logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Vijesti
3. Studeni 2021

Preminuo Alvin “Seeco” Patterson, perkusionist u Wailersima i desna ruka Bob Marleya

Preminula još jedna reggae legenda
Nakon uistinu bogatog života, Alvin “Seeco” Patterson, perkusionist iz Wailersa i desna ruka Bob Marleya preminuo je 1. studenog 2021. u Kingstonu u 90. godini života.

Iako poznat pod nadimkom Seeco on je zapravo rođen kao Francisco Willie, u Havani na Kubi, 30. prosinca 1930. od oca Jamajčanina i majke Panamke. Kao dijete, Patterson je s roditeljima emigrirao na Jamajku i prvo je živio u Westmorlandu, gdje se njegov otac bavio poljoprivredom, ali je potom s majkom preselio u Kingston, nakon što se brak njegovih roditelja raspao. Kao mladić, Patterson je našao posao kao rudar boksita. Međutim, 1957. Patterson je pokušao emigrirati u Sjedinjene Države u potrazi za boljim poslom. Međutim, usred njegovog poteza, 1. rujna na Jamajci se dogodila povijesna željeznička nesreća Kendala, zbog čega se Patterson vratio na otok kako bi potražio rođake za koje se bojao da bi mogli biti među gotovo 200 mrtvih i 700 ozlijeđenih. Njegovi planovi za emigriranje tada su trajno stavljeni na čekanje, te se vratio u Kingston i životu rudara.

Otprilike u to vrijeme Patterson je prvi put upoznao tinejdžera Boba Marleya, koji je bio petnaest godina mlađi od Pattersona i koji je živio u istim sirotinjskim četvrtima Trenchtowna. Marley je primijetio Pattersona zbog njegovih sposobnosti u kriketu te ga počeo pratiti unaokolo u potrazi za vještinama kriketa, a vjerojatno i za očinskom figurom.
 
Patterson i Marley su se silno zbližili i uspostavili vezu koja će trajati do kraja Marleyeva života. Patterson je poticao Marleyja kada je počeo eksperimentirati s pjevanjem, budući da je i sam Patterson imao glazbeno iskustvo svirajući udaraljke s poznatim kalipso izvođačem Lordom Fleom, ali i u drugim mento-kalipso kombinacijama. I upravo je Patterson prvi odveo novoformiranu grupu Wailers, koju su činili Marley, zajedno s Peterom Toshom i Bunnyjem Wailerom, u Studio One Coxsonea Dodda na njihovu prvu audiciju, u srpnju 1964. godine. Nakon što je Coxsone prvotno odbio Wailers, naposljetku je producirao hit singl "Simmer Down" - ploču koja je pokrenula Marleyjevu karijeru.

Iako su Wailersi postali poznati na jamajčanskoj sceni, Patterson je nastavio raditi u rudnicima boksita. Međutim, 1966. godine, dok je Marley radio u Sjedinjenim Državama, Patterson je ozlijeđen u minskoj nesreći u rudniku. Kada se Marley nekoliko tjedana nakon nesreće vratio na otok, uvjerio je Pattersona da odustane od rudarenja i da se počne redovitije baviti glazbom. Kao rezultat toga, Patterson je počeo pridonositi na udaraljkama na brojnim Wailersovim pjesmama. Njegov prvi poznati doprinos bio je u lipnju 1967. na "Lyrical Satyrical I" i "This Train", koje su objavljene na Wailersovoj vlastitoj etiketi Wail N Soul M.

Iako je Pattersonova uloga u originalnim Wailersima u kojima su još uvijek bili Tosh i Bunny bila mala, njegov se doprinos postupno povećavao. Kada su Marley, Tosh i Bunny otišli na svoju prvu (i jedinu) turneju po Velikoj Britaniji 1973., Patterson je odradio ulogu roadiea. Međutim, kada je Marleyeva povezanost s Toshom i Bunny Wailerom te godine završila, Patterson je postao temeljni član novoosnovanog Wailers benda pod Marleyjevim vodstvom i pridonio svakom snimku i nastupu uživo koje je Marley napravio do kraja svoje karijere. Pattersonov inovacijski stil sviranja dao je dubinu na Marleyevim snimkama i služio je kao sidro kako bi Marleyeva glazba ostala utemeljena na tradiciji rootsa. Iako nije nigdje navedeno njegovo ime, vjeruje se da je Patterson pridonio pisanju brojnih Marleyjevih pjesama.

Tijekom cijele Marleyeve karijere, Patterson je rijetko bio daleko od njegove strane. U rujnu 1980. Patterson je bio s Marleyem kada se srušio trčeći u Central Parku i ostao s Marleyem tijekom liječenja raka u New Yorku i potom u klinici Issels u Bavarskoj. Nakon Marleyeve smrti, Patterson je nastavio živjeti u Kingstonu i svirati s Wailers Bandom do 1990-ih.
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice