logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Reggae legende
24. Siječanj 2024

Max Romeo

Roots/reggae legenda
Max Romeo rođen 22. studenog 1944. kao Maxwell Livingston Smith je jamajčanski roots/reggae glazbenik koji je postigao veliki uspjeh na glazbenim ljestvicama na otoku, ali i u Velikoj Britaniji. U ranim danima imao je nekoliko hitova s vokalnom grupom The Emotions, a njegova pjesma "Wet Dream" iz 1968. godine uključivala je otvoreno seksualne tekstove i predstavila novi stil reggae glazbe.

Rođen u St. D'Acre, St. Ann na Jamajci Romeo je napustio dom u dobi od 14 godina i radio na plantaži šećerne trske izvan Clarendona, prije nego što je pobijedio na lokalnom natjecanju talenata kada mu je bilo 18 godina. To ga je potaknulo na selidbu u glavni grad Kingston kako bi započeo glazbenu karijeru.

Godine 1965., Romeo se pridružio Kennethu Knightu i Lloydu Shakespeareu u bendu The Emotions istovremeno radeći u prodaji za etiketu Caltone. Grupa nije uspjela na audicijama kod drugih producenata, ali im je Ken Lack ponudio audiciju nakon što je čuo Maxa Romea kako pjeva sebi dok radi. Godine 1966. grupa je imala svoj prvi hit "(Buy You) A Rainbow". The Emotions su nastavili objavljivati nekoliko singlova, a do 1968. pjevač koji se tada već odazivao na Max Romeo započeo je solo karijeru ali nije postigao značajne uspjehe na ljestvicama. Romeo se vratio The Emotionsima, a osnovao je i novi bend, The Hippy Boys.

Godine 1968. došlo je do proboja u Romeovoj karijeri kada je napisao "Wet Dream", pjesmu koja je postala ogroman hit na Jamajci. Pjesma je zabranjena na BBC Radiju u Velikoj Britaniji zbog otvoreno seksualnih tekstova, iako je pjevač tvrdio da se radi o krovu koji curi. Unatoč tome, pjesma "Wet Dream" je ušla u top 10 hitova u Velikoj Britaniji gdje je provela šest mjeseci na top ljestvici. Singlovi koji su izašli 1969. bili su "Belly Woman", "Wine Her Goosie" i "Mini-Skirt Vision", kao i Romeov prvi LP "A Dream". Romeov nastup je bio zabranjen na nekoliko mjesta tijekom turneje po Velikoj Britaniji.

Godine 1970., Romeo se vratio na Jamajku osnivajući Romax, neuspješnu diskografsku kuću i soundsystem te je 1971. objavio svoj drugi album "Let the Power Fall". Album je uključivao niz politički nabijenih pjesama, od kojih su većina zagovarale demokratski socijalističku Peoples National Party (PNP), koja je odabrala njegovu pjesmu "Let the Power Fall" kao svoju himnu za parlamentarne izbore 1972. godine. Nakon toga, Romeo je surađivao s producentom Leejem "Scratch" Perryjem na albumu "Revelation Time" 1975. godine koji je uključivao pjesmu "Three Blind Mice", adaptaciju dječje pjesmice s tekstovima o policijskoj raciji na zabavi.

Godine 1976., Romeo je objavio "War Ina Babylon", album koji je doživljen kao njegovo najbolje djelo. Politikom i religiozno tematizirani album uključivao je popularni singl "Chase the Devil", koji je postao jedan od njegovih najpoznatijih singlova. "Chase the Devil" je planetarno popularizirao The Prodigy 1992. godine u pjesmi ""Out of Space". Nedugo nakon toga njih Perry i Romeo su se posvađali, ostavljajući Romea da sam producira svoj sljedeći album "Reconstruction" koji, međutim, nije mogao doseći uspjeh svojih prethodnika kada je objavljen 1977. godine.

Godine 1978., Romeo se preselio u New York City gdje je zajedno s producentom mjuzikla "Hair" Michaelom Butlerom napisao mjuzikl "Reggae", u kojem je također i glumio.

Na početku osamdesetih pojavio se kao prateći vokalist na pjesmi "Dance" na albumu The Rolling Stonesa "Emotional Rescue". Godine 1981., usluga mu je uzvraćena kada je Keith Richards iz The Rolling Stonesa suproducirao i svirao na Romeovom albumu "Holding Out My Love to You", neuspjelom pokušaju probijanja na sjevernoameričko tržište.

Tijekom ostatka desetljeća, njegov rad gotovo nije primijećen, a Romeo je pronašao posao u elektroničkoj trgovini u New Yorku. John Holt ga je potaknuo da se vrati u Jamajku, gdje je živio godinu dana u Holtovoj kući u Meadowbrooku. Romeo je ponovno posjetio Veliku Britaniju 1992. godine, snimivši albume "Fari – Captain of My Ship" (1992.) i "Our Rights" (1995.) s Jah Shakom. Godine 1998. pridružio se britanskom producentskom timu Mafia & Fluxy za album "Selassie I Forever", a kompilacijski album "The Many Moods of Max Romeo" objavljen je u Velikoj Britaniji 1999. godine.

Godine 2014. objavio je album "Father and Sons", suradnju sa svojim sinovima Ronaldom i Romariom (poznatim kao duo Rominal), a njegova kći Azana Smith također je započela glazbenu karijeru pod imenom Xana Romeo. Album "Words From The Brave" ugledao je svjetlo dana 2019. godine za Baco Records, a dvije godine kasnije izlazi “World of Ghouls” koji je nastao u produkciji njegovog sina Azzizi Romea.

Godine 2023., podnio je tužbu protiv Universal Music Groupa i Polygram Publishinga, Inc. u iznosu od 15 milijuna dolara, tvrdeći da mu nisu isplaćivani autorski honorari za njegov rad više od 50 godina.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice