logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Vijesti
4. Ožujak 2024

Kćer Coxsone Dodda traži ispriku zbog uvredljive scene u filmu Bob Marley: One Love

Traži se isprika od od Paramount Picturesa, Rite Marley i obitelji Marley

Morna Dodd, kći pokojnog producenta Clementa 'Sir Coxsone' Dodda izrazila je snažno neodobravanje načina na koji je njezin otac prikazan u nedavno objavljenom filmu "Bob Marley: One Love"..

Konkretno se protivi sceni u kojoj je Dodd kojeg tumači jamajčanski glumac Jeff Crossley, prikazan kao naoružani loš momak kada susreće The Wailerse u tinejdžerskoj dobi, što Morna opisuje kao "vrlo uvredljivo" i grubo krivo predstavljanje očevog karaktera. Želi "neposredno javno ispričavanje" od Paramount Picturesa, Rite Marley i obitelji Marley.

"Isprika je potrebna zbog prikaza mog oca milijunima ljudi diljem svijeta kako prilazi i prijeti djeci u tinejdžerskoj dobi oružjem", rekla je Morna za DancehallMag.

"Producenti filma cementirali su sliku u umovima milijuna gdje se čini da je puno jamajčanske glazbe stvoreno pod prijetnjom oružjem. To se nikada nije smjelo dogoditi mom ocu."

Coxsone Dodd koji je preminuo 2004. godine u dobi od 72 godine imao je značajan utjecaj na razvoj ska i reggae glazbe tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, lansirajući karijere brojnih jamajčanskih umjetnika putem Studio One studija, uključujući vrlo mladog Boba Marleyja, Petera Tosha i Bunnyja Wailera kao The Wailers. The Wailers kao mlada grupa imala je svoju prvu snimku s Doddom 1964. godine, a u njegovom studiju su nastali hitovi "Simmer Down", "I Am Coming Home" i "Do You Remember" te preko 80 drugih pjesama dok su se razišli 1966. godine. Producent je također bio poznat po svojoj brizi prema mladim umjetnicima, mnogi od kojih su boravili u njegovom studiju na Brentford Roadu.

"Čak je i Bob Marley živio na Brentford Roadu kao tinejdžer", rekla je njegova kći. "Također je priznat kao očinska figura za brak između Boba i Rite Marley u veljači 1966. Kupio je odijelo Bobu Marleyu za vjenčanje."

Neki sugeriraju da je prikaz Dodda u filmu možda bio kreiran radi dramatičnog efekta, pa čak i inspiriran reputacijom Arthura Dukea Reida, još jednog istaknutog jamajčanskog producenta i vlasnika diskografske kuće u to vrijeme. "Duke je imao strast prema oružju, možda potaknut svojim angažmanom u policijii i kaže se da ga nikada nisu vidjeli bez dva pištolja", pisao je The Gleaner o Reidu, koji je osnovao diskografsku kuću Treasure Isle.

Morna Dodd je također istaknula još jedan problem u vezi s "One Love", pjesmom koja je nadahnula naslov filma i koja se nalazi na službenom soundtracku. "Ovaj prikaz može se smatrati predumišljenim činom klevete očeva lika te kako bi se javno umanjio njegov ugled kako bi se preuzela zasluga za objavljivanje ove pjesme", tvrdi Morna.

Ona tvrdi da je originalna ska verzija pjesme iz 1965. godine, koja se pojavila na debitantskom albumu The Wailersa "The Wailing Wailers", producirana od strane Studio Onea i da su njezin otac i Neville Livingston (Bunny Wailer) bili suautori zajedno s Bobom Marleyjem.

Prema njezinim riječima, pjesma "One Love" je u sporu oko objavljivanja/zasluga od popularnije verzije iz 1977. godine, "One Love/People Get Ready", koja se pojavila na albumu "Exodus". Ova verzija pripisuje zasluge Marleyju i Curtisu Mayfieldu jer sadrži interpolaciju pjesme The Impressions "People Get Ready" napisane od strane Mayfielda.

"Vidjela sam nedavno kako Alan Skill Cole uzima zasluge za ponovno snimanje 1977. godine jer je Bob Marley oklijevao u tome, znajući za vlasništvo da su moj otac i Neville Livingston navedeni kao suautori s Bobom Marleyjem. Bilo je pokušaja prisile na Nevillea Livingstona, poznatijeg kao Bunny Wailer 1999. godine da potpiše ugovor kako bi odustao od svojih prava kako bi se dodatno umanjilo vlasništvo originalnog izdavača", tvrdi ona.

"Moj otac je preminuo 4. svibnja 2004. i treba napomenuti da je 2007. godine Američka diskografska akademija uključila njegovu verziju pjesme One Love iz 1965. godine u svoju Kuću slavnih dajući zasluge i njemu i The Wailing Wailersima."

Film Paramount Picturesa i Tuff Gonga "Bob Marley: One Love" oborio je rekorde nakon što je objavljen na Valentinovo prošlog mjeseca.

Film, u kojem glume Kingsley Ben-Adir i Lashana Lynch kao Bob i Rita Marley, sada je šesti najprofitabilniji glazbeni biografski film, prema Screen Rantu. Do 3. ožujka 2024. godine zaradio je 82,8 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama i Kanadi te 63,3 milijuna dolara u ostalim teritorijima što čini ukupan prihod od 146,1 milijun dolara širom svijeta.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice