logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Vijesti
13. Ožujak 2024

Najveći reggae festival u Europi Rototom Sunsplash objavio čak 70. imena

Rototom Festival 2024.

Međunarodni reggae festival Rototom Sunsplash počinje s promoviranjem 29. izdanja koji će se održati u Benicàssimu od 16. do 21. kolovoza 2024. s bogatom prvom najavom koja okuplja gotovo 70. imena na svojim pozornicama kako bi utjelovili jedan od najvažnijih susreta jamajkanske glazbe na svijetu.

Izvođači poput Alpha Blondyja, Busy Signala, Alborosiea ili legendarnog benda Boba Marleyja The Wailers, zajedno s Dub Inc, Black Uhuru, Groundationom ili Skip Marleyjem koji predstavlja novu generaciju obitelji reggae kralja, u godini premijere dokumentarca o životu i karijeri jamajčanske legende, predvode ovu prvu seriju izvođača za Rototom Sunsplash 2024. Španjolsku reggae scenu između ostalih predstavlja Iseo & Dodosound i Green Valley.

Imena koja predstavljaju glavne smjernice ovog prvog nacrta linup-a za Main Stage i Lion Stage: posebni nastupi, legendarni jubileji, jedinstveni datumi u Španjolskoj i Europi, talentirani izvođači uz starije figure i zvučna raznolikost oko glazbe s karipskog otoka. Isti obrazac ponavlja se u dancehallu (s Generalom Levyjem, Stylo G-em ili Maureen) i u Dub Academy koja je postala epicentar svjetskog sound system okupljanja. 

Tako, među posebnim nastupima za Rototom Sunsplash izdvaja se onaj posvećen povodom 80. godišnjice Petera Tosha, suosnivača The Wailersa s Bobom Marleyjem i Bunnyem Wailerom, i jednog od najpoznatijih reggae pjevača na svijetu. Benicàssim će pružiti jedinstvenu priliku za uživanje u ovom live nastupu u Europi jer će se spojiti nastup Tosheovog sina, Andrewa Tosha s legendarnim jamajkanskim bendom iz 70-ih i 80-ih Soul Syndicate.

Serija posebnih nastupa raste s Alborosie & Friends pod vodstvom talijanskog glazbenika, još jedne bitne figure na Rototomu; i s kalifornijskim reggae roots bendom Groundation oko "Hebron Gate" albuma koji ga je proslavio.

Afrička reggae ikona Alpha Blondy održat će na Rototom Sunsplashu svoj jedini koncert u Španjolskoj i jedan od rijetkih u Europi čineći festival u Benicàssimu nezaobilaznom prilikom za uživanje u njegovom nastupu. On predvodi listu veterana glazbenika na kojem se nalazi i Black Uhuru i Johnnyja Clarkea, još jednog velikana scene i povijesnog roots reggae izvođača koji je još uvijek aktivan, a koji će se pojaviti na festivalu zajedno s Dub Asante Bandom ft Matic Horns

Još jedna ikona ali suvremenog dancehalla poput Jamajčanina Busy Signala proći će ovog ljeta kroz Benicàssim zajedno s dva svjetska ambasadora jamajčanskih zvukova, Skarra Muccijem i Jesse Royjalom.

Nadolazeći talenti Khalia, Jah Lil i Skip Marley također ove godine dolaze na Rototom Festival. Rototom Sunsplash koncentrira u svojoj prvoj umjetničkoj najavi i druga očekivana imena, poput britanskog ska-2tone benda Bad Manners s vokalistom Douglasom Trendleom na čelu.

Ska žanr će imati i druge dostojne predstavnike s The Magnetics, i također posebnom predstavom North East Ska-Jazz Orchestra s Wicked Dub Division kojeg smo nedavno ugostili u Zagrebu..Širok raspon stilova povezanih s jamajkanskom glazbom suživjet će s geografskom raznolikošću izvođača koji ih promiču. Iz Francuske dolazi Dub Inc s eksplozivnim miksom reggaea, dancehalla, duba, hip hopa i afričke i berberske glazbe. Pridružuju im se pjevačica s Cape Verdea Mo’Kalamity s novim albumom, mlada umjetnica Sika Rlion, kao i slavni producent Manudigital s Dapatchom.

Za ljubitelje dub glazbe očekujemo šou OBF x Iration Steppas u drugačijem formatu, a Benicàssim će biti jedini datum u Španjolskoj gdje ih možete uloviti zajedno. 

Australka Nattali RizeGotopo iz Venezuele proširuju glazbenu geografiju festivala, također vrlo bogate španjolskom scenom.

Sve informacije kako doći do Rototoma i gdje kupiti kartu potražite na poveznici https://rototomsunsplash.com/.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice