logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Intervjui
6. Listopad 2015

Davor (Drvored): "Pjesme nam dolaze kroz doživljaje svijeta oko sebe"

Intervju uoči promocije albuma "Arhelino"...
Naš Tomislav ulovio je za bass Davora Peršića i porazgovarao malo o nastajanju albuma prvijenca Drvored orkekstra i samoj promociji albuma. 

Reggae hr: Za početak, ajmo ravno u glavu. Izašao je vaš prvi album,"Arhelino". Kako ga se, gdje i u kojoj formi može nabaviti?
Davor (Drvored): Album se može skinuti na bandcamp/drvored i to cijeli i to za džabe. Nismo potpisivali s izdavačima jer se vodimo za svjetskim trendovima u kojima oni postaju višak pa smo si mogli priuštiti da svoj uradak na ovaj način podijelimo sa svijetom. Štampani cd moći će se kupiti u Tvornici po promotivnoj cijeni od 50kn i nakon toga kroz inbox našeg Facebook profila…Oko cd-a smo se puno potrudili i baš je lijep za imat ga, i za vidjet i za čut.

Reggae hr: Album se dugo čekao, a na kraju je ispao poprilično šaren. Gdje ste nalazili inspiraciju za glazbu i tekstove?
Davor (Drvored): Album se čekao jer smo sve radili sami…Ne moram ti pričat kako je živjeti u rvackoj, znaš i sam…Al tko čeka, taj i dočeka. Inspiracija dolazi od lijepo građenih muza, naravno! Pjesme nam dolaze kroz doživljaje svijeta oko sebe, a onda se na probama dešavaju potrebne transformacije inicijalne ideje i stvari postaju stilski drvoredske. Puno nas ima i svatko doprinosi svojom idejom i zato je album tako šarolik. Isprva nas je to zabrinjavalo, ali smo skužili da to tako jednostavno mora bit i da nismo zadovoljni strogo određenim glazbenim smjerom. Tko zna, možda će se to ispeglat na sljedećim albumima, ali čisto sumnjam!

Reggae hr: S kime ste sve surađivali u stvaranju i realizaciji albuma?
Davor (Drvored): Surađivali smo redom s kvalitetnim ljudima s naše glazbene i grafičke scene. Svima se priča na prvu loptu svidjela. Na cd-u su nabrojani svi, a ja bi ovdje svakako spomenuo Lea Anđelkovića koji nas je odlično snimio i producirao uvažavajući sve naše hirove. Nije lako radit s devet ljudi, ali na kraju je ispalo iznad očekivanja. I jako nam je pomogla Bojana iz Deseto selo koja je točno pogodila što bi mi htjeli u vizualnom smislu i to sve vrlo brzo napravila. S njom je bilo tako ugodno i lako komunicirati da može poslužit kao primjer uspješne poslovne komunikacije. 

Reggae hr: Hrvatski ste bend s jednim francuskim članom, što se osjeti i u vašoj glazbi. Koliko francuske kulture i zvuka unosi Frederic u bend?
Davor (Drvored): Najviše donosi francuskih vina kad se vrati od tamo! Fred ne svira tipičnu francusku harmoniku jer je samouk i najviše vuče na rusku harmoniku svojim sviranjem, a jako voli disonantne harme i neparne ritmove. Kad se to zbroji, Fred donosi svoj jedinstveni stil koji s francuskom ima veze utoliko što je Francuz i pjeva na francuskom. Premda je napisao i nekoliko odličnih tekstova na hrvatskom. "Konobaricu" čak i pjeva sam. Frankofonika u Drvoredu je još jedna neobičnost za domaći bend, a ona nas je i potakla da zaobiđemo nametnutu engleštinu i dodatne tekstove na cd-u pišemo na francuskom…

Reggae hr: Kako imate stvarno puno članova, čovjek se zapita kako tako veliki kolektiv funkcionira. Sudjeluju li svi članovi u kreativnom procesu stvaranja?
Davor (Drvored): Taj naš kolektiv već pet godina uspješno počiva na zdravoj sinergiji i to je svojevrsno čudo na kojem smo svi zahvalni. Imamo svojih unutarnjih uspona i padova, ali do sada nikad kritičnih da bi puklo. Dolazimo na probe redovno i to u većinskom sastavu, radimo marljivo jer nas to sve veseli. Svi u bendu sudjeluju u onome što se zove aranžman. Ideje pjesama dolaze od Mirana i Freda i oni u konačnici za svoje pjesme imaju zadnju riječ, ali su uvijek spremni poslušati druge ideje. Uglavnom to izgleda tako da probavamo razne ritmoze i harmonije dok ne zazvuči tako da svima izmami osmijeh zadovoljstva. A ovisi i o trenutku…ima pjesama koje napravimo u jednoj probi, a ima i takvih koje gnjavimo tjednima. Takve onda pustimo da odstoje malo. Znaš, pjesme su ti ko tijesto…Treba ih dobro izradit, ali ako ih previše mijesiš, počnu pucat!

Reggae hr: Tvornica i promocija albuma je pred vratima. Je li Drvored spreman?
Davor (Drvored): Da spreman, nikad spremniji! Zadnjih nekoliko tjedana imamo jako intenzivne probe na koje često dolaze i gosti koji će nam se pridružit na ovoj našoj velikoj fešti. Pa nije svaki dan da objaviš prvi album i to još tako j…no dobar! Imamo puno iznenađenja, tako da će oni koji nas već poznaju i gledali su nas uživo dobiti novih glazbeno vizualnih poslastica, a oni koji nas vide prvi puta će jednostavno past na dupe od nevjerowattnosti! U svakom slučaju očekujemo krcatu Tvornicu i garantiramo dobar provod.

Reggae hr: Što možemo od Drvoreda očekivati u Tvornici, a što nakon?
Davor (Drvored): Tko god nas je vidio uživo ili samo poslušao naš album, zna da će biti raznoliko. Žestoko, a opušteno…Prije nas, raju će kvalitetno zagrijati naši Oridano gypsy jazz prijatelji i poneka rakijica, a mi ćemo se svojski potruditi da se ovaj koncert upiše u anale Tvornice i da nas sljedeći puta metnu u veliku dvoranu! Bit će za kupiti cd-a i t-shirtica s našim logom, bit će znojenja i đuskanja, ali sve sa smješkom. Ne ko u tramvaju ili na placu subotom! Nakon Tvornice planiramo napraviti turneju po lipoj našoj uzduž i poprijeko, ali točne datume još ne znamo. Imamo i neke ponude za inozemne turnejice, to nam je plan za zimu. I snimit još jedan spot te radit na novim pjesmama jer ubrzo snimit drugi album da se ne čeka dugo i da se ne ohladi ovaj prvi. To su nam planovi, a kako će to izgledat u stvarnosti ovisi o jako puno čimbenika. Uvijek postoji varijabla „nisam znao“, a mi se nadamo da će naše projekcije prevladati.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice