logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Vijesti
4. Travanj 2023

Iz Trojan Recordsa stižu četiri nove kompilacije reggae legendi

John Holt, Ken Boothe, Desmond Dekker, Marcia Griffiths best of

Trojan Records najavljuje drugi set izdanja iz svoje nove The Essential Artist Collection - potpuno nove serije kompilacijskih albuma fokusiranih na artiste koji predstavljaju neke od najboljih talenata ove izdavačke kuće. Kolekcije Johna Holta i Kena Boothea bit će objavljene 5. svibnja, a nakon njih 2. lipnja dolaze kompilacije Desmonda Dekkera i Marcie Griffiths. Serija ističe najvažnije ska i reggae pjesme ovih utjecajnih reggae izvođača, a svaki će naslov biti dostupan u dvostrukom vinilu u boji, dvostrukom CD-u i digitalnom formatu.

Nakon što je predvodio jamajčanski vokalni trio Paragons na nizu najprodavanijih rocksteady singlova tijekom kasnih šezdesetih, John Holt je postao jedan od najpopularnijih solo izvođača na Jamajci. Njegov međunarodni proboj dogodio se 1974. s albumom "1000 Volts of Holt", koji je spojio sirove reggae ritmove sa sofisticiranim orkestralnim aranžmanima. Vrhunac karijere je bila prerada country hita Krisa Kristofferssona, "Help Me Make It Through The Night", koji je sljedeće godine postao globalni hit, a singl je zauzeo šesto mjesto britanske top liste. Tijekom godina koje su uslijedile, Holt je ostao velikan reggae scene s brojnim rasprodanim koncertima diljem svijeta. Najbolje od njegovih solo radova moći ćete poslušati na ovoj Essential Artist kompilaciji.

Uvjerljivo najdarovitiji jamajčanski izvođač svoje generacije, Ken Boothe danas se smatra živućom legendom snimivši nebrojene ska, rock steady i reggae klasike u razdoblju od 60 godina. Nakon što je debitirao 1962. godine, Ken je uživao u iznimno uspješnoj karijeri na Jamajci prije nego što je 1974. postigao međunarodnu slavu sa svojom interpretacijom "Everything I Own" koja je osvojila vrh ljestvice kao i pjesmom "Crying Over You". Obje ove iznimno popularne pjesme nalaze se u ovoj kolekciji među mnogim drugim Bootheovim hitovima.

Prije uspona Boba Marleya titula vodećeg svjetskog reggae izvođača čvrsto je pripadala još jednom mladom pjevaču iz Kingstona: Desmondu Dekkeru. Između 1967. i 1970. Desmond je uživao u nizu međunarodnih hit singlova kao što su "007", "It Mek", "Pickney Gal", "You Can Get It If You Really Want" i "Sing A Little Song" koji su svi zacementirali njegovo mjesto u povijesti prve globalne superzvijezde Jamajke. Ovaj set Essential Artist Collection odaje dužno poštovanje izvornom kralju reggaea i izvrsno demonstrira golemi talent koji je Desmonda Dekkera izdvojio od njegovih kolega tijekom zlatnog doba jamajčanske glazbe.

Vjerojatno najveća pjevačica u povijesti jamajčanske glazbe Marcia Griffiths prva je ostavila trag na jamajčanskoj glazbenoj sceni s brojnim popularnim singlovima tijekom kasnih šezdesetih prije nego što je 1970. godine stekla međunarodnu slavu zajedno sa svojom dugogodišnjim prijateljem i suradnikom Bobom Andyem. Reggae verzija Boba i Marcije nadahnjujuće pjesme Nine Simone (To Be) Young, Gifted & Black postala je broj pet britanske pop ljestvice. Ubrzo nakon toga, Marcia je postala članica slavne prateće grupe Boba Marleya I-Threes, dok je također nastavila uživati u solo uspjehu s brojnim jamajčanskim hitovima za razne glazbene producente tijekom ostatka sedamdesetih, a bome i daleko kasnije.

Ove nove Essential Artist kolekcije slijede nedavna izdanja ikona The Skatalites i The Maytals, sadržavajući najbolje hitove iz njihovih cijenjenih kataloga.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice