logo-t

 • Queen Omega - “Freedom Legacy” - glas svih potlačenih i ugnjetavanih

  Queen Omega - “Freedom Legacy” - glas svih potlačenih i ugnjetavanih

 • Poslušaj

  Poslušaj "Moonlight" Dr.obija i Anje G obogaćen novim vokalima Sistah Tene i I-Sarane

 • Greg Even u suradnji s Jamajčankom Shanice Sewell objavio novi singl

  Greg Even u suradnji s Jamajčankom Shanice Sewell objavio novi singl "Phone Line"

 • Alpha Steppa & Awa Fall - “What A Joy” - jedinstveni dub zvuk i svjesne poruke

  Alpha Steppa & Awa Fall - “What A Joy” - jedinstveni dub zvuk i svjesne poruke

nike

Događanja
Izvještaji
19. Kolovoz 2022

Overjam Reggae Festival - treći dan u znaku legendarnog Max Romea

Izvještaj s trećeg dana festivala
Treći dan festivala nas je počastio s puno sunca pa je većina dan iskoristilo za plažu, a za one željne zvuka soundsystem je radio od 12h i otvorio ga je Widikal, zatim je nastavio Warrior Charge. Dan je obilježila vijest da je Channel One nažalost otkazao zbog otkazanog leta, a njihov slot na glavnoj pozornici dobio je također Warrior Charge. Dan na velikoj pozornici su otvorili jedini naši reggae predstavnici ove godine, zagrebački One Dread kojima nije prvi put ovdje, a malo se zbog otkazanog Channel One a sve pomaklo, pa su tako počeli nešto prije 17:30h. Predstavili su svoje autorske stvari i u svom stilu odsvirali neke reggae i dancehall klasike, a kao i svaki dan na prvome bendu, što koncert ide dalje, to je publike sve više i energija je sve bolja. Moram reći da ton nije bio najbolje odrađen na van, a i kasnije u razgovoru s bendom su mi rekli da im nije bio baš najbolje složen monitoring, a još većih problema je bilo četvrti dan, također samo na prvom bendu. No bez obzira, koncert je prošao odlično, siguran sam da su se našli neki novi fanovi za njih, a meni ih je uvijek jako drago vidjeti ovdje na ovoj velikoj reggae pozornici.

Isto tako mi je jako drago i pomalo čudno bilo vidjeti Warrior Charge kako pušta s velike bine. D-Vibe na mikrofonu i naš stari znalac David kojeg sam zadnji put na velikoj bini vidio kako pušta za Lee Scratch Perrya na jednom od Seasplasha. Tako je kao i prethodni dan ostalo u sličnom tonu, nakon reggae benda, dub izvođač i zatim reggae legende. Treći dan je definitivno obilježio ovaj nastup, a to je naravno legenda reggae glazbe, 78-godišnji Jamajkanac Max Romeo. Nevjerojatna energija za jednu osobu te dobi, predivan roots reggae koncert, puno hitova s njegovog najuspješnijeg "War inna Babylon" albuma, a sa sobom je i poveo dvoje djece Xanu i Azzizia Romea koji su preuzeli dio nastupa od svog oca. Definitivno jedan od dražih nastupa koje sam doživio i vrhunac ovog dana. Maxa smo kasnije sreli kako sjedi u miru i sluša Emeterianse i Mellow Mood koji su nastupili nakon njega. Definitivno dva bratska benda, Španjolci i Talijani, oboje su nastupili u pratnji Mellow Mood benda. Moram priznati odličan nastup Emeterians koji su u sličnom tonu kao i bend s kojim su nastupili, odličan uvod za zadnji nastup kada su se samo pjevači promijenili, a osjeti se da publika ovdje voli talijanski Mellow Mood. Dva ista brata blizanca u pratnji svog benda dostavljaju vrhunski nastup, osjeti se da imaju hrpu nastupa iza sebe i stvarno je sve jako lijepo utegnuto. Rasplesali u rasplesanu gomilu, a nakon toga se tulum preselio na Jammin i Dancehall, gdje se kroz noć stvarno moglo čuti svega od reggaea, dancehalla, pa do drum'n'bassa i stepper duba. Na dancehallu su noć zatvorili domaći Roots In Session s opasnom selekcijom, dok su na Jamminu noć otvorili Ljubljanjah Vibes, a zatvorio ju je Dejah dok su se ljudi na mikrofonu stalno izmjenjivali na oba stagea.

Isprika na kašnjenju, jučer nas je dobra oluja pogodila, sve se održalo, no u malo izmijenjenoj verziji. Stvarno je jako puno kvalitetnog sadržaja za uloviti, upravo počinju i jedini naši dub predstavnici Munchies Sound, pa se čujemo za još dva dana svega i svačega što smo i ćemo doživjeti. 

Veliki pozdrav iz Tolmina!

Foto: Marko Plečko (Overjam Facebook)
Tekst:   Vedran Šimunec

Video sadržaj

Recenzije

Brother Culture - "40 Years Anniversary Collection" - "Jah touch all a we!"
Samostalni Referenti - "Nikad sam...Uvek sasvim sam!" - recenzija balkanske stvarnosti
Weeding Dub - „Where We Come From” - zabavan steppers/dub ska album
Gentleman - “Mad World” - komentar današnjeg vremena
Rebel Dread - The Story of Don Letts - čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme