logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Recenzije
Dub Store Records
Dub Store Records reizdanje 2015.
28. Rujan 2015

Tommy McCook - "The Sannic Sounds of Tommy McCook"

Spašeno od zaborava 

Kako to obično biva kod mnogih jamajkanskih albuma iz sedamdesetih, priča iza ovog albuma je pomalo zamršena. Kao jedno od rijetkih izdanja koja u naslovu potpisuje ovaj legendarni saksofonist i suosnivač ništa manje legendarnih The Skatalites, prvi put je objavljeno 1974. godine pod naslovom "Tommy McCook Dub" u vrlo skromnom tiražu, da bi se u narednim godinama i desetljećima pojavljivalo još i kao "Horny Dub" (u Britaniji) te kao dio Blood & Fire Records kompilacije "Blazing Horns - Tenor in Roots".

Već sa samim odabirom sadašnjeg naslova "The Sannic Sounds of Tommy McCook", japanski se label Dub Store Records, koji si je uzeo za zadaću opskurna i teško dostupna jamajkanska reggae izdanja učiniti dostupnim široj publici, vraća na polaznu točku - naime, Sannic Sounds je ime labela koji je prvi izdao uvodnu i glavnu traku ovog albuma "Determination Skank" kao 7'' ploču. Spomenutu traku je producirao slavni Glen Brown, a ista traka je poslužila kao vodeća u sjajnoj kompilaciji "Termination Dub", koja obuhvaća njegovu suradnju s King Tubbyem (pored nešto kasnije objavljene "Big Dub - 15 Dubs From Lost Tapes").

No, toliko o pozadini cijele priče. Što se samog Tommy McCooka tiče, njegova uloga u stvaranju i širenju reggaea (ali i ska i rockesteadya) kao muzike se ne može previše naglasiti - pored sudjelovanja u spomenutim The Skatalites, svirao je na čitavom nizu drugih izdanja kao saksofonist, te se po zasluzi nalazi na istoj ravni kao što su primjerice bubnjari Style Scott, melodikaš Augustus Pablo ili gitarist Earl 'Chinna' Smith. Njegove istovremeno i snažne i nježne, nevjerojatno melodične, s velikom dozom jazza, funka i soula protkane duhačke pasaže su postale "brend" za sebe, kako u matičnim Skatalites, tako i u raznim angažmanima u svojstvu gostujućeg muzičara - ponajviše s The Revolutionaries za Channel One.

Kao što je na početku rečeno, rijetka su izdanja koja je McCook samostalno objavio, a upravo ovaj ponovno izdani album na idealan način u centar pažnje stavlja njegovo vrhunsko umijeće saksofona kao samostojećeg i vodećeg instrumenta u jedanaest instrumentalnih kompozicija. Ritmičnu podlogu čine tvrdi i žestoki riddimi iz produkcije Glena Browna, koji je odgovoran za neke od najjačih riddima i koji su, nakon što je polovinom sedamdesetih prestao s producentskim radom, poslije njega uvijek iznova upotrebljavani u bezbroj drugih prilika. Najbolji primjer za to je, pored spomenute "Determination Skank", također i pjesma "Dirty Harry", čijem masivnom riddimu je se vrlo rado i često vraćao Augustus Pablo.

Budući da je se McCook još 1998. godine preselio u Zion, ovo je lijep podsjetnik na jednog od glavnih likova reggaea, i jednog izvanrednog saksofonistu.

UKRATKO
Ovo reizdanje solo albuma jednog od najvećih jamajkanskih saksofonista i pionira reggae muzike je nakon desetljeća provedenih u niskotiražnoj opskurnosti napokon postalo dostupno širem auditoriju. Tu se pokazuje sva magija Tommy McCooka i njegovog saksofona, ali i ritmični temelji ovih instrumentala s riddimima iz produkcije Glena Browna imaju također kultni status - oboje zajedno čine ovaj album nezaobilaznim za svakog ljubitelja klasičnog reggaea.

Tekst: