logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
8. Svibanj 2024

Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Bob Marley - Legend
"Legend", kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja & The Wailersa slavi svoj 40. rođendan. Ovo izdanje koje sadrži 14 legendarnih hitova Boba Marleyja objavljeno je putem izdavačke kuće Island Records 8. svibnja 1984., nekoliko godina nakon što je Marley preminuo od raka u dobi od 36 godina.

To je najprodavaniji reggae album svih vremena, s više od 18 milijuna prodanih primjeraka i ekvivalentnih streamova u Sjedinjenim Američkim Državama, prema podacima koje je DancehallMag dobio od Luminate, pratitelja Billboard prodaje. To uključuje 13 milijuna prodanih primjeraka i 5 milijardi streamova u zemlji do svibnja 2024. godine. Američko društvo za snimanje (RIAA) certificiralo je album kao 15X platinasti 2014. godine.

"Legend" je debitirao na 54. mjestu na Billboard 200 ljestvici 1984. godine. Redovito se pojavljivao na ljestvici sve do 1991. godine - kada je Billboard učinio "stare" albume nepristupačnima za listu. No godine 2009. Billboard je ukinuo to pravilo i album se vratio na ljestvicu da bi kasnije dosegnuo vrhunac na petom mjestu 2014. godine.

Prošlog tjedna "Legend" je prodao 19.000 primjeraka, što ga je smjestilo na 37. mjesto na ljestvici Billboard 200. Proveo je 833 tjedna na ljestvici svih žanrova, čime je postao drugi album, nakon Pink Floyda "The Dark Side of the Moon" (990 tjedana), koji je više od 14 godina bio na toj ljestvici.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Britansko fonografsko društvo (BPI) je certificiralo album kao 14X Platinum, priznajući prodaju od preko 4,2 milijuna primjeraka, kako je pratila The Official Charts Company.

Unatoč svom uspjehu, "Legend" je kritiziran zbog selektivnog uključivanja manje političkih pjesama Boba Marleyja kako bi se izbjeglo vrijeđanje slušatelja i održala visoka prodaja. David Accomazzo iz Phoenix New Timesa je 2014. istaknuo da je kurator albuma, Dave Robinson, namjerno sastavio popis pjesama kako bi privukao pretežno bijelu publiku.

"Island Records je gledao na Marleya kao na političkog revolucionara, a Robinson je ovaj pogled smatrao štetnim za Marleyev profit", napisao je Accomazzo. "Stoga je stvorio album s najvećim hitovima koji su pokazali samo jedno lice Marleyjeve prizme, stranu koju je smatrao najprodavanijom u predgrađima. Ako tražite masovnu privlačnost za sekularno-progresivnu Ameriku, ne uključujete pjesme koje pozivaju na kolektivnu krivicu zbog trgovine robljem, niti se bavite neugodnom istinom da je idilični jamajkanski način života reggaea, pješčane plaže i marihuane, koje je prihvatilo milijune brucoša na fakultetima, postojao samo zbog brutalne trgovine robljem."
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena