logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
14. Siječanj 2015

Dub Syndicate „Hard Food“ - Style Scott R.I.P.

U listopadu 2014. ubijen je 58-godišnji Lincoln Valentine Style Scott u svojoj kući u Manchesteru na Jamajci.

Neposredno nakon završetka „Hard Fooda“, prvog albuma koji je Dub Syndicate lansirao još od „No Bed of Roses“ iz 2004. Prvi Dub Syndicateov studijski album u 11 godina trebao je biti proslavljen u društvu prijatelja, no sada je to Style Scottova ostavština.

Rođen 29. travnja krajem 50-ih u župi u Clarendonu na Jamajci, Style Scott isplivao je kao jedan od visokoprofiliranih bubnjara s vrlo istančanim stilom za svoje vrijeme. Zajedno s  Errolom „Flabba“ Holtom osnovao je „Roots Radic“, čiji su riddimi poput Holtovog „Police in Helicopter“ i Isaacsovog „Night Nurse“ postigli status klasika. Style Scott je početkom 80-ih paralelno gradio karijeru u Engleskoj kao bubnjar u inovativnom dub studiju/laboratoriju, „On-U Sound“ Adriana Sherwooda, gdje se njegovo iznimno bubnjanje istaknulo uz pjesme izvođača kao što su: Prince Far-I, Creation Rebel i Singers&Players.

Unatoč brojnim projektima, Styleova „beba“ bio je Dub Syndicate, a s British Roots Radicsima snimio je više od 20 albuma od 1982. do danas. U tom projektu Styleovi riddimi spojili su se s On U-Soundovim stilovima te glazbom i vokalima African Headchargea, Akabuom, Mikey Dreadom i Jeb Loy Nicholsom. S Adrianom Sherwoodom kao miks masterom i „Flabba“ Holtom na basu, Dub Syndicate istražio je apstraktne sfere duba („Pounding System“) i raskošne psihodelične pejzaže („Echomania“). Surađivao je i s glavnim  poetom dadaističkog duba, Lee „Scratch“ Perryjem („Time Boom X Devil Dead“),  Dr. Pablom i njegovom melodikom („North of River Thames“) te je unio premotavanje u dancehall zajedno s Capletonom („Time“, veliki hit „Ital Breakfast“).

Style Scottovo snimanje riddima na Jamajci s Flabba Holtom postalo je tradicija uz dodavanje overduba i miksanje traka u Londonu s Adrianom Sherwoodom. Upravo tako je nastao i posljednji album, koji je nažalost postao njegov posljedni ispraćaj; Lee Perry recitirao je svoje besprijekorne napjeve u „Jah Wise“ pjesmi, odnosno u dijalogu sa Sangiem iz Wailersovih krugova. Ostale vokalne nijanse uključuju Styleovog brata, Bunny Wailersa („Bless My Soul“), DJ legendu U-Royja i Magmu koji nestašno upozorava dame „Love Is Coming At You“. Instrumenti u“Hard Foodu“ su vrlo pedantno ujednačeni ; prva traka „Sound Collision“ obogaćena je čudnim sintetičkim zvukovima i odzvanjajućim jekama koje se spajaju s Dub Syndicateovim prepoznatljivim zvukom. „Gipsy Magic“ obilježena je zvukom violine, Ivan „Celloman“ Husseyjev rif vođen je jednako melodičnom „Addis Ababa“ a album zatvaraju tri instrumentalne verzije iz studija Adriana Sherwooda koje okupljaju sve dub verzije.

Smrt Style Scotta gubitak je jedinstvenog i iznimnog bubnjara ne samo gubitak u reggae krugovima, već u čitavom glazbenom svijetu. Kao što, „Bed of Roses“ i cijeli „Hard Food“ album naznačava, S. Scottu život nije bio lagan. Njegova neočekivana tragična smrt bila je žestok udarac na cijelu njegovu obitelj i prijatelje kojoj izražavamo svoju najdublju sućut. Istovremeno Styleova glazba, i instrumenti i tekst, otkrivaju kako je njegov život ipak bio obogaćen toplinom i skladom.

Style Lincoln Valentine Scott
29. travnja 1956., Chapelton Clarendon Parish, Jamaica
9. listopada 2014., Williamsfield District – Manchester Parish, Jamaica

 

Tekst:   Lovorka Ibrić

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice