logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Recenzije
Scoops
Scoops 2024.
28. Veljača 2024

Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice

Projekt posvećen ženama u reggaeu
Početak veljače obilježio je izlazak novog nastavka Vibronicsovog projekta "Woman on A Mission". Prvo izdanje slušali smo 2018. godine dok su balkansku verziju posvećenu ženama u reggaeu tri godine ranije izbacili Kantriman i Bass-ul-Ulema pod nazivom “Women's Voices: Balkan in Dub". Vibronics je odlučio nastavit ovaj hvalevrijedan projekt stoga je oko vlastite produkcije okupio vojsku aktualnih vokalistica, ali i žena koje su sve aktivnije u produkcijskom i sviračkom angažmanu unutar dub/reggae glazbe. 

Woman On A Mission 2” otvara britanska reggae kraljica Carroll Thompson s pjesmom “My Warriors” koja je stvorena za plesne podije, a na nju se logično naslanja prepoznatljiv glas Sandre Cross u "Turn It Up" koju smo već upoznali kroz ranija izdanja Vibronicsa i Arriwa Sounda. Na space steppers ritam nadolazi specifičan soul vokal Marine P u “Safe Space Bubble” koja poziva sve sestre na stvaranje svijeta kao sigurnog mjesta. Vokalni dio albuma završava s pjevnim “Babylon Is Burning” s britanskim kolektivom Sisters In Dub, a zatim počinje tvrda dub zabava.

Tešku bas artiljeriju Stevea Vibronicsa u produkciji nadopunjava Talijanka Sista Habesha uz koju smo imali prilike plesati na Escape The City Festivalu 2022. godine. Mjesta se našlo za našu dub prvakinju i sestru Vanyu O u “Mountain Call”. Iako teritorijalno Vanya O rijeđe plovi našim dub vodama, njen trag i doprinos našoj zajednici ostaje zauvijek neizbrisiv. Koko Vega s pijanističkim dijelom, a kasnije s melodikom zakucava “Arise”, zadnju stvar na albumu a pojavljuje se i usred izdanja na teškoj “Lion Knight”. Sve trake su kreirane za sound system zabave, i bez dvojbe, posao je u ovom slučaju vrhunski odrađen. Iako mi je vokalni dio prekratko trajao, ravnoteža je uspostavljena naspram prvog dijela “Woman On A Mission” jer su ovdje više mjesta dobile žene u produkciji nego što je to bilo ranije slučaj.

Svi ljubitelji tvrđeg dub zvuka bit će zadovoljni ovim izdanjem, a sigurno će se pokoja traka moći čuti na našim festivalskim sound system izdanjima i klupskim plesnim podijima. S obzirom na to koliko dub/reggae zajednica raste i čvrsto se održava ne sumnjam da će Steve Vibronics imati priliku za treće izdanje albuma posvećen ženama u reggaeu.
Tekst:  

Video sadržaj