logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Jarring Effects
Jarring Effects 2016.
31. Listopad 2016

Brain Damage - "Talk the Talk"

Zvuči na jučer, danas i sutra
U tamno srce jamajkanske reggae-džungle je se ohrabrio ovaj francuski producent s prošlogodišnjim albumom "Walk the Walk". Tamo je se susreo s metuzalemima reggaea tipa Horace Andy, Willi Williams, Winston Mc Anuff, Ras Michael i Kiddus I koji su ga čekali u prestižnom Harry J. studiju. Rezultat je bio album kakav Brain Damage nikad do tada nije snimio, iako je iza sebe imao više od deset albuma i reputaciju jedne od ključnih figura francuskog duba.
Dodatna slika 1

S "Talk the Talk" pred nama imamo nastavak spomenutog albuma iz prošle godine. Točnije, njegov dub pandan, koji povlači sve registre klasičnog jamajkanskog duba s masom odjeka, odzvanjanja, bas-tutnjave i zvučnih manipulacija. Ali koliko god se Brain Damage trudio da zvuči poput svojih jamajkanskih uzora kao što su Lee 'Scratch' Perry ili King Tubby, čije reference se mogu raspoznati posvuda u ovih ukupno trinaest traka, on je ipak dijete svojega vremena i između svih ovih melodičnih puhačkih zastava i toplih gitara, rustikalnih bubnjeva i gigantskih baseva na površinu izbijaju moderni produkcijski obrasci, koji nose jasni i nedvosmisleni rukopis ovog Francuza.

Ali "Talk the Talk" ide dalje od toga da bude tek obična dub verzija vokalnog originala. Gore navedeni velikani reggaea ovdje dolaze bukvalno do riječi pričajući anegdote iz svojih života i objašnjavajući svoje stavove. Praćeno introdukcijama jamajkanske sound sistem legende MC Father Wee Pow, osnivača kultnog Stone Love sound sistema. Nešto slično kao sto je album "The Gathering of the Elders" od Groundation u kojemu su po identičnom principu do riječi došli velikani poput Pablo Moses, IJahman Levi, The Congos, Don Carlos i Apple Gabriel. Premda tečnost albuma pati od toga i dub - usko gledano - kao stilska forma vokale ili bilo kakve forme naracije izbjegava.

"Talk the Talk" dakle nije obični, konvencionalni dub album, već dio mozaika jedne veće slike, to jest dokumentarca, čiji cilj je u nizu od osam epizoda pružiti uvid u jamajkansku dub i reggae tradiciju ispričanu od strane aktera koji su u njoj sudjelovali. Većeg, autentičnijeg i dubljeg povratka korijenima i odgovora na mnoga pitanja, nema.
Tekst: