logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Izvještaji
19. Kolovoz 2022

Overjam Reggae Festival - treći dan u znaku legendarnog Max Romea

Izvještaj s trećeg dana festivala
Treći dan festivala nas je počastio s puno sunca pa je većina dan iskoristilo za plažu, a za one željne zvuka soundsystem je radio od 12h i otvorio ga je Widikal, zatim je nastavio Warrior Charge. Dan je obilježila vijest da je Channel One nažalost otkazao zbog otkazanog leta, a njihov slot na glavnoj pozornici dobio je također Warrior Charge. Dan na velikoj pozornici su otvorili jedini naši reggae predstavnici ove godine, zagrebački One Dread kojima nije prvi put ovdje, a malo se zbog otkazanog Channel One a sve pomaklo, pa su tako počeli nešto prije 17:30h. Predstavili su svoje autorske stvari i u svom stilu odsvirali neke reggae i dancehall klasike, a kao i svaki dan na prvome bendu, što koncert ide dalje, to je publike sve više i energija je sve bolja. Moram reći da ton nije bio najbolje odrađen na van, a i kasnije u razgovoru s bendom su mi rekli da im nije bio baš najbolje složen monitoring, a još većih problema je bilo četvrti dan, također samo na prvom bendu. No bez obzira, koncert je prošao odlično, siguran sam da su se našli neki novi fanovi za njih, a meni ih je uvijek jako drago vidjeti ovdje na ovoj velikoj reggae pozornici.

Isto tako mi je jako drago i pomalo čudno bilo vidjeti Warrior Charge kako pušta s velike bine. D-Vibe na mikrofonu i naš stari znalac David kojeg sam zadnji put na velikoj bini vidio kako pušta za Lee Scratch Perrya na jednom od Seasplasha. Tako je kao i prethodni dan ostalo u sličnom tonu, nakon reggae benda, dub izvođač i zatim reggae legende. Treći dan je definitivno obilježio ovaj nastup, a to je naravno legenda reggae glazbe, 78-godišnji Jamajkanac Max Romeo. Nevjerojatna energija za jednu osobu te dobi, predivan roots reggae koncert, puno hitova s njegovog najuspješnijeg "War inna Babylon" albuma, a sa sobom je i poveo dvoje djece Xanu i Azzizia Romea koji su preuzeli dio nastupa od svog oca. Definitivno jedan od dražih nastupa koje sam doživio i vrhunac ovog dana. Maxa smo kasnije sreli kako sjedi u miru i sluša Emeterianse i Mellow Mood koji su nastupili nakon njega. Definitivno dva bratska benda, Španjolci i Talijani, oboje su nastupili u pratnji Mellow Mood benda. Moram priznati odličan nastup Emeterians koji su u sličnom tonu kao i bend s kojim su nastupili, odličan uvod za zadnji nastup kada su se samo pjevači promijenili, a osjeti se da publika ovdje voli talijanski Mellow Mood. Dva ista brata blizanca u pratnji svog benda dostavljaju vrhunski nastup, osjeti se da imaju hrpu nastupa iza sebe i stvarno je sve jako lijepo utegnuto. Rasplesali u rasplesanu gomilu, a nakon toga se tulum preselio na Jammin i Dancehall, gdje se kroz noć stvarno moglo čuti svega od reggaea, dancehalla, pa do drum'n'bassa i stepper duba. Na dancehallu su noć zatvorili domaći Roots In Session s opasnom selekcijom, dok su na Jamminu noć otvorili Ljubljanjah Vibes, a zatvorio ju je Dejah dok su se ljudi na mikrofonu stalno izmjenjivali na oba stagea.

Isprika na kašnjenju, jučer nas je dobra oluja pogodila, sve se održalo, no u malo izmijenjenoj verziji. Stvarno je jako puno kvalitetnog sadržaja za uloviti, upravo počinju i jedini naši dub predstavnici Munchies Sound, pa se čujemo za još dva dana svega i svačega što smo i ćemo doživjeti. 

Veliki pozdrav iz Tolmina!

Foto: Marko Plečko (Overjam Facebook)
Tekst:   Vedran Šimunec

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života