logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Reggae legende
2. Veljača 2022

King Tubby

Jamajčanski inženjer zvuka
Osbourne Ruddock poznatiji kao King Tubby, bio je jamajčanski inženjer zvuka koji je uvelike utjecao na razvoj duba 60-ih i 70-ih prošlog stoljeća.

Tubbyjev inovativni studijski rad​ ​uzdigao ​je ​ulogu inženjera ​zvuka na višu razinu koja je prije bila rezervirana samo za skladatelje i glazbenike, ​a ta uloga ​pokaza​la se​ ​utjecajna na mnoge žanrove popularne glazbe​ u budućnosti​. Često se navodi kao izumitelj koncepta remiksa koji je kasnije postao sveprisutan u plesnoj i elektroničkoj glazbenoj produkciji. Mikey Dread ​svojevremeno je ​izjavio: ​"King Tubby truly understood sound in a scientific sense. He knew how the circuits worked and what the electrons did. That's why he could do what he did"​. ​

Prva interakcija King Tubbyja s glazbenom industrijom došla je kasnih 1950-ih s rastućom popularnošću jamajčanskih ​sound systema, koji su se mogli naći po cijelom Kingstonu​. Kao talentirani ​tehničar, Tubby se ubrzo našao ​na meti potražnj​e​ od strane većine velikih ​sound systema u Kingston​u​, budući da je tropsk​a​ ​klima na karipskom otoku dov​odila​​ do ​mnogih ​kvarova opreme. Tubby je posjedovao radionicu ​koja je popravljala televizore i radio uređaje​, a on​dje je napravio velika pojačala za lokalne ​sound systeme. Godine 1961​.​/1962. napravio je vlastiti radio odašiljač i nakratko vodio piratsku radio stanicu koja je puštala ska i ​rhythm 'n' blues koju je ubrzo ugasio kada je čuo da policija traga za počiniteljima.​ ​Tubby je 1958. osnovao svoj vlastiti ​sound system, Tubby's Hometown Hi-Fi​, a p​ostao je miljenik publike zbog visokokvalitetnog zvuka njegove opreme, ekskluzivnih izdanja i Tubbyjevih vlastitih echo i reverb zvučnih efekata, ​što je ​u tom trenutku ​bila ogromna novost​ na sceni. ​U sklopu njegovog sound systema je također pokrenu​ta​ karijer​a​ U-Roya, ​kasnije istaknutog tostera.

Tubby je počeo raditi kao rezač diskova za producenta Dukea Reida 1968. godine.​ ​Reid, jedna od glavnih osoba u ranoj jamajčanskoj glazbi uz rivala Clementa "Coxsonea" Dodda, vodio je Treasure Isle studio, jednu od prvih nezavisnih produkcijskih kuća na Jamajci, i bio je ključni producent ska, rocksteadyja i na kraju reggae snimaka. Prije pojave duba, većina jamajčanskih ​izdanja sadržavala je instrumentalnu verziju glavne pjesme na naličju, koja se zvala "version. Kada je Tubby zamoljen da producira verzije pjesama za MC ili tostere, Tubby je u početku radio na uklanjanju vokalnih zapisa na Reidovom mikserskom stolu, ali je ubrzo otkrio da se različite instrumentalne pjesme mogu naglasiti​ i​ preraditi kroz postavke na mikseru i ranim efektnim jedinicama. S vremenom je Tubby počeo stvarati potpuno nove glazbene komade pomicanjem naglaska u instrumentalima, dodavanjem zvukova i uklanjanjem drugih i dodavanjem raznih specijalnih efekata, poput ​delay​a​, ​echoes​a​, reverb i faznih efekata.​ ​Djelomično zbog popularnosti ovih ranih remiksa, 1971., Tubbyjev ​sound system učvrstio je svoju poziciju jednog od najpopularnijih u Kingstonu i Tubby je 1971. odlučio otvoriti vlastiti studio u Waterhouseu, u početku koristeći mikser kupljen od Dynamic studio Byron Leeja.

