logo-t

 • Zaključen ovogodišnji line up Seasplash festivala, poznat program po danima i pozornicama

  Zaključen ovogodišnji line up Seasplash festivala, poznat program po danima i pozornicama

 • RootsInSession & Marcus G objavili “Lockdown Ska Riddim Album”

  RootsInSession & Marcus G objavili “Lockdown Ska Riddim Album”

 • "Stupor Saturnalis", novi singl za Kali Fat Dub

 • Alborosie -

  Alborosie - "For The Culture"

 • Najavljen OverJam International Reggae Festival

  Najavljen OverJam International Reggae Festival

 • Brain Damage meets Big Youth -

  Brain Damage meets Big Youth - "Beyond The Blue"

nike

Događanja
Reggae slovenija
Vijesti
7. Listopad 2020

Napustio nas i Bunny "Striker" Lee

Otišla još jedna jamajčanska reggae legenda

Jamajčanski producent Bunny "Striker" Lee, koji je pomagao u kultiviranju reggae i dub ritmova radeći s mnogim najvećim otočkim zvijezdama, preminuo je u 79. godini.

Njegov uzrok smrti nije poznat, ali izvješteno je da je posljednjih mjeseci bolovao od bolesti bubrega. DJ David Rodigan bio je među onima koji su odali počast rekavši: „Reggae svijet izgubio je još jednu ikonu; Bunny "Striker" Lee nedvojbeno je bio jedan od najkarizmatičnijih i inspirativnih producenata u jamajčanskoj glazbi s fenomenalnim katalogom hitova. Glazbu je vozio naprijed kroz desetljeća i jako će nam nedostajati. "

Lee je rođen kao Edward O'Sullivan Lee 1941. godine u Kingstonu na Jamajci, a karijeru je započeo kao čovjek koji je tražio pjesme za radio stanice. Inače školovani inženjer elektrotehnike, također je počeo producirati glazbu i nakon što je radio s raznim etiketama, osnovao je svoj label Lee's. Hitove Johna Holta, Slima Smitha, Delroya Wilsona, Petera Tosha, Horacea Andyja i drugih koristio je od sredine šezdesetih nadalje, često ih licencirajući za druge izdavačke kuće poput Island Recordsa.


"Do the Reggay" nedavno preminulog Tootsa Hibberta možda je zacementiralo ime žanra, ali "Bangarang", Leeovu pjesmu snimljenu sa Stranger Coleom, mnogi smatraju prvom reggae pjesmom. Lee je 1969. godine s reggae pjesmom Maxa Romea "Wet Dream" proveo 25 tjedana na UK Top 10 ljestvici.

Surađujući s producentom i inženjerom zvuka Kingom Tubbyjem početkom 1970-ih, pomogao je ovom pioniru duba da profilira svoj prepoznatljivi stil. Izuzetno plodan Lee bio je i jedan od prvih producenata koji je surađivao s bendom The Wailers Boba Marleyja, kao i s drugim, kasnijim jamajčanskim zvijezdama, uključujući Sly & Robbiea, Beenie Mana i Buju Bantona.

Lee, koji je također dobio nadimak Striker and the Gorgon, bio je poznat po svom osjećaju za odjevanje uključujući i jahtašku kapu s potpisom: "Ljudi vole vidjeti da izgledate čisto", obrazložio je 2015. "Morate se odjenuti tako da odgovarate onome što radite. Čistoća je pobožnost, tako da uvijek morate izgledati dobro. " Dokumentarni film o njegovom životu "I Am the Gorgon" objavljen je 2013. godine.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Alborosie - "For The Culture"
Brain Damage meets Big Youth - "Beyond The Blue"
Shanti Powa - “Dreamer”
TriXstar - “Dear 2020”
Lee Scratch Perry & The Spacewave - "Dubz Of The Root"