logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Select Cuts
Select Cuts 2003.
24. Veljača 2015

King Tubby - "100% of Dub: Selected Cuts"

Jedna od boljih kompilacija koje se bave King Tubbyem

Čitava ta stvar s kompilacijama kao takvim je jedna prilično komplicirana mješavina odbojnosti, ravnodušnog prihvaćanja i frenetičnog odobravanja. Dok su s jedne strane muzičke kompilacije dobar način kako se upoznati s nečim što bi inače iziskivalo puno vremena, novca i interesa, s druge strane se ne može oteti dojmu da se tu pojedinačne skladbe vade iz svog prirodnog konteksta albuma ili nekog drugog formata, te nasilno presađuju u frankenštajnski konstrukt kompilacije. Upravo je to razlog zbog čega mnoge kompilacije u konačnici podbace.

Ne tako i s "100% of Dub: Selected Cuts", opsežnom kompilacijom nekih od najboljih radova King Tubbya. Nije da svijetu nedostaje takvih izdanja, koja se bave ostavštinom ovog velikog dub producenta. Zapravo, ima ih više nego što treba, više možda i od samih albuma koje je ovaj svojevremeno pod svojim imenom objavio. Ali njegova diskografija je u stvari puno šira od toga, budući da je sudjelovao na produkciji i miksanju za razne druge artiste u sedamdesetim, prije nego je štafetu predao svojim šegrtima Scientistu i Prince Jammyu (kasnijem King Jammyu). Upravo ovdje uvršteni trakovi poput "Declaration of Dub", verziji skladbe "Declaration of Rights" od The Abyssinians, ili opener "Flag Dub", koji sadrži samplove od "It Go A Dread" Barry Browna, svjedoče o njegovoj širokoj suradnji s brojnim imenima iz reggae panteona sedamdesetih. Tako odmah sljedeća "Drummillie Rock" je verzija Al Campbellovog hita "Late Night Blues", a "Real Gone Crazy Dub" je dub od "Crazy Baldhead" Johnny Clarkea.

Lista se tako može nastaviti u nedogled s ovih ukupno dvadeset trakova - svako posmatranje Tubbyevih radova je ujedno i putovanje kroz reggae sedamdesetih, jer on je bio jedna od ključnih figura u tome svemu. Praktički od nultog sata, njegov pionirski doprinos razvoju duba kao jednog derivata reggaea je neupitan. Isto kao i njegov utjecaj na produkcijske procese i usavršavanje kvalitete zvuka. Među prvim je prepoznao snagu i moć basa, postavljenog u centar zbivanja zajedno s ritmom bubnjeva i drugih perkusija, kao i mogućnosti koje otvaraju zvučni efekti poput delaya i reverba, te fokus na više tonskih špura: muzički studio je kroz njega postao i sam jedna vrsta instrumenta, a producent dodatni muzičar.

"100% of Dub: Selected Cuts" je u svakom slučaju jedna od boljih kompilacija koje se bave King Tubbyem, prenoseći jedinstvenu soničnu čaroliju ovog maga putem pažljivo i vješto odabranih trakova, izvanvremenske kvalitete i autentičnosti.

Tekst:  

Video sadržaj