Producentski rad Kinga Tubbyja 1970-ih učinio ga je jednom od najpoznatijih slavnih osoba na Jamajci, izazvao je zanimanje za njegove produkcijske tehnike od strane producenata, tonskih inženjera i glazbenika diljem svijeta. Tubby je izgradio svoje značajno znanje o elektronici kako bi popravio, prilagodio i dizajnirao vlastitu studijsku opremu, koja je koristila kombinaciju starih uređaja i novih tehnologija za proizvodnju studija sposobnog za precizne, atmosferske zvukove koji će postati Tubbyjev zaštitni znak. Uz razne jedinice za efekte povezane na njegov mikser, Tubby je "svirao" mikserski pult kao instrument, unoseći instrumente i vokale u miks i iz njega stvarajući potpuno novi žanr poznat kao dub glazba. Do kraja 1971. već je davao dub mikseve za producente kao što su Glen Brown i Lee "Scratch" Perry.

Koristeći postojeće multitrack glavne vrpce - njegov mali studio zapravo nije imao kapacitet za snimanje glazbenika - Tubby je ponovno snimio ili "snimao" original nakon što ga je prošao kroz svoj 12-kanalni, prilagođeni MCI miks stol, izokrenuvši pjesme u neočekivane konfiguracije koje su istaknule teške ritmove njihovih dionica basa i bubnja s​a​ sitnim dijelovima vokala, klavira i orgulja. Ove tehnike odražavale su radnje ​DJ-a koji su dugo koristili EQ opremu kako bi naglasili određene aspekte pojedinih ploča, ali Tubby je koristio svoj studio izgrađen po mjeri da ovu tehniku prenese u nova područja, često pretvarajući hit pjesm​e ​do neprepoznatljivosti od originalne verzije. Jedan jedinstveni aspekt njegovih remiksa ili presnimavanja bio je rezultat kreativnog manipuliranja ugrađenim visokopropusnim filterom na MCI mikseru koji je kupio od Dynamic Studiosa.

Tubby je projektirao/remiksirao pjesme za vrhunske​ jamajčanske​ producente kao što su Lee​ "Scratch"​ Perry, Bunny Lee, Augustus Pablo i Vivian Jackson​ uz​Johnny Clarke, Cornell Campbell, Linval Thompson, Horace Andy, Big Joe, Delroy Wilson, Jah Stitch i mnogi drugi.​ ​Godine 1973. dodao je drugi mikser i izgradio govornu kabinu u svom studiju kako bi mogao snimati vokalne pjesme na instrumentalne vrpce koje su mu donijeli različiti producenti.​ ​Taj je proces poznat kao "​voicing" na jamajčanskom jeziku snimanja. Malo je vjerojatno da bi se potpuna diskografija Tubbyjeva produkcijskog rada mogla stvoriti na temelju broja izdanja, umjetnika i producenata s kojima je radio, a i naknadn​a ​tiskanja izdanja ponekad su sadržavala kontradiktorne informacije. Objavljeno je nekoliko albuma Tubbyjevih dub mikseva, među prvima koje je producirao Perry "Blackboard Jungle" i Bunny Lee "Dub from the Roots" (oba 1974.).

Njegov najpoznatiji dub i jedan od najpopularnijih sinkronizacija ​tog ​vremena bio je "King Tubby Meets the Rockers Uptown" iz 1974. godine.​ ​Originalna sesija bila je za pjesmu Jacoba Millera pod nazivom "Baby I Love You So", u kojoj je bubnjar Boba Marleyja Carlton Barrett svirao tradicionalni​ one drop​ ritam​. Kad je Tubby dovršio dub, u kojem je također bio Augustus Pablo na melodici, Barrettovi bubnjevi su se nekoliko puta regenerirali i stvorili potpuno novi ritam koji je kasnije označen kao "rockers". Ova temeljna pjesma kasnije se također pojavila na Pablovom albumu iz 1976. ​godine.​

Do kasnijeg dijela 1970-ih, King Tubby se uglavnom povukao iz glazbe, još uvijek povremeno miksajući i podučavajući novu generaciju umjetnika, uključujući Kinga Jammyja i možda njegovog najvećeg štićenika, Hopetona Browna zvanog Scientist.​ ​Osamdesetih je izgradio novi, veći studio u četvrti Waterhouse u Kingstonu s ​većim mogućnostima i usredotočio se na upravljanje svojim izdavačkim kućama Firehouse, Waterhouse, Kingston 11 i Taurus, koje su objavile njegove produkcije Anthonyja Red Rosea, Sugar Minotta , Conroy Smith, King Everald i drugih popularnih glazbenika

Kralj Tubby je ubijen 6. veljače 1989. ispred svoje kuće u Duhaney Parku, Kingston, nakon povratka iz Waterhouse studija.
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice