logo-t

 • Queen Omega - “Freedom Legacy” - glas svih potlačenih i ugnjetavanih

  Queen Omega - “Freedom Legacy” - glas svih potlačenih i ugnjetavanih

 • Poslušaj

  Poslušaj "Moonlight" Dr.obija i Anje G obogaćen novim vokalima Sistah Tene i I-Sarane

 • Greg Even u suradnji s Jamajčankom Shanice Sewell objavio novi singl

  Greg Even u suradnji s Jamajčankom Shanice Sewell objavio novi singl "Phone Line"

 • Alpha Steppa & Awa Fall - “What A Joy” - jedinstveni dub zvuk i svjesne poruke

  Alpha Steppa & Awa Fall - “What A Joy” - jedinstveni dub zvuk i svjesne poruke

nike

Događanja
Recenzije
Baco Records
Baco Records 2019.
19. Srpanj 2019

Max Romeo - "Words From The Brave"

Stara škola je stara škola
Sedamdeset i četiri godine su u nogama Maxa Romea, čovjeka kojeg je “I Chase the Devil” nepovratno obilježio. Dolazi iz jamajkanske generacije koja je bježala s 14-15 godina od rada u polju za boljim životom i glazbenom karijerom u Kingstonu. Mora da su takvi likovi poput Max Romea, Lee “Scratch” Perrya ili Peter Tosha osjećali ogromnu kreacijsku potrebu kada su se odlučili na takve pothvate kao klinci. I bili su u pravu što su slijedili svoj put.

"Words From The Brave" započeo je nastajanje 2016. godine na inzistiranje pratećeg sastava Roots Heritage. Njegov novi album otvara “The World Is On Fire” koja započinje s puhačkim dionicama i doslovno govori o gorućim svjetskim problemima i korumpiranim političarima koji su očito postali normalna pojava u svijetu. Uz lagane ritmove nastavlja se “Have You Ever Hit Rock Bottom” o beskućništvu u kojoj nas pita jesmo li ikad spavali na cesti i morali krasti hranu. Album se i dalje ne nastavlja u romantičnom tonu, a istina je nešto na čemu Max Romeo nije štedio na ovom albumu. “Heaven” ne slavi božansko nebesko već govori: “Heaven is six feet under and we all gonna make it there…” . Nova doza mudrosti o ljudskoj patnji dolazi u naslovnoj "Words From The Brave" dok ga francuski Roots Heritage prati u stopu. U “Penguin” Max je ugostio vlastita nasljednika (čitaj: sina) Azizzi Romea koja napokon donosi svjetliju tematiku, a aktualni singl “The Farmer’s Story” obojan je repetativnim dubom i gitarskim dionicama koje su skovali Roots Heritage. U finale albuma ulazimo sa “Say Yes” koja govori o zavodljivim pogledima na plesnim podijima u usamljenim noćima. Za veliku završnicu ostavili su “Thank God” koju nosi osjećaj zahvalnosti, a ponekad je to jedini osjećaj koji nam preostaje u vremenu u kojem smo izbombardirani s gomilom neprovjerenih informacija s negativnim predznakom.

Max Romeo i Roots Heritage ponovno su dokazali da život piše najbolje albume. Stara škola reggaea samouvjereno pokazuje vlastitu dominaciju.
Tekst:  

Video sadržaj