logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Recenzije
samostalno izdanje
samostalno izdanje 2015.
26. Veljača 2015

TreeHouse - "Lifted"

Korak ka vrhu američke new roots reggae scene

Čudno. Kad netko u Americi prijeđe preko crvenog i prouzrokuje masovnu karambolažu, to odmah svi u Europi saznaju. Ili kad tamo neki oportunist obuče odijelo, sjedne za klavir i otpjeva politički korektnu baladu, tada europski mediji momentalno pobudale i natječu se tko će više emitirati to sranje. Ali kad je riječ o sve jačem i boljem američkom reggaeu, onda ništa. Premda preko velike bare bilježe uspjehe o kakvim europski reggae aktovi mogu samo sanjati, bendovi poput Tribal Seeds, SOJA  ili Rebelution su kod nas još uvijek manje-više nepoznanica. Pa kako bi se onda pročulo za ove dečke iz Južne Karoline (?) koji, iako često dijele pozornice s prije navedenim sastavima i imaju već dva objavljena albuma, ipak još uvijek pomalo kaskaju za njima što se tiče popularnosti.

Enivej, tamo prijeko su si već izgradili poveću bazu fanova, rado viđeni su gosti na tamošnjim festivalima i klubovima, a za njih se kaže da mogu svaku svirku pretvoriti u jedan mali 'Rasta Woodstock'  - ne preostaje nam ništa drugo nego vjerovati im na riječ. Tim više što su si sredstva za snimanje ovog albuma osigurali kroz pledge kampanju, gdje su na koncu dobili od svojih fanova više love uplaćeno već što je bilo potrebno. Taj ostatak novca će, kako i pristoji jednom reggae bendu koji drži do sebe, biti donirano jednoj dobrotvornoj fondaciji. Ali i nije baš tako teško zamisliti taj hype oko njih ako se posluša ovaj novi, treći po redu album "Lifted", koji izlazi početkom ožujka.

Dobre vibracije TreeHouse dijele na neograničeni flatrate! Tipična lakoća i uživancija surf kulture iz njihovog gradića na obali Atlantika, melodioznost južnjačkog rocka i ritmičnost jamajkanskog reggaea su doveli do unikatnog stila od TreeHouse. Tako njihov muzički opseg zahvata pored reggaea i ska kao u "On The Road", također i puno rock elemenata, što je ionako tipično za američke bendove. Ali oni predu svoju priču dalje na folk i world elemente kao u "Guru", prožeto debelim slojevima psihodelije - posebno kad se oglasi moćni didžeridu australskih Aboridžina. Ili kad se u "Take It Away" i "Love of Money" pojave melodične pasaže saksofona i trumpete, njihov zvuku dobiva na dodatnom rasponu uz gitarsku distorziju, prolongirane solaže i tople uplive synthova ("Feelin' Irie"). Neke od ovih skladbi su već dugo bile na repertoaru, i tek su sad studijski snimljene. U to se ubrajaju "Follow Your Calling", "Que Sera (It is What it Is)" i "Just Another Day" - sve već dobro poznate stvari njihovim fanovima, a na čije inzistiranje su se tek našle na novom album.

Njihov puni naziv je Reggae Jam Rock band TreeHouse, i to otprilike već sve govori o njima. Oni se prije svega vide kao jedan live bend, koji uživa u sviranju, probama i eksperimentiranju s raznim stilovima - ali uvijek s jasnom reggae odrednicom. "Lifted" im je još jedan korak ka vrhu američke new roots reggae scene, čemu će jedino stajati na putu ne sadržaj albuma kao takav, koliko njegova lošija produkcija. A što se tiče Europe, pa ne zovu nas uzalud 'stari kontinent'.

Tekst:  

Video sadržaj