logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Izvještaji
1. Kolovoz 2015

Opuštena atmosfera One Love festivala

Isis to the King. 

Nakon Mykal Rosea koji je bio prvi vrhunac festivala slijedećih dva dana bila su posvećena Talijanima. Četvrti dan na main stageu se pojavio lik koji se zove Brusco. Legenda u Italiji, ali ga izvan domovine nitko ne ferma. Dobro zna zajašiti na riddim nakom svih ovih godina vježbe, ali to što trkelja čiča meni je potpuna nepoznanica. Tako da smo tih dana zapravo odmarali od pravih koncerata proteklih dana. 

Na festivalima ove vrste lako je upoznati nove ljude. Počneš od susjeda pa spontano upoznaš hrpu nove ekipe. Poznata je činjenica da Talijani baš ne pričaju engleski. I onda ih je sram zbog toga šta ništa ne razumiju (neki čak ni najosnovnije riječi) pa prevrću očima i trude se pohvatati bar nešto. Engleski je jezik reggaea i ako netko želi nešto saznati o reggaeu i rastama dovoljno mu je da sluša tekstove pjesama. A šta će slušati ovi koji ne razumiju engleski? Slušat će instrumentale. Dubove. Jer im poruka Boba i prijetelja ne znači ništa. Od početka festivala pa do Mykal Rosea još uvijek se osjećao babilonski pritisak u zraku koji je tada iznenada nestao. Znači da je nevidljivi neprijatelj pobijeđen. Tako je to kad netko zna posao kao što zna naš Mykal.

Peti dan je bio jednako opušten i ljudi su osim muzike uživali u druženju s novim poznanicima na kavi. Uvijek se lakše sprijateljiti s nekim uz pomoć Lule Mira, zar ne? Na mainu još jedan Talijan (ovaj puta mlada nada) Raphael s pratećim bendom. Momak već sada pokazuje izniman talent - za nekoliko godina će ispijati koktele s Alborosijem i drugim Ital Reggae glavešinama. Ima prilično dobar bend. Iznenađujuće je koliko Talijani imaju dobrih (ali ne i odličnih) roots reggae bandova. Očito ih dub i ine psihodelije ne zanimaju toliko. Ali svi se slažemo svejedno da fali jedan dobar golemi dub sound system da privuče i drugačije freakove na fešticu. Nadamo se nagodinu da će organizatori vidjeti taj propust i dovući nam barem par scoopseva za zekicu.

Šesti dan je u znaku momčića po imenu Protoje. Svi ga hvale kao zvijezdu u usponu. I stvarno ima potencijala koje još nije razvio, ali ima vremena. Ima lijep glas, ali za moj ukus se previše obraća curicama, a premalo zarokava roots for us guys. Lovers Rockman s izletima u ozbiljne teme. Nije me previše impresionirao, moram priznati. Valjda nisam dovoljno žensko...
Over and out. Pace. Peace. Shanti.

Foto: Nina Gostrec

Tekst:   Goran Galijaš

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice