logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
29. Lipanj 2022

Trojan Records predstavlja "Rise Jamaica! Jamaican Independence Special"

60. godina neovisnosti Jamajke
Uoči proslave 60. godina neovisnosti Jamajke Trojan Records je danas najavio novi kompilacijski album Rise Jamaica! Jamaican Independence Special. Album koji izlazi na dvostrukom CD-u, dvostrukom vinilu i kao digitalno izdanje, bit će objavljen 5. kolovoza, a uključuje iznimno utjecajne glazbene smjerove ove otočne države.

Obilježavajući 60. godišnjicu neovisnosti Jamajke u kolovozu 2022., ova slavljenička kolekcija okupit će niz glavnih jamajčanskih hitova, kao i prethodno neobjavljenih pjesama, a sve su snimljene 1962. godine, godine kada je otok postao neovisan. Album će biti dostupan kao ograničeno izdanje od 28 pjesama 2LP u raznim bojama vinila (Disc 1 Green Vinyl & Disc 2 Yellow Vinyl) te također kao prošireni 2CD Digipack od 50 pjesama.

Fokusirajući se na najveće domaće izvođače godine, prvi od dva diska sadrži ska i R&B hitove iz prve generacije jamajčanskih zvijezda, uključujući Jimmyja Cliffa, Derricka Morgana, Owena Graya i Dona Drummonda, dok se drugi disk sastoji od jamajčanskog ska ranih 60-ih i prethodno neizdanih snimaka koje je producirao tada vodeći producent ploča, Duke Reid.

Jamajka je stekla neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 6. kolovoza 1962. i od tog povijesnog dana prije 60 godina, otočka glazba je imala veliki utjecaj. Godine 1964., ska je osvojio glazbenu industriju diljem svijeta iako je razvoj reggaea zvuka 1968. godine u konačnici doveo do rasta popularnosti ovog žanra.

O Trojan Records
Od svog osnutka 1968. godine, Trojan Records je promijenio britansku glazbenu i kulturnu scenu donijevši svijetu novi zvuk. Predstavljajući glazbu Jamajke Velikoj Britaniji, a i široj javnosti proslavili su se izvođači poput Leeja 'Scratcha' Perryja, Desmonda Dekkera, The Pioneersa, Boba Marleya, Princea Bustera i Jimmyja Cliffa. Sada dio BMG obitelji, etiketa je 2018. proslavila svoju 50. godišnjicu.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života