logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Vijesti
9. Veljača 2021

"Studio 17: The Lost Reggae Tapes" - dokumentarac o slavnim danima reggae glazbe

Dokumentarni film o obitelji koja je pokrenula Studio 17 
Jamajka je 2008. proglasila veljaču mjesecom reggae glazbe, žanrom koji je potekao s Jamajke, a obilježavaju ga i rođendani dviju reggae legendi: Dennisa Browna, koji je poznat kao "prijestolonasljednik reggaea", 1. veljače i Boba Marleyja, "kralja reggaea", 6. veljače.

Zlatno doba jamajčanske glazbe istražuje se u dokumentarnom filmu, "Studio 17: The Lost Reggae Tapes". Film, koji je premijerno prikazan na BBC-u prošle godine, a sada je dostupan na televizijama Qwest i Tidal, prikazuje skromne početke reggaea, žanra kojeg je obožavala lokalna omladina i kako je pritom postao globalno priznat. 

Studio 17 odnosi se na čuvenu prodavaonicu ploča Randy’s 17 North Parade u centru Kingstona. Njegovi osnivači Vincent "Randy" Chin i njegova supruga Pat Chin pretvorili su trgovinu u studio za snimanje i započeli glazbenu ostavštinu koja će izdržati otočne društvene i političke nepravde, prirodne katastrofe i ubojstvo njihova unuka Joela China 2011. godine.

Dokumentarni film pokrenula je cijenjena reggae novinarka Reshma B koja je tragala za originalnom studijskom lokacijom, koja je bila pusta nakon što su Chinovi pobjegli iz svog otočnog doma nakon političkih nemira 1970-ih. Preselili su se u Queens u New Yorku 1978. godine, a ljubav prema glazbi se nastavila. Obitelj je pokrenula VP Records, koji je u međuvremenu postao najveći svjetski neovisni distributer reggae i dancehall glazbe. Međutim, još je u Kingstonu na tisuće originalnih snimaka i traka koje su ostale bez nadzora. Studio 17: The Lost Reggae Tapes odaje počast draguljima ska, duba i reggaea koji su ostali iza nas.

Kroz originalne intervjue s ikonama poput Jimmy Cliffa, Lee "Scratch" Perryja, Slyja Dunbara, Maxi Priesta, Ali Campbella iz UB40, King Jammyja, Lord Creatora i pokojnog producenta Bunnya Leeja, Pat China i njenog sina Clivea China (koji vodi obnavljanje napuštenih materijala), Reshma B i koproducent / redatelj Mark James pozdravljaju ogroman doprinos obitelji Chin i "njihovih" umjetnika tom žanru.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice