logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Recenzije
Scotch Bonnet Records
Scotch Bonnet Records 2020.
2. Rujan 2020

Mungo's Hi Fi x Marina P - "Soul Radio"

Mungo's Hi Fi x Marina P na reggae sessionu koji traje vječno
Mungo's Hi Fi osim po vrsnom soundsystemu i produkciji izvrsnih riddima poznat je i po prepoznavanju ženskih vokala koje u konačnici plasira u prvi plan. Nakon Eve Lazarus u prethodnom izdanju “More Fyah”, red je došao na staru suradnicu Marinu P, Talijanku s pariškom adresom. Njihov zajednički konceptualni album “Soul Radio” nastajao je čak šest godina, a izašao je za prepoznatljivu etiketu Scotch Bonnet Records. No nije ovo njihov prvi susret, još 2007. godine ugostio je Mungo's Hi Fi Marinu P uz Nafeesa, Ranking Joea & MC Ishua na hitoidnom Belly Ska Riddimu.

Kao i uvijek, Mungo’s Hi Fi koketira s raznim žanrovima unutar reggaea, ali na “Soul Radiju” su se ponajviše zadržali na rocksteadyu, reggaeu i ska, barem u prvom dijelu albuma. Album iznenađujuće otvara obrada pjesme “Soma” Smashing Pumpkinsa dok drugo iznenađenje u vidu obrada se pojavljuje u obliku “And The Beat Goes SKA!” koje u originalu izvode Sonny and Cher (“The Beat Goes On”) u kojoj vokalnu dubinu Marine P upotpunjuju Tippa Irie i Dennis Alcapone koji su se savršeno uklopili u ovaj ska recital. A sjećamo li se svi njihovog hita “Divorce A L'italienne” baziran na već spomenutom Belly Ska Riddimu? Ta vokalistica na “Divorce A L'italienne” je upravo Marina P i na “Soul Radiju” se iznenada pojavljuje prilika da se prisjetimo vrućih plesnih podija u njihovoj režiji. No taj plesni set presjeca “Troubles and Worries” koju karakteriziraju predizajnirane teške bas linije koje se protežu i u drugom dijelu albuma. “Troubles and Worries” se temelji na “Don’t Let Them” riddimu na kojem su se 2012. godine uz Marinu P pojavili Earl 16, Omar Perry i Wildlife.

Riddim “My Remindera” temeljio se na pjesmi Boba Andyja “Unchained”. To je omiljena pjesma koja se često vrtila kod Mungo’s Hi Fi-a pa su zatražili Bob Andya da snimi dubplate. A kada traže dubplate, Mungo's Hi Fi uvijek inzistira da nema nasilnih tekstova. Na putu prema studiju, neposredno prije snimanja dubplatea Bob Andya su opljačkali na cesti i uboli nožem u ruku. Bob je bio izuzetno potresen nakon napada, ali je snimio traženo obećavajući da će ovo biti njegov posljednji dubplate. Iako “ubojstvo' u terminima dubplatea nije ni na koji način doslovno, njihov zahtjev zazvučao mu je istinito pa je u dubplateu otpjevao "Not involved in no killing, Mungo's is no murderer". Podsjetimo se da nas je Bob Andy napustio ove godine nakon višegodišnje borbe s tumorom.

“Troubles and Worries” uz “Searching”, “Great Wave” i “My Reminder” stvaraju tjeskobni četverokut u kojeg nas je simbolično ugurala 2020. godina. A kada tom “nezgodnom” četverokutu pridodamo završnu “Wouldn't It Be Something” koja započinje sa stihom “If only we could travel easily as words” reggae kojeg su režirali Marina P i Mungo’s Hi Fi nosi težinu izričaja koja tom žanru i priliči.

Kako bi se u narodu reklo, Marina P kao ni Mungo’s Hi Fi nisu ovdje od jučer, a rezultat toga je moćno zajedničko izdanje “Soul Radio”. Obzirom na svestranost i vječni entuzijazam koji ih nosi kroz zajednički rad, vjerujem da je ovo zaokruženo izdanje tek novi početak.
Tekst:  

Video sadržaj