logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Izvještaji
29. Srpanj 2015

Ken Boothe & Junior Kelly otvorili One Love festival

Irie svima koliko nas ima. 

Vaši vjerni izvjestitelji su se ove godine uputili na put u Italiju na One Love World Reggae Festival koji se nalazi u kampu kod mjesta Lignano u sjevernoj Italiji 300km od Zagreba. Skoro možeš kamenom dobaciti. Ekipa ovdje je većinom skulirana. Vole Boba i biljku. Mi smo se prvi dan malo čudili koliko je ovo sve zapravo još uvijek u razvoju jer zapravo nema više od tisuću ljudi ovdje. Ali zato je zabavno. Nije previše gužva. Ovdje je roots – chill out zona. Za razliku od Outlooka i pomahnitalih Engleza u potrazi za zabavom.

Neki preko dana briju kod bazena, a drugi potegnu i do mora. Jako je vruće i muzika s Jamajke je prigodni soundtrack za stanje uma koje je ovdje. Vrijeme je stalo i rastegnulo se za dječicu Boba Marleya pa svi brijemo taj neki Woodstockovski psihodelični film. Easy Rideri u kampu Girasole pomiješani su s normalnim obiteljskim kamperima i to je pomalo čudno, ali funkcionira. Peace Love and Smoke. Neki su od naših dragih freakova dovukli i dječicu da od malena upiju taj slobodni duh starih hipija koji i dan danas privlači ljude u reggae vode sa svih strana svijeta. Bijele i crne, plave i zelene...U sklopu kampa ima štandova sa svakojakim tričarijama za mlade. Od bubnja pa do slona (figurice).

Sve to neodoljivo podsjeća na stari Rototom samo u umanjenom (mini) izdanju. Potencijala za rast ima samo je pitanje hoće li Talijani gurati dalje i graditi Marley Garden part 2 ili će se ponovo vlasti umiješati i zaustaviti nam zabavu. A sada malo o muzici – One Love World Reggae Festival – Dan Prvi – Main stage – Ken Boothe & Junior Kelly.

O Kenu se mogu napisati knjige koliko je dugo na sceni – od ludih šezdesetih i ere Rocksteadyja koji je pržio samo godinu i pol kada se transformirao u reggae. Deda ima još uvijek šta za reći nakon svih ovih godina. A i glas je nekim čudom održao u formi. Pokrete nije zaboravio. A bend koji se sastojao od Talijana nije bio za odbaciti. I sam Ken se čudio kako sviraju zajedno bez da su prije probali. Jah mu je dao i ovaj put dao snage da izreda hitove od kojih su svakako najveći bili "Everything I Own" i "Silver Words". Marleyeve stvari nažalost nije svirao. Sve u svemo uspio je probuditi publiku za  mlađi naraštaj roots legendi – Junior Kellyja. Koji je uletio jači nego ikada odmah u srž stvari s "Blaze" i skurio sve koji su mislili da je nestao sa scene i da ga se više i nitko ne sjeća. Ali tek kada je krenula brza verzija "Boom Draw" (i kada su mnogi zakurili šta su imali) su stvari stvarno poletjele. I nestale u dimu. Stari Fireman ga je uvijek znao zakuriti. Taj ne pita puno, taj gazi. Nema dvojbe. I dan danas kao i ranih dvijetisućitih kada je žario po dancehallovima svijeta. Meni su osobni favoriti bili brza "Rasta Should Be Deeper" i himna pozitive "Smile".
So smile never let them get you down...

Foto: Nina Gostrec

Tekst:   Goran Galijaš

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice