logo-t

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
14. Ožujak 2018

Hvala Akiju!

Za Akija
Aleksandar Mujčinović, za prijatelje Aki brutalno je ubijen s jedanaest uboda nožem krajem 2016. godine. Kristina Jovković, odnosno ubojica prije nekoliko mjeseci pravomoćno je osuđena na 14 godina zatvora, što znači da će sa svojih 46/47 godina ponovno slobodno šetati po Banja Luci. Svi koji su poznavali Akija definitivno će potvrditi da je bio dobri duh scene, čovjek koji je uvijek voljan i spreman za akciju, čovjek koji se uvijek smijao glasno. Teško je govoriti o dobrim ljudima u prošlom vremenu, i nakon više od godinu dana od tragičnog slučaja teško je poimati činjenicu da više nikada nećete susresti Akija na koncertu u Zagrebu, festivalu u Puli, na usputnoj benzinskoj postaji, na kavi u gradu, iza ili ispred fotoobjektiva. Aki je nedvojbeno zaslužio koncertno/izdavačku inicijativu koja se odvija u tri grada: Ljubljana (15.3.), Zagreb (16.3.) i Banja Luka (17.3.). Izvođači za čiju dobrobit je izgarao okupili su u humanitarnoj aktivnosti pod nazivom AkiTour2018.  Antenat, ST!llness, Joke, Sopot & Red Five Point Star vas pozivaju na druženje, a sav prihod od ulaznica bit će iskorišten za izradu vinilne kompilacije 'Aki' za PDV Records. U kojem god navedenom gradu se nalazili, dođite se glasno smijati za Akija, koji bi sigurno bio ponosno ganut s akcijom njegovih prijatelja u glazbi. Za ovu prigodu pojedini članovi Jokea, Red Five Point Stara i ST!llnessa odvojili su svoje vrijeme za pokoju anegdotu s Akijem, a za kraj smo ostavili pjesmu koju je napisala Mirna Petak, višegodišnja suradnica Reggae hr portala.

Ante Ljubičić/ST!llness
Uoči našeg malog obiteljskog okupljanja u Vintageu, dopala me čast da napišem par redaka o našem prijatelju Akiju. Često ga se sjetim, iako smo se zadnji put vidjeli na zadnjem koncertu ST!llnessa, u njegovoj Banjoj luci. Tamo smo se i upoznali prije više od deset godina, bio je Osmi mart, žene su hodale po gradu s karanfilima, a mi smo svirali s bendom Post scriptum i bili standardne budale koje su smijale natpisima na ćirilici. O Akiju smo čuli još u Zagrebu nakon što su Antenati putovali u Francusku. Samo čekajte da se lik počne smijat, to je bila najava. Smijali smo se ko debili tu večer oko tri ujutro podebljani domaćom rakijom i HEKVAPOM (pivo Nektar) pa odradili mini turneju uključujući Prijedor (gdje sam dobio mikrofonom u oko i gdje nas je tresla struja, a publika su bili mladi hardkoraši) i Sarajevo gdje smo upoznali ekipu iz pokreta Dosta. To je bio samo uvod u dugogodišnje prijateljstvo i zajednička putovanja. Prošli smo Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, zajednička gluvarenja, svađe s policijom i carinicima, njegovo prodavanje fora kako bi izbjegli kazne na ulasku u BIH i dolaske na Seasplash gdje je Aki bio inventar, uvijek s fotoaparatom. Količina zajebancije na račun njegovog nadimka Photoguru zauzela bi previše mjesta u ovom tekstu, ali završavala je s njegovim obaveznim ISKAJZDR BURAAZ HAAHAHAHAHAHA. Fotkao je desetke naših koncerata s obaveznim "Ma spremio sam vam sve na jedan DVD da imate", godine su prošle, imaginarni DVD-i su prelazili u USB stickove pa kasnije u imaginarne eksterne hardove, uz obećanje: "Ma donesem vam sve idući put". Nažalost, idućeg puta neće biti, ali sjetimo te se često. 'Skajzdrburaz!

Bino/Joke
I remember one time when I came back from Zrenjanin from a gig of ST!llness. We were alone in his car and Aki wanted a gulaš, a fucking gulaš from OMV! This fuckin Austrian trade made fucking good gulaš, he told me. So on each gas station he was screaming "jebem ti gas station, želim OMV za gulas pičku ti materina!" After 3 or 4 gas stationa, he stopped to scream and eat gulaš, as me and I was screamin “kako je dobro ovaj jebeni gulaš pičku paterinu”. I remember also, Aki as my driver from Pleso to Medika or KSET to see gig and each he welcomed me again screaming: "He Francuz! Rakija!!!" One time time in his house after gig in Banja Luka we were with Kate, Croatian girl ... After two hour in the night Aki were speaking louder and louder and at one moment we were are looking each other with Kate and wondering which langage he spoke ‘cause sometimes Croatian Serbian French language sounds the same from his mouth! One thing I will keep, is when on gig, I was screaming on microphone “AKI?”, finally he looked at me, and i said MRSH, and we were laughing… Sorry Aki :-) Last time we saw him when on summer tour 2015., he was our driver tour manager. He left us in sleep late in the night after 10 day of tour. I quite don’t remember the last time when I saw him. Jebem ti život.

Simon/Joke
First gig he organised for us in Banja Luka, we broke the stage in ghetto :-) When we slept at his place after he gave us to drink rakija with weed. From the begining since 2005. he was the guy who spoke to us about everything maybe the one who really spoke about the war like that … He told me that if one you will have war in your country, just run! Don't believe that you will help your friends but you will fight for some bastards. I remember also that I discovered the turbo folk with him on Bosnian meat restoran, but also a lot of awesome local band going with him in music shops.

Julien/Joke
The guy who spoke the most about war was shiting on nationalits! And with Aki was so easy to speak with anybody about anything and that’s all! As driver he is Aki Kawazaki, with a towel around the neck. As tour manager, he is Aki Has the Key. He never slept or the last sometimes? And he laught so LOUD!

Uroš/Red Five Point Star
Mislim da je bilo 2008. godine, kad nas je Aki pozvao, da odsviramo svirku na DemoFestu u Banja Luci, a nije nas samo doveo i sredio nam svirke, bio je i naš "tourguide". Tako nam je u poslijepodne pre svirke pokazao lijep grad Banja Luku i sve divote tog grada i odveo nas na najbolje banjalučke ćevape, a nakon toga obećao nam još najbolju kafu u Banja Luci... No, sve OK, ali na kafu smo trebali "čekat" cijeli dan i cijelu noć, a sve između ostat će tajna pošto se i mi zbog stvarno dobre zabave i ne sjećamo najbolje! I mislim da kafe nismo ni popili.

I za kraj smo ostavili pjesmu koju je za Akija napisala Mirna Petak. Mirna je naša višegodišnja suradnica i prijateljica koja je bila glavna za povezivanje Akija s Reggae hr portalom.

Na putu do zvijezda srela
sam Tebe,
što uljepšao si ovo prolazno
zemaljsko vrijeme.

Toplini tvog srca nije bilo
kraja,
od Sljemena do Pule ostavila
je traga.

Plešući do zore, djeliće duše
rasipali smo svuda,
uz pljugu i osmijeh od srca,
nebrojeno puta.

Što doprinio si sceni, još traje
bez imalo dileme,
a tvoja radost i veselje žive dalje
kroz naše festivalsko pleme.
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice