logo-t

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

Vijesti
13. Listopad 2023

Preminuo Ibo Cooper, osnivač Third Worlda

R.I.P Michael 'Ibo' Cooper 
Michael 'Ibo' Cooper, osnivač reggae benda Third World, preminuo je u svom domu u St. Andrewu nakon kratke bolesti u 71. godini života.

"Doprinos Ibe glazbi i kulturi bio je neizmjeran. Njegova djeca ga pamte kao iznimnog čovjeka s velikodušnim duhom", izjavila je obitelj.

Ibova supruga Joy preminula je prošlog mjeseca, a sin Arif preminuo je u ožujku.

Third World je jamajčanski reggae bend osnovan 1973. godine. Njihov zvuk je utemeljen na utjecajima soula, funka i disca. Third World je započeo kada su klavijaturist Michael "Ibo" Cooper i gitarist (i violončelist) Stephen "Cat" Coore koji su prvotno svirali u The Alley Cats i zatim u Inner Circleu, odlučili osnovati vlastiti bend zajedno s pjevačem Inner Circlea, Miltonom "Prilly" Hamiltonom. Oni su regrutirali basista Richarda Daleya, nekadašnjeg člana benda Kena Boothea i Tomorrow's Children, te dodali bubnjara Carla Baroviera i bivšeg perkusionista Inner Circlea, Irvina "Carrota" Jarretta, prije nego što su imali svoj prvi nastup početkom 1974. godine.

Nakon snimanja nekoliko pjesama s Geoffrey Chungom, koje nisu bile objavljene, prvi singl benda bio je samoproducirani "Railroad Track" 1974 godine. U njihovim ranim danima svirali su uglavnom po hotelima i noćnim klubovima u Kingstonu, a bili su predgrupa The Jackson Five kada su svirali na jamajčanskom Nacionalnom stadionu. Uskoro su potpisali ugovor s Island Recordsom i krenuli na europsku turneju s The Wailersom. Bendov debitantski album, nazvan jednostavno "Third World", objavljen je 1976. godine. Album je uključivao obradu pjesme "Satta Massagana", koju su originalno izvodili The Abyssinians, i postala je lokalni hit. Hamilton i Cornell Marshall (koji je zamijenio Baroviera ranije) zamijenjeni su s dva bivša člana Inner Circlea, pjevačem Williamom "Bunny Rugs" Clarkeom i bubnjarom Williejem Stewartom, prije snimanja njihovog drugog albuma, "96° in the Shade" (1977), koji je uključivao nekoliko hitova. Posebno su se istaknule pjesme poput "1865 (96° in the Shade)", koja se odnosila na pobunu iz 1865. godine u Morant Bayu, "Rhythm of Life" i jedina obrada na albumu, "Dreamland", napisana od strane Bunny Wailera. Nastupili su pred 80 000 ljudi na festivalu Smile Jamaica 1976. godine.

Najveći uspjeh Third Worlda došao je krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, kulminirajući njihovom obradom