logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Recenzije
Eleven Seven Records, 2015.
Eleven Seven Records, 2015. 2015.
23. Veljača 2015

Bionic Clarke meets Chanter - "16 Tons Riddim EP"

Reggae harmonija

Sranje na zapadu, sranje na istoku. Prvi se svađaju oko raspodjele novca, drugima su jedina važeća valuta odsječene glave. Dok su još neki treći pak zaokupljeni pogubnim snovima o propaloj imperiji. Svijet u 2015. zaista nije idilično mjesto. Za ljubav, emocije i nježnost sve je manje vremena, sve više gube na važnosti. Znaju to dobro Bionic Clarke i njegov kolega Chanter. Ali pored svih ozbiljnih tema naprosto mora biti mjesta i za romantiku. Barem malo i u podnošljivim dozama - pa čak je i Gabriel Garcia Marquez sanjario o 'ljubavi u doba kolere'.

Stoga su ova dvojica u svom kolaborativnom EP-u isporučili dobri stari lovers reggae, koji to ipak nije. Ne sasvim, ako se ravna samo po aranžmanima. U suradnji s ekipom M7 Allstars na noge su uspravili pravcati klasični roots reggae riddim, kojeg su nazvali 16 Tons. I zaista, tonama teške bas linije plutaju lagano po militantnim ritmovima bubnjeva - danas čak i ljubav mora obući maslinasto-zelenu uniformu da bi prodrla do srca!

Ovime se Jamajkanac Bionic vraća ponovo u svijet muzike, nakon što je debitirao u osamdesetim, te pjevačku karijeru privremeno objesio o klin u devedesetim. Ne nužno svojom voljom, već više manjkom interesa za njegovom personom od strane izdavačkih kuća. Tim više je to neobjašnjivo budući da ovaj posjeduje sličnu boju glasa, to jest istu onu toplinu kao veliki Horace Andy. No, za prošlim ne vrijedi plakati. Bionic Clarke je ponovno tu i poslije nedavno objavljenog EP-a s Warrior Kingom ("Step-A Riddim"), u kome su prevladali društveno-kritički tonovi, sada su na red došli društveno-sentimentalni, tako rekući. U "Prettiest Girl" se voljena uspoređuje s najljepšim cvijećem u vrtu. Stavlja joj se nedvosmisleno do znanja kakvo je ona obogaćenje u njegovom životu.

S crvenom ružom svoju odabranicu izjednačava i Chanter u "Pretty Like a Flower" s nešto abrazivnijim vokalom od prethodnog. Ona za njega nije samo ljubavnica nego i najbolji prijatelj, i time opisuje ono idealno stanje između dvoje zaljubljenih. U svoju kutiju pralina su upakirali i tri dub verzije u režiji renomiranih producenata Dubvisionist i Dubiterian, što samo po sebi već dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Kao dodatak su nakačili i instrumentalnu verziju, te još jednu traku od Dubvisionist s Ras Milho naziva "Ancient Time" na rečenom riddimu. Kad se sve zbroji, to je dvadesetak minuta fine reggae harmonije, vrhunskih vokala i odličnih dubova.

Tekst: