logo-t

 • Tadiman objavio

  Tadiman objavio "High Grade" s Earlom 'Chinna' Smithom

 • Prince Fatty -

  Prince Fatty - "Artikal Intelligence" - posvećen izuzetnim vokalnim performansima

 • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

  Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

 • Haris Pilton objavio album

  Haris Pilton objavio album "DUB XXL Vol 1."

nike

Događanja
Vijesti
8. Lipanj 2024

Mizizi Selekta na Natural Mystic Reggae Festivalu

11. izdanje Natural Mystic Reggae Festivala u Srbiji  
Nenad Pekez akka Mizizi je novosadski selektor, autor i voditelj trenutno jedine reggae radijske emisiju u Srbiji Reggae Fever, koja ima za cilj da ovaj žanr dobije vjerodostojnu prezentaciju, a publiku upozna s mnogobrojnim aspektima kako muzike, tako i same afro-jamajkanske kulture.

Osim pažljivo odabranih selekcija koje su u eteru svake druge srijede s beogradskog Radio Aparata, u 145. dosadašnjih emisija slušatelji su čuli ekskluzivne intervjue s legendama kao što su Mad Professor, Dennis Bovell, Don Letts, Vivian Jones, Groundation, Tippa Irie, Ras TweedNick Manassah; sa zvijezdama u usponu tipa Joe Yorke, Queen Omega, Aza Lineage, Marcus Gad, Shniece McMenamin, Meta Dia; i naravno s domaćim i regionalnim izvođačima Jovanom Matićem (Del Arno Band), Nemanjom Kojićem Kojotom, Abdelraheem Kheirawijem (FC Apatride UTD), Vojislavom Maleševim (Killo Killo Banda), bendom Deep Steady, itd.

Emisija je prepoznata i u ušima organizatora festivala pa je Mizizi u nekoliko navrata zamiksao na Roots Revival Reggae Festival u Herceg Novom, novosadskom Exitu i na samom Natural Mystic u 2022 godine, ali su naročito zapaženo prošli nastupi na lokalnim događajima Soul Shakedown i Dub Gone Jazzy u suradnji s instrumentalnim brass duom Jah Horns. Inače, upravo su reggae-dub instrumentali još jedan specijalitet koje obrađuje u drugoj miks-emisiji istog imena kao potonji događaj, a koja se emitira jednom mjesečnom na rumunjskom internet radiju Black Rhino.

Prije ulaska u radijske vode, više godina je u pisanom obliku pokrivao reggae događanja u Srbiji i regiji, recenzije albuma i intervjue sa stranim i domaćim izvođačima na rock portalu Hardwired, a danas povremeno kao suradnik piše za zagrebački Reggae Hr.

Na ovogodišnjem Natural Mystic Reggae Festivala 2024. u Gornjem Milanovcu u fokusu će mu biti svježi reggae noviteti i teškaši modificirani iz mora popularne muzike i streaming servisa koji nerijetko rangiraju i ističu u prvi plan ne po kriterijima kvalitete muzike i poruke, već prema profitabilnim interesima i željama masa kojima je "istinski" reggae u općem slučaju nezanimljiv (a glazbenim biznismenima neisplativ), pa ovaj žanr ostaje daleko u zapećku dok su njegovi ljubitelji uskraćeni za mnogobrojne muzičke kidalice.

Zato selektor Mizizi sluša tonu šund muzike kako to ne biste morali vi raditi, a da bi izbunario one bisere koji nadilaze trenutne okvire. Bilo da volite roots, rubadub, steppers, dancehall ili electro-reggae, sigurno ćete u njegovim selekcijama pronaći iskru kvalitetnog stvaralaštva i dobre poruke, a uživanja će biti štogod - rečima velikog Lintona Kwesi Johnsona - "u taktu otkucaja srca i pulsiranja krvi, u ritmu teškog basa i opakog, opakog beata!"
Tekst:  

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena