logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Izvještaji
5. Kolovoz 2015

Groundation JAHmmming

Dragi ljudi, došli smo i do dana osmog festivala One Love World Reggae pokraj Udina u Italiji.

Prema mnogim očekivanjima to je trebao biti vrhunac festivala iz jednog razloga - benda Groundation iz San Francisca. Osobno sam ih gledao uživo već nekoliko puta i nikada nisu zakazali. Uvijek su na nivou iznad drugih. Jednom su čak dalje svirali na suho dok je par puta nestajalo struje za vrijeme koncerta. Sviraju dečki sa ili bez pojačala. I to je onda JAHmming.

Bend je karijeru započeo kao Bob Marley Tribute Band i još i dan danas postoje live snimke tih koncerata. Pjevač Harrison Stafford je inače jedini profesor reggaea na fakultetu u San Franciscu. Znači da stvarno sve zna o povijesti Rasta pokreta i o roots reggaeu kao glazbenom žanru. Kod snimanja i miksanja bend koristi isključivo analognu opremu da bi zadržali live feel na albumu. Jazz utjecaji su to - akustika i JAHmming. Dečki iz benda su inače jedini od izvođača koji su se motali po kampu i prije i poslije koncerta. Sviđa im se OHM u zraku. Nanjušili su chill vibes. Nakon Bunnyja prethodnog dana i pljuska koji je sve rashladio bilo je moguće zabavljati se i preko dana bez da se ostaje u hladu. Lijepo. Fino. Dječica u vrtiću i puno dima. JAH se smije zadovoljno odozgora.

Koncert Groundationa počinje relativno rano jer su za main act ostavili showmana Mr. Vegasa (kojega više nećemo spominjati jer je previše nezanimljiv koliko se god trudio). Pjevač Stafford kad počne zavijati nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prodire drito u srce sa svojim čudnim chantovima i inteligentnim riječima pjesama. Potajno još i danas žalim zbog odlaska starog bubnjara jazzera imenom Paul Spina i zbog dolaska stanovitog Rufusa koji je dobar, ali nema svoj prepoznatljivi stil koji je Paul imao. Dečki su se ovaj put bacili na promociju zadnjeg albuma "A Miracle" s kojim je Stafford jako zadovoljan i koji sadrži prvu njihovu ljubavnu pjesmu - "Cupid’s Arrow". Meni su vrhunci bili "Weeping Pirates", "Babylon Rule Them" i "Freedom Taking Over" s najboljeg albuma "Hebron Gate". Za vrijeme tih pjesama se događa glazbena alkemija kada bend potegne u JAHmming i solaže. Malo Marcus Urani solira na synthu, malo lik na bubnju, pa preuzmu backing vokali ili lik na basu koji je okosnica cijele priče. Jer on je veliki dio Groundation sounda i jednostavno je nezamjenjiv (kao i tata Harrison). Zove se Ryan Newman i izgradio je s godinama svoj specifični zvuk koji je stvarno awsome.

Igrati se znaju dečki pa to prenose i na publiku koja je u ekstazi. Ne mogu vjerovati da takvo nešto može izlaziti iz zvučnika. Groundation u najboljoj formi. Svi su zadovoljni. Posebno cure iz Nizozemske koje su više u dubu nego u reggaeu, pa im JAHmming psihodelija paše. Talijani ih obožavaju. S pravom jer su trenutno najjači roots reggae bend na planeti. AUM. Shanti.

Foto: Nina Gostrec

Tekst:   Goran Galijaš

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice