logo-t

  • Podržite projekt Croatia in Dub

    Podržite projekt Croatia in Dub

  • One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

    One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

  • Shaolin Sound dolazi u Zagreb

    Shaolin Sound dolazi u Zagreb

  • Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot

    Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot "Vajbaj sa mnom"

  • Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

    Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

  • Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

    Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

  • Manudigital -

    Manudigital - "Digital UK Session" - svježa raggamuffin isporuka

  • Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

    Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

  • Nadia McAnuff & The Ligerians -

    Nadia McAnuff & The Ligerians -"Shelter From The Storm" - ime koje morate zapamtiti

nike

Događanja
Vijesti
23. Svibanj 2024

Twinkle Brothers, Midnite, Marcus Gad i Beenie Man nova su imena Rototom Festivalu

Rototom Festival 2024. 
Međunarodni reggae festival Rototom Sunsplash (Benicàssim, od 16. do 21. kolovoza) predstavlja s novim nizom izvođača s kojim dovršava popis artista za svoje 29. izdanje, novo putovanje s prisutnošću roots reggaea (Twinkle Brothers, Marcus Gad), koji istražuje i dancehall (uz figure poput Beenie Mana) i afrobeats (Flavour). Ovaj put se prvi put otvara jazzu (s tributeom Samuela Blasera Don Drummondu, legendarnom trombonistu Skatalitesa) i istražuje eklekticizam kroz glasove Etane, Naomi Cowan ili Bia Ferreira.

Jamajčanska grupa Twinkle Brothers predvodi festivalski angažman, a slove kao grupa iz zlatnog doba reggaea, u 70-ima, himne braće Ashtona, Ralstona i Normana Granta prelazile su generacije. Rototom Sunsplash također će ovo ljeto ugostiti roots, angažirani i meditativni reggae iz Nove Kaledonije Marcusa Gada, koji će nastupiti sa svojim bendom, Tribe, i sekcijom puhača.

S karipskih Djevičanskih otoka vraća se Midnite, bend iz Santa Cruza, ovaj put vođen Ronom Benjaminom, producentom, suosnivačem i bratom Vaughna, karizmatičnog vođe i glasa Midnitea, koji je preminuo 2019. Ron Benjamin predstavit će u Benicàssimu nadolazeći samostalni album, ne odričući se klasika Midnitea, i njegove intenzivne otvoreno rastafarijske duhovnosti, s kojom će odati počast svom bratu.

Dancehall se snažno probija uz kralja žanra: Jamajčanina Beenie Mana, nominiranog za posljednje Grammyje 2024. Pridružuje mu se Fyahbwoy, smatran najznačajnijim španjolskim dancehall izvođačem, zajedno sa svojim bendom, Forward Ever Band.

Rototom također potvrđuje nastup Jamajčanke Etane, sa svojim eklektičnim reggaeom koji miješa elemente soula, r'n'b-a i afrobeatsa povezane njezinim snažnim glasom.

S karipskog otoka također dolazi pjevačica i kantautorica Naomi Cowan, jedan od nadolazećih reggae talenata. Kći pjevačice Carlene Davis, Cowan je glumila Marciju Griffiths u biografskom filmu o kralju reggaea "Bob Marley: One Love" koji je premijerno prikazan ove godine.

Dodajući glazbeni eklekticizam i aktivizam umjetničkom prijedlogu Rototom Sunsplasha, stiže pjevačica, kantautorica, multi-instrumentalistica i aktivistica iz Brazila, Bia Ferreira.  Zagovornica glazbe kao alata za obrazovanje i emancipaciju, njezini tekstovi govore o feminizmu i suprotstavljaju se rasizmu i homofobiji.

S druge strane, nigerijski pjevač, instrumentalist i producent Flavour, s pet milijuna pratitelja na Instagramu i više od tri milijuna na YouTubeu, pokazat će svjetski utjecaj afrobeatsa u showu s bendom i plesačicama.

Rototom Sunsplash također potvrđuje prvi jazz show - s elementima ska glazbe - na festivalu: Samuel Blaser Routes - A Tribute to the Music of Don Drummond. Počast švicarskog trombonista Samuela Blasera izražena u njegovom priznatom albumu "Routes", naslijeđu Don Drummonda, legendarnog jamajkanskog trombonista, člana i autora mnogih pjesama benda Skatalites, čiji se 60. rođendan slavi ove godine. Ovaj jedinstveni show izvest će kvintet pod vodstvom Blasera, a pridružit će im se kubanski violinist Omar Puente, Alex Wilson (klavijature), Colin McNeish (bas) i Kenrick Rowe (bubnjevi).

Najavu Dancehall floora predvodi Becca D, britanska DJ-ica i voditeljica s 11 godina iskustva na MTV-u, koja je 2017. godine stvorila vlastitu glazbenu platformu - s dva milijuna pregleda - kako bi promovirala jamajčansku kulturu i umjetnike putem live sessiona, intervjua i dokumentaraca. U njenom setu će kao MC-a pratiti mladi i obećavajući umjetnik Tessellated. Dancehall 2024. također će proslaviti 25. obljetnicu Northern Lightsa i Heavy Hammera koji zajedno s također potvrđenim Lampa Dreadom, čine dio rezidentnih DJ-eva.

U svojoj nakani da postane planetarno okupljalište sound system kulture, Dub Academy na Rototom Sunsplashu najavljuje El Gran Latido (Kolumbija); Yugo Taguchi (Japan), koji će nastupiti zajedno s već najavljenim Greenlightom, Serenom i Lasai; Agobun iz Francuske i Coco & Rowsi (Barcelona-Mallorca). Pridružuju se i Jah Tubbys ft Dixie Peach & Macky Banton, Kibir La Amlak, Selectah Tuti te tajanstveni show koji će biti otkriven tijekom festivala uživo.
Tekst:  

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio