logo-t

  • 30. obljetnica obilježavanja Međunarodnog dana reggae glazbe

    30. obljetnica obilježavanja Međunarodnog dana reggae glazbe

  • Greg Even & Terry Vibes predstavili

    Greg Even & Terry Vibes predstavili "Dutty Babylon Riddim", izdanje podržao David Rodigan

  • Fokus objavio novi album

    Fokus objavio novi album "Dusting Off The Soul From Everyday Life"

  • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

    Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

nike

Događanja
Vijesti
8. Lipanj 2024

Mizizi Selekta na Natural Mystic Reggae Festivalu

11. izdanje Natural Mystic Reggae Festivala u Srbiji  
Nenad Pekez akka Mizizi je novosadski selektor, autor i voditelj trenutno jedine reggae radijske emisiju u Srbiji Reggae Fever, koja ima za cilj da ovaj žanr dobije vjerodostojnu prezentaciju, a publiku upozna s mnogobrojnim aspektima kako muzike, tako i same afro-jamajkanske kulture.

Osim pažljivo odabranih selekcija koje su u eteru svake druge srijede s beogradskog Radio Aparata, u 145. dosadašnjih emisija slušatelji su čuli ekskluzivne intervjue s legendama kao što su Mad Professor, Dennis Bovell, Don Letts, Vivian Jones, Groundation, Tippa Irie, Ras TweedNick Manassah; sa zvijezdama u usponu tipa Joe Yorke, Queen Omega, Aza Lineage, Marcus Gad, Shniece McMenamin, Meta Dia; i naravno s domaćim i regionalnim izvođačima Jovanom Matićem (Del Arno Band), Nemanjom Kojićem Kojotom, Abdelraheem Kheirawijem (FC Apatride UTD), Vojislavom Maleševim (Killo Killo Banda), bendom Deep Steady, itd.

Emisija je prepoznata i u ušima organizatora festivala pa je Mizizi u nekoliko navrata zamiksao na Roots Revival Reggae Festival u Herceg Novom, novosadskom Exitu i na samom Natural Mystic u 2022 godine, ali su naročito zapaženo prošli nastupi na lokalnim događajima Soul Shakedown i Dub Gone Jazzy u suradnji s instrumentalnim brass duom Jah Horns. Inače, upravo su reggae-dub instrumentali još jedan specijalitet koje obrađuje u drugoj miks-emisiji istog imena kao potonji događaj, a koja se emitira jednom mjesečnom na rumunjskom internet radiju Black Rhino.

Prije ulaska u radijske vode, više godina je u pisanom obliku pokrivao reggae događanja u Srbiji i regiji, recenzije albuma i intervjue sa stranim i domaćim izvođačima na rock portalu Hardwired, a danas povremeno kao suradnik piše za zagrebački Reggae Hr.

Na ovogodišnjem Natural Mystic Reggae Festivala 2024. u Gornjem Milanovcu u fokusu će mu biti svježi reggae noviteti i teškaši modificirani iz mora popularne muzike i streaming servisa koji nerijetko rangiraju i ističu u prvi plan ne po kriterijima kvalitete muzike i poruke, već prema profitabilnim interesima i željama masa kojima je "istinski" reggae u općem slučaju nezanimljiv (a glazbenim biznismenima neisplativ), pa ovaj žanr ostaje daleko u zapećku dok su njegovi ljubitelji uskraćeni za mnogobrojne muzičke kidalice.

Zato selektor Mizizi sluša tonu šund muzike kako to ne biste morali vi raditi, a da bi izbunario one bisere koji nadilaze trenutne okvire. Bilo da volite roots, rubadub, steppers, dancehall ili electro-reggae, sigurno ćete u njegovim selekcijama pronaći iskru kvalitetnog stvaralaštva i dobre poruke, a uživanja će biti štogod - rečima velikog Lintona Kwesi Johnsona - "u taktu otkucaja srca i pulsiranja krvi, u ritmu teškog basa i opakog, opakog beata!"
Tekst:  

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio