logo-t

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
28. Prosinac 2016

Pregled 2016. - gosti

Pregled godine

Uoči dočeka 2017., angažirali smo nekoliko gostiju s domaće reggae scene da odaberu pet albuma koja su obilježili njihovu 2016. godinu. Uz albume bilo je potrebno ocjeniti jednu organizaciju/festival/događaj/osobu s 5+ za koju smatraju da se istaknula svojim radom i djelovanjem. Ovim putem se zahvaljujemo Teni iz One Dreada, Peter Poshu, Ziggiju iz Ljubljane, Gaćini iz Brain Holidaysa i dečkima iz Munchies Sounda što su odvojili svoje vrijeme za pregled godine. Obzirom da dame imaju prednost, pregled krećemo s Tenom iz One Dreada, a ostatak škvadre slijedi za njom.  

Tena (One Dread)
Jah 9 – "9"
Jah 9 se već 2013. godine istaknula s albumom "New Name", no ove godine Jah9 je izbacila album koji me naprosto oduševio. Moćni tekstovi, teški beatovi te zavidan raspon glasa pjevačice benda Janine Cunningham su razlozi zašto se album neprestano vrti na mojoj playlisti od kada je izašao. Najbolje od svega je što svakim slušanjem albuma otkrijem utjecaj nečeg novog pa mi npr. tako pjesma poput "In The Spirit" daje indijanski prizvuk dok mi u pjesmi "Natural Vibe" boja glasa pjevačice potvrđuje utjecaj Eryke Badu. Osim razrađenih melodijskih linija vokala i predivnih dvoglasja i backvokala na čitavom albumu, ne smijem zanemariti ni gitarske dionice i solaže, pogotovo u pjesmama "Prosper" i "Hardcor" te violinu u pjesmi "Humble Mi".
Wicked Dub Division – "Red"
Možda je dodatnu ulogu odigrao Seasplash i druženje s članovima benda te pjevačicom Michelom na plaži, no njihov album "Red" je i bez toga uistinu vrijedan spomena. Da moram album opisati jednom riječi to bi definitivno bila riječ heavy. Cijeli album je u mračnom ozračju, pogotovo pjesme "Croatian sunset", "Red" i "Moon" koje su mi još prilikom prvog slušanja ušle u uho. Karizmatičnost pjevačice Michele Greene se osjeti u apsolutno svakoj pjesmi na albumu, a osim toga su uživo još duplo bolji i ekspresivniji nego na albumu. Istaknula bih još i melodiku na pjesmi "Roots and Wings", koja daje dodatan šarm cijelom albumu.
The Ufoslavians – Legal Aliens
Nešto drugačije, a opet zanimljivo. Na albumu ima svega i svačega, ali upravo je zbog toga upečatljiv. Osim već prepoznatljivog gipsy prizvuka Harisa Piltona, na albumu se mogu pronaći pjesme poput "Beautiful Queen" i "Ufoslavation" koje, također, ostaju u uhu već prilikom prvog slušanja albuma. Sve u svemu, zanimljive suradnje i gostovanja na albumu čine ovaj album važnim ostvarenjem u 2016. godini.
Alborosie – "Freedom & Fyah"
Ovu godinu ne samo da je obilježio njegov novi album nego i njegov koncert u Ljubljani te moj odlazak na taj koncert. Nema se šta više reći o tom čovjeku, osim da je genijalan, ali nakon uživo odslušanog i odgledanog koncerta, treba se svakako dati veliku zaslugu za genijalnost i Shengen Clanu. Alborosie je i na ovom albumu dobro poznate poruke vješto unio u svoje versove, a zanimljivo je da mu na više od pola albuma gostuju razni glazbenici. U svakom slučaju je ovo jedan albuma koji je obilježio 2016.
Dub Inc – "So What"
To je bend zbog kojeg bi valjalo završit neki tečaj francuskog samo da još bolje mogu skužit o čemu točno oni pričaju. No, s glazbene strane, još jedan izvrstan bend i vokalni dvojac koji se i na ovom albumu uigrano izmjenjuju na versovima. Dub Inc je jedan od rijetkih bendova kod kojeg mi ne smeta izmjena durskog i molskog sentimenta na čitavom albumi. Naprotiv, baš mi odgovara što je jedna pjesma u nekom tužnom ozračju, dok je već ona iza nje u veselom. Od pjesama s albuma koje su mi nekako zapele za uho izdvojila bih "No matter where you come from", "Exil" i "Rise up".

5+ festival Tides Of Youth - mali festival na otoku Cresu je ove godine opet ugostio brojne dub izvođače s područja Hrvatske i šire. Familijarna atmosfera, plaža, more i dobre vibracije su učinili ovaj festival posebnom destinacijom u 2016. godini.
5+ dajem bendu Bamwise za novi singl "Run From Sound" kojeg su izbacili ove godine. Osim što su se istaknuli s novim singlom 2016. godinu su obilježili s odličnim nastupom na Wintersplashu u AKC Medika te na Seasplash festivalu.
5+ dajem Seasplash festivalu za posebno soundsystem izdanje. Tvrđava se tresla od odličnih bassova, a osim toga su ugostili domaće i strane izvođače koji učinili ovaj festival pravom poslasticom za ljubitelje dub glazbe!
5+ za MIMO projekt i rođendan portala Reggae.hr u Muzeju Suvremene Umjetnosti. Osim što sam i sama bila izvođač na ovom koncertu, cijela zamisao da se organizira reggae koncert u dvorani Gorgona, a ne u nekom klubu, zaslužuje ocjenu 5+. Skupina Vibrica se predstavila publici u reprezentativnom izdanju, a mi smo s Brain Holidaysima odsvirali stare i predatavili cak tri nove pjesme s kojima smo nagovijestili da će i 2017., a godina biti plodna što se tiče reggae ostvarenja na domaćoj sceni!

Peter Posh/Princ Shango
Bubly York feat. Cherine Anderson- "Moola"
Dancehall soul diva Cherine Anderson i producent Colin 'Bulby' York odvedu te nekoliko godina unaprijed kako bi čuli budućnost! Cherine Anderson glasovno je zrelija, a to pokazuje u ovoj pjesmi sa snagom i kontrolom glasa na svjetskom nivou. Produkcija iako na prvo slušanje ne zvuči jamajkanski svakako spada u suvremena zvučna istraživanja dancehall glazbe danas, Bulby je oduvijek bio kao producent poznat da izbaci pored "standardnih" dancehall riddima i nešto potpuno neočekivano. Najbolje meni od svega je tematika pjesme, prljavi novac i manipulacija svjetske banke.
Jahmiel - "Power"
Mladi jamajkanski pjevač dobrog glasa i promišljenih stihova. Svakako ću držati uho otvoreno za nove pjesme u 2017. godini.
Vybz Kartel -"Fever"
Ne znam zbilja kako niti me briga, ali je lik u 2016 skoro svaka tri dana novu pjesmu izbacio van, a sjedi u zatvoru na Jamajci. I dalje "novi #1".
Govana - "Nuh Splice Dub"
Teška, masna, zadimljena"sound boy" pjesma u stilu najboljih iz tog segmenta reggae glazbe. Suvremeni roots zvuk, odlična produkcija i dobar tempo za ples!
Christopher Martin & Busy Signal -"Steppin"
Nadogradnja na rani digitalni zvuk. Za razliku od pre čestih kopija raznih stilova u bogatoj povijesti žanrova unutar reggae glazbe ova pjesma je nešto novo iako se oslanja na zvuk popularan na Jamajci 1985.-1990.

5+ Za doprinos reggae kulturi i glazbi ide PulaP Radio emisiji. Ekipa iz Pule vodi tjednu radio emisiju na FM-u i uvijek je zanimljiva. Jedna od rijetkih emisija na radiju o reggaeu pa ju volim slušati. Svaka čast!

Munchies Sound System
King Shiloh Majestic Music - Earl16, Dub Creator - "Healing of the Nation"
Jedan od boljih riddima ove godine Dub Creatora uz vokal Earl16-a na King Shiloh labelu ima i odličan drugi vokal mix od King Konga , i B strana s Askala Selassie na isti riddim. Stvar koju jako često pustimo na našim sessionima jer savršeno paše stilu dub muzike koje ponajviše volimo.
Lion's Den - Digitron ft. Dan I- "Hail up"
Stvar izašla na početku 12. mjeseca na prvom 7inchu njemačkog Lion's Den labela kojega supportamo svakim releasom. Ovaj je poseban jer je Vrki iz Digitrona producent, a njega smatramo našim mentorom i ocem u cijeloj sound system priči. Na vokalu Dan I s kojim smo imali priliku surađivati 2015. godine. Super version u heavy Digitron stilu, svakako za slušati isključivo na velikim sound systemima.
Black Legacy Records - Keety Roots - "Reparations"
Keety Roots je releasao puno "killera" na svom Black Legacy Recordsu ali ova stvar nam je posebno draga. Channel One stil kakav volimo s odličnim riddimom i lyricsima, teški sufferah!
Mystical Rising - Nish Wadada, Mystical Rising - "Refugees"
Jedna od naših omiljenih ženskih vokala Nish Wadada na francuskom Mystical Rising recordsu, od kojeg imamo isto sve release do sada. Odličan riddim sa snažnim lyricsima za 2016. godinu koja je pogođena velikom imigrantskom krizom!
Wise&Dubwise Recordings - Weeding Dub, The Afro Wild Section - "African Shrine"
Francuski dub majstor Weeding Dub je izdao 7inch nakon uspjeha prošlog albuma "Still Looking For" u čast kulturnom centru "Africa Shrine" u Lagosu, Nigerija, gdje su nastupali između ostalih Fela Kuti i njegovi muzičari, koji su izumili "Afrobeat", novi glazbeni žanr koji mješa elemente jazza s afričkom glazbom. Isto jedan od anthema naših ovogodišnjih svirki.

5+ događaj: Dub Colony Festival/Sven Bašić.
Jedan savršeno (ne)organiziran festival na rijeci Mrežnici blizu Karlovca. Tko je bio, zna o čemu pričamo.

Marko Gaćina (Brain Holidays)
Clinton Fearon – „This Morning“
Stari macan iz Gladiatorsa već dugo ima solo karijeru. Prije četiri godine izdao je unplugged album „Heart and Soul“ koji me oduševio, a u 2016.-oj izdao je novi studijski album.
On repeat :)
Dele Sosimi meets Prince Fatty & Nostalgia 77
Prince Fattya pratim već neko vrijeme i smatram ga trenutno jednim od najboljih producenata u žanru. Dele Sosimi-ja sam otkrio relativno nedavno. Vrhunski afro beat u kombinaciji s dubom, što čovjek može više poželjeti.
Jahcoustix – „Seriusly Positive“
Jahcoustixa pratim negdje od 2005. Sretali smo se više puta na festivalima i dijelili stage. Ove godine je izdao novi album koji ima odličan roots vibe. Preporučam!
The Ufoslavians - "Legal Aliens"
The Ufoslaviansi su bomba. Koktel žanrova koji se tako prirodno spajaju u cjelinu. Produkcija odlična, mjuza još bolja, hrpa gostovanja. Plesno, zabavno, zajebantski...
Genijalno!
Alborosie - Freedom & Fyah
Talijan s jamajkanskom adresom ponovno zakucava. Bez obzira što preferiram nešto stariji zvuk, ovaj album mi je super. Šteta što sam ga propustio uživo nedavno u Ljubljani.

5+ kategorija ide za Seasplash Festival. Najdugotrajniji festival koji promovira scenu. Vibe na festivalu i ljudi koji stoje iza svega. Massive respect!

Ziggi/ Dubtafari Sound
Raging Fyah – "Everlasting"
Cali P - "I Thoughts"
YT - "No Wata Down Thing"
Alborosie - "Freedom & Fyah"
Jah9 - "9"
Svi od ovih albuma su odlični, teško ih je opisati rečenicama, treba ih slušati..

5 + Ne mogu ništa ocjeniti s 5+ jer trebamo svi da se bolje potrudimo da bude petica ;) 

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice