me The Feelings'
Hvala Michael Prophetu što je daravo svoje životno djelovanje reggaeu.

Lee Scratch Perry and Subatomic Sound System - "Dread Times"
Jednostavno, vječnost.

Dreadsquad feat. Tenor Youthman - "Ruff Life"
Repeticija je postojana.

Alborosie - "Living Dread"
Odana počast velikanima.

Mista Savona – 'Carnival' feat. Solis & Randy Valentine
Karipska posla.

Z Marković - pregled 2017.

Brain Damage Meets Harrison Stafford - "Liberation Time"
U divljoj orgiji efekata eskalirajućoj "Raw Talking Rebels" se čini kao da je se preko noći u Nathanov francuski studij prikrao Lee Scratch Perry i položio ruke na kontrole. Ali i da nije bilo tako, na "Liberation Time" se nalazi dosta magije ionako da bi nas sve oslobodilo - barem za vrijeme trajanja albuma.

Dub Gabriel - "ADSR Dub"
Gotovo kao deranžirani Depeche Mode dubplate iz ranih osamdesetih, provučen kroz dub komoru, zvuči "Freedom Dub" s metaličnim industrial zvukovima i hladno galopirajućim beatom. Na traci gostuje Gabrielov stari suradnik Ranking Joe, jamajkanska DJ legenda, koji i u susretu s ovako iskrivljenim miksom zadržava sve pod kontrolom. Jeste da Dub Gabrielov novi album djeluje kao neka ponovno otkrivena vrpca iz osamdesetih, prerađena s današnjom tehnologijom, ali "ADSR Dub" zvuči također puno svježije i uzbudljivije nego što bi itko to očekivao.

Alborosie - "Freedom in Dub"
Alborosievo novo izdanje je dub nasljednik albuma "Freedom and Fyah" iz prošle godine. Već s albumima "Dub Clash" i "Dub of Thrones" Puppa Albo je pokazao da se može mjeriti s velikanima ove discipline.

Josip A Lisac - "Eventualizam"
Klavijaturska komponenta je u "Eventualizam" potpuno uklonjena, a njezino mjesto su popunile virtuozne gitarske dionice, po kojima su raspršene nijanse rocka, jazza i bluesa, isto kao i masivni, puni i demonski melodiozni puhači, koji primjerice kao u rečenoj "Fališ mi" sa suptilnim ali prostranim ritmom bubnjeva napumpavaju dinamiku do usijanja i konačnog rastaljenja.

Lee Scratch Perry and Subatomic Sound System - "Super Ape Returns to Conquer"
Svedeno ispod crte i koliko god ovo zvučalo skandalozno i bez poštovanja - novi, nabrijani "Super Ape" je snažniji i moćniji od originala!

Manifestator vizuala: Goran Den Popović 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice