logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
10. Studeni 2019

Žene u sound system kulturi

Kako žene predstavljaju sound system kulturu?

Sound system odnosi se na skupinu selektora, MC-a i inženjera zvuka koji izvode reggae, ska, dub i bas glazbu, obično na vlastitoj postavci sound systema.

Što je tako privlačno u kulturi ozvučenja? Zašto reggae glazba zvuči tako meditativno i zarazno kroz ogromne zvučnike? Zašto reggae bas zvuči tako dobro kroz njih? Zašto se tome neprestano vraćam? Bilo kojem ljubitelju reggae glazbe na ova pitanja je lako odgovoriti. Doživljaj sessiona ozvučenja jedinstven je jer u potpunosti zahvaća sva naša čula.

Kad slušate neke reggae stvari koje izvodi selektor, zvuk je bogatiji, bas je teži, a kad čujete MC-a kako toasta i vodi vas kroz set listu, gotovo da možete osjetiti kao da ste na masovnoj meditaciji. Vizualno, kad vidite sound system, može se činiti da se nalazite ispred moćnog oltara s basom i kad osjetite energiju ekipe sound systema i ljudi koji vas okružuju, to zaista može postati duhovna stvar. Ovo je multisenzorno iskustvo je zapravo objašnjeno u radu Juilana Henriquesa pod nazivom „Sonic dominance and the Reggae Sound System Session“. Henriques objašnjava zvučnu dominaciju kao potpuno uranjanje svojih sudionika u fenomen poznat kao reggae sound system pri čemu se njegove frekvencije vibracija povezuju sa svim dijelovima bića sudionika. To prilično rezimira cijelo iskustvo.

Kad pomislim na Jamajku i na to kako se njena izvorna glazba proširila po cijelom svijetu i postala predmet obožavanja – razvaljuje mi pamet! Kada počnete kopati sve dublje i dublje u glazbu, ovaj neprestani izvor melodija je zapanjujuć. Imam samo poštovanje prema svim reggae i dub glazbenicima, inženjerima zvučnih sustava i graditeljima istih.

Sound system je prestao biti rezerviran samo za Jamajku, postao je svjetski raširena priča, a prema karti svjetskih sound systema postoji 1000 zvučnih sustava. Ali u ovom pretežno muškom svijetu, gdje su djevojke, žene? Koliko znam, imamo možda dva ili tri sound systema (molim vas, ispravite me ako griješim!) u potpunosti upogonjene od strane žena. Također, kad se počnu istraživati kolektivi, samostalne izvođačice, MC i pjevačice, postaje očito da u ovom svijetu ima više muškaraca nego žena.

Kroz povijest kulture ozvučenja, žene zapravo nisu bile uključene u sound systeme kao selektorice ili operatorice ozvučenja. Statistički gledano to je više muški svijet, ali moram reći kao entuzijastkinja u reggae i dub glazbi nikad nisam osjetila ništa drugo nego ljubav i uključenost od svoje lokalne braće po sound systemu.

Cilj ovog bloga je predstaviti žene na sound system sceni ali prikazati i povezati ženske kolektive, selektorice, producentice, organizatorice, promotorice i novinarke kako bi potaknulo više djevojaka da postanu aktivne sudionice na njihovoj lokalnoj reggae sceni.

ROOTS DAUGHTERS (Hrvatska/Njemačka)
Roots Daughters duo osnovan je 2009. od strane ozbiljnih ovisnica o dobrom ozvučenju i ljubiteljicama reggae zvuka. Jednom kad se Julie preselila u Berlin, osjećala je potrebu da stvori prostor za umjetnice i selektorice. Stvarala je događaje, pružajući prostor i platformu za izražavanje i predstavljanje ženskih aktivistica. Posljednjih godina udružila se s Jahmintom Zulu (Vintage Night Köln) radi širenja poruke u glazbi. Julie je strastvena kolekcionarka vinila s fokusom na ženske vokale i svjesne tekstove. U njenim setovima možete čuti reggae u potpunoj njegovoj ljepoti i svestranosti, od njegovih temelja do 2019. godine - i uvijek možete računati na iznenađenja u vezi sa žanrom i stilom. U međuvremenu, Jahminta Zulu započela je osnivanjem Vintage Nighta u Köln prije mnogo godina. Također je odvrtila mnogo sessiona sa sound systemima mladih veterana izvan Kölna (Ballroom Skank). Sve u svemu, ovdje je riječ o vrhunskim selektoricama koje znaju kako održati atmosferu na plesnom podiju.

Pogledajte njihov session na Dub Camp festivalu 2019. ovdje.

NYNAH (Hrvatska)
Priča počinje 2009. s tečajem jamajčanskih ritmova gdje bez obzira na dugogodišnje slušanje reggae glazbe, prvi put počinje svirati i stvarati muziku i razumijevati čari Nyabinghi ritma i poruke. Također kroz dugogodišnje bavljenje Capoeirom Angolom gdje je glazba jedna od glavnih baza te vještine, pjeva i svira razne perkusije kao što je berimbao, klave, defovi, bubanj itd. Godine 2015. počinje nastupati kao selektorica. Ovisno o programima i festivalima na kojim nastupa, kombinira razne žanrove reggae kulture i ako se pruži prilika možete čuti i afro brazilske ritmove, hip hop beatove i chill glazbu. Festivali poput Welcome Spring na Strossmayerovom trgu, Wind Festivala na Jarunu i Casual Monday programa u Mastersu dopuštaju takvu slobodu izražavanja i izvan reggae kulture koja je primarna ovoj selektorici. Nynah je jedna od osnivačica Sisters in Roots kolektiva koji djeluje od 2015. godine i od tada okuplja ženske selektorice unutar reggae programa kluba Masters. Cilj kolektiva je poticanje i povezivanje žena u reggae glazbi. 2017. počinje muzičku suradnju s Kiwijem pod zajedničkim imenom Dub Alibi i od tada sviraju u klubu Masters te su imali nastupe na Harteri u Rijeci i festivalu Zagreb Tribes na Jankomiru. Na ljeto 2018. godine, spletom okolnosti, preuzima organizaciju Reggae utorka u Mastersu u suradnji s Keso Selecta gdje je naglasak na okupljanu i raznovrsnosti izvođača reggae kulture.

Pogledajte kratki isječak iz Dub Alibi sessiona na Zagreb Tribes Festivalu, 2019. ovdje.

LEONA LIONESS (Hrvatska / Irska)
Hrvatska selektorica, MC i radijska voditeljica Leona Lioness trenutno živi u Irskoj, a sakuplja i bira vinile od 2006. godine. Na sceni je postala aktivnija nakon što je osnovala "GLD" - Girls Love Dub - platformu namijenjenu povezivanju žena u reggae poslu diljem svijeta. Ubrzo nakon toga, postala je voditeljica i urednica na Zion radiju, kao i izabranica za Zion Radio Sound. Također je osobni asistent i promotorica za Suns of Dub. Zajedno sa suprugom Ras Sale I (Yardstep) pokrenula je projekt Ghetto Roots. Organiziraju zabave i klupske programe, a nastupaju na drugim događajima i festivalima širom Balkana.

Pogledajte njen session u Mastersu ovdje.

FEMININE HI-FI (Brazil)
Feminine Hi-Fi je projekt osnovan 2016. u Brazilu koji se fokusira na valorizaciju žena kroz kulturu sound systema. Koriste vinilne i digitalne medije za reprodukciju pjesama. Odabir pjesama prolazi kroz mnogo dobrih godina jamajkanske glazbe i brazilske produkcije. Također razvijaju dva daljnja projekta: Feminine Hi-Fi Lab, koji organizira razgovore, radionice, dokumentarne izložbe i više obrazovnih aktivnosti te Feminine Hi-Fi Tunes, prva etiketa u zemlji posvećena snimanju, promociji i distribuciji pjesama ženskih reggae produkcija.

Pogledajte kratki dokumentarac o njima ovdje.

ZOFA (Francuska)
Zofu čine dvije prijateljice koje su spojile strast prema reggae glazbi i njenoj povijesti. To je kombinacija dvaju svijetova: spajanje roots reggaea s dubwise i afričkim zvucima, od vinila do dubplateova. Ove dvije aktivistice prisutne su u kolektivu Adubtion (FR) od svog nastanka 2014. godine. Svakog mjeseca organiziraju jedan session, dijeleći vibracije s gostima iz različitih mjesta. Ovaj je kolektiv već stvorio tri festivala i dvije ploče (objavljene na digitalnom i vinilu), a uskoro dolazi još jedna. Nema pretenzija, 100% strasti!

Pogledajte njihov session na Dub Camp festivalu 2019. ovdje.

SANGA MAMA AFRICA
(Francuska)
Posadu Sanga Mama Africa stvorila je 2010. godine Djemba koja je tada organizirala lokalne partije. Obitelj Sanga Mama Africa proširila se 2014. godine s novim članovima koji su uključivali Nafu i MC Massaia. Nafa je iskusna selektorica, a i prava lavica jer strastveno pristupa roots, dub i reggae kulturi. Osjeti se utjecaj afričkog kontinenta kako bi ostala bliska svojoj kulturi i korijenima, a to je očito i na njenim sessionima. U svojim zabavama pod nazivom Dubthérapy, Nafa i Djemba emitiraju ljubav prema spiritualnom rootsu, često puštajući neobjavljena i ekskluzivna izdanja. Nakon nezaboravne svirke na Dub Campu 2018., Sanga Mama Africa stiče slavu i nastupaju sve češće diljem Europe. Sa Sanga Mama Afrika otkrijte autentično iskustvo i pozitivnu, snažnu, militantnu vibraciju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pogledajte njihov session na Zion Station festivalu 2019. ovdje.

VIXEN SOUND (Škotska)
Vixen Sound je selektorica dub, reggae i dancehall glazbe. Svoje temelje stječe kao radijska voditeljica posljednjih sedam godina, a s nastupima uživo od kraja 2017., Vixen je doživjela svoju međunarodnu turneju širom deset zemalja, a pozornice je podijelila s O.B.F Soundsystem, Channel One Soundsystem, Lee Scratch Perryem, Dubkasmom, David Rodiganom... Vixen je promotorica vlastite klupske večeri, More Fire!, i rezidentica je tjedne klupske večeri Walk n Skank, koju sada i vodi. Ona je također domaćin međunarodno priznatih radijskih streama Walk n Skank i predstavlja moćni Sinai Sound System - prvi sustav koji se ikada pojavio u Boiler Roomu. Ako to nije bilo dovoljno, nedavno je pokrenula Vixen Dub: sve-ženski kolektiv škotskih ozvučenja na mjestu zvanom The Blue Arrow.

Pogledajte njen session na Outlook festivalu 2019. ovdje.

SISTERS OF REGGAE (Velika Britanija)
Osnovane 2016. godine od strane selektorice Lucky Cat, Sisters of Reggae ženski je reggae DJ kolektiv iz Londona. Usredotočene su na ska, rocksteady, revival, root, rockers i rani digital. Kolekcionarke i selektorice unutar kolektiva su Lucky Cat, Debbie Golt, MissFeelgood, Naoko The Rock i Sweetie. Svirale su u Indiji, Japanu, Ibizi, Maroku i Berlinu, te na festivalima poput the London International Ska Festival, Reggae Geel i Rototom Sunsplash. Podržane su od strane Davida Rodigana, Channel One, Aba Shanti I, Maxa Romea, Bitty McLean, Hempolics, Sister Nancy, Dawn Penn, Dennis Alcapone i Trojan Sound System. Sisters of Reggae snimljene su za dokumentarni film koji slavi obljetnicu Trojan Recordsa.

Pogledajte njihov promotivni video ovdje.

SISTA HABESHA (Italija)
Sista Habesha počela se baviti dub i roots glazbom 2008. godine dok je živjela u Londonu. Habesha je 2010. objavila svoju prvu stvar na talijanskoj kompilaciji Italian Dub Community 2, s naknadnim praćenjem na Dub Community 3 (2011.). Kako su njezinu glazbu cijenili Aba Shanti I, King Earthquake, Moa Anbessa, Imperial Sound i Slimmah nastavila je stvarati glazbu usavršavajući vlastiti stil. Prvo službeno izdanje Habeshe stiglo je 2015. za njemački label JahSouljah Records, s melodijama poput "I am an Ethiopian" s Josephom Lalibele i "Hold Pon Rasta Faith" jamajčanske umjetnice Fitte Warri. Godine 2016. objavila je 'What Dem Done' s Vale B-om na etiketi Roots Cooperation i još jedno djelo s reggae pjevačem Sistah Awa na Steppas Recordsu. Tijekom godina se dogodilo mnogo suradnji, kao i suradnje s umjetnicima poput Afrikan Simba, Dan I, Jules I, Ras Iwarriah, Daba Makourejah, Innerstanding Sound, Arkaingelle i Rueben Master. Od tada, Habesha je obišla svijet, svirajući na nekim od najvećih reggae festivala poput Rototoma, International Dub Gathering, Dub Camp, Dour Festival i Reggaebus. Svirala je također u New Yorku, Kaliforniji, Maroku i cijeloj Europi. Habesha je 2017. osnovala vlastiti label - Habeshites - na kojem redovito objavljuje vlastite produkcije i kroz koji doprinosi reggae dub sceni u stilu omega frekvencije.

Pogledajte njezin session na Dub Camp festivalu 2017. ovdje.

MUMMA IN DUB (Brazil)
Mumma in Dub je nezavisni projekt kojeg je osmislila Renata Aguiar (Rude Mamma), majka dvoje djece, selektorica i kolekcionarka glazbe. Renata je bila jedna od kreatorica Rude Sistah Sound (2008.) i Feminine Hi Fi (2016.). Dugo je radila na području sound systema. Projekt Mama In Dub zamišljena je kako bi ujedinila i podržala majke koje rade u reggae kulturi: "Kad žena postane majka, ona često poništava sebe, pati od majčinske usamljenosti, sudi se, isključuje i diskriminira jer je majka. A s tim se mnoge majke kao žene poništavaju, ostavljajući za sobom svoje darove, snove i želje.". Projekt vinil ploča Mumma in Dub obuhvaća sve jamajkanske ritmove, a voditeljica i selektor Renata Aguiar AKA Rude Mamma u pratnji jednog ili više odabranika, pjevača ili toastera koji izražavaju svoj glas preko riddima. Među porukama su tekstovi o ženskom svakodnevnom životu, ženskoj borbi u društvu, socijalnim problemima, ljubavi, mačizmu i idejama moći, vizije i osnaživanja žena.

Pogledajte njihov session ovdje.

SOUND SISTERS (Brazil)
Tuti i Lioness Pê zajedno puštaju glazbu od 2010. godine, a zatim su osnovale Sound Sisters u São Carlosu. Godine 2013. promovirali su prvu zabavu s vlastitim sound systemom. Ovo je prvi ženski sound system u Brazilu. Bili su na nekoliko festivala u Brazilu, a imaju pozamašnu kolekciju vinila reggae rootsa, dancehalla, rub-a-duba, zajedno s aktualnim steppersom s naglaskom na produkcijama sa ženskim vokalima i dubplateovima.

Pogledajte njihov isječak ovdje.

JALIFA (Trinidad & Tobago)
Jalifa je počela pjevati u nježnoj dobi od sedam godina. Na nju su utjecali otac i dva starija brata. Odrastajući Jalifa bi pjevala zajedno sa svojim sestrama, samo za zabavu. Kako je postajala starija, počela je ozbiljnije shvaćati glazbu. Njezin brat Abba Shanty počeo je pisati glazbu za Jalifu 2007. godine, a potom je nastupila na istoj pozornici kao i neke od najvećih reggae ikona poput Culture Brown, Chezidek, Jah Bouks, Terry Ganzi, Junior Kelly i Sizzla Kalonji. Nakon toga počela je snimati i bila je objavljivana na raznim EP-ima. Njezin treći singl "When I Chant" predstavljen je na albumu Bongo Riddim Blessings flow vol. 1.

Pogledajte njen video ovdje.

Orginal tekst: WXMB 2
Pripremila: Ivana Tolić

Tekst:   Mirna Mandić

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice