logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Intervjui
13. Kolovoz 2015

ZAA: "Mi prizivamo kišu ne zato što nam treba osvježenje, nego da spere prljavštinu"

Donosimo intervju sa Zlatkom Petkovićem, bubnjarom kruševačke koncertne atrakcije, benda ZAA... 

Reggae hr: Koji Vam je bio ključan trenutak u karijeri?
Zlatko Petković (ZAA): 28.2.2008. Prva proba benda. Tada smo pogledali jedan drugog u oči i jasno vidjeli sve ovo što nam se događalo i događa danas.

Reggae hr: Koji su izvođači najviše utjecali na vaš rad?
Zlatko Petković (ZAA): Previše različite muzike u bendu slušamo da bi nabrajali imena jer bi se taj spisak kretao od Led Zeppelina preko Bob Marleya do Napalm Deatha, hahaha... Mogu u svoje ime odgovoriti da su mi omiljeni bendovi Nine Inch Nails, Primus i  Voivod. Od ska utjecaja, jako volim Sucide Machines, Voodoo Glow Skulls i The Mighty Mighty Bosstones. U principu, jako teško pitanje.

Reggae hr: Kakav je bio osjećaj dospjeti u finale Rototom natjecanja?
Zlatko Petković (ZAA): Nas je to zateklo kao iznenađenje tako da i nismo stigli da odreagirati ni emotivno ni na bilo koji drugi način. Našli smo se odjednom u Pragu okruženi divnim ljudima, nabojem pozitivne energije i dobrim provodom. Irie FM su pobjedili zasluženo jer, tada su svirali baš taj roots baš onako kako treba.

Reggae hr: Prepoznatljivi ste po čitavom scenskom nastupu, pripremate li se unaprijed ili vas ponese energija u trenutku?
Zlatko Petković (ZAA): Pripremamo se u onoj mjeri u kojoj bend treba da bude uvježban i u kondiciji za nastupe uživo. Sve ostalo je na licu mjesta i najviše zavisi od publike. Bend na pozornici je jedva pola koncerta. Sve ostalo je publika.

Reggae hr: Koja je Vaša strategija medijske promocije?
Zlatko Petković (ZAA): Imamo PR tim koji čine naš menadžer Marko Milojević i PR menadžerica Tamara Marković.  Po svemu sudeći, njihova strategija "pije vodu". Na nama je da slušamo njihove savjete i posvetimo se stvaranju i vježbanju. Za razliku od ostalih bendova, imamo tu sreću da su njih dvoje i privatno postali prijatelji benda tako da nas znaju i osobno u smislu da poznaju sve naše osobine, tajne, želje i uvjerenja. Na tim osnovama i grade strategiju medijske promocije benda. Jako uspješno to rade, zar ne?

Reggae hr: Je li vam nastup kao predgrupa S.A.R.S.-u u Domu sportova otvorio neka vrata?
Zlatko Petković (ZAA): Svirati pred toliko ljudi i dobiti takve ovacije je svakako ključ za mnoge brave. Ipak je to bio koncert S.A.R.S-a pa ja to danas vidim kao vrata koja smo odškrinuli prema hrvatskoj publici i držimo ih otvorenim zaglavljenom nogom. Hoće li se ta vrata otvoriti do kraja, zavisi isključivo i samo od hrvatske publike.

Reggae hr: Dosad ste snimili tri albuma, po čemu se ti albumi međusobno razlikuju?
Zlatko Petković (ZAA): Kako smo mi odrastali kroz bend i kreiranje tako je i muzika koju sviramo to otpratila. Prvi album je bio baziran na reggae i ska korijenima. Drugi je već više apsorbirao utjecaje koje smo svi donijeli u bend, ali ne bježeći previše od korijena. Treći je otišao u punk i post rock potpuno nenamjerno. Teme su ostale iste, korijen je također isti ali, aranžerski i stilski je uvijek kod nas sveprisutna želja za eksperimentom i crossoverom. Tako će biti i dalje.

Reggae hr: Vaš posljednji album okarakteriziran je žešćim ritmovima i buntovnijim tekstovima nego prethodni albumi, koji je bio povod?
Zlatko Petković (ZAA): Povod je okruženje i sve ono čime nas truju. Pogledajte vijesti na TV-u ili pročitajte naslove u novinama. Sve je to hard core i heavy. Otuda i veća agresija u ritmovima i riffovima, kao i veća angažiranost u tekstovima. Nije iskreno pjevati o ljepoti kad uvijek nađu razlog da spale cvjetno polje, kako je u svojoj jednoj pjesmi to rekao Hornsman Coyote. Mi prizivamo kišu ne zato što nam treba osvježenje, nego da spere prljavštinu.

Reggae hr: S kim biste voljeli surađivati na sljedećem albumu ili na pojedinom singlu?
Zlatko Petković (ZAA): S Trentom Reznorom i Davidom Grohlom, hahahaha. Šalu na stranu, o tom po tom. Prvo da mi sklopimo cijeli album i budemo sami zadovoljni urađenim. Ako bude bilo gostiju to će se dogoditi spontano. Tko naleti i s kim se energetski prepoznamo.

Reggae hr: Kad možemo očekivati novi materijal?
Zlatko Petković (ZAA): Ne skoro svakako. Mora sve to da "legne", a pravi trenutak će biti stvar slučaja i strategije. Do tada nas pratite na društvenim mrežama. Pozdrav i ljubav jedna za naše fanove u Hrvatskoj i vaš portal.

Tekst:   Lovorka Ibrić

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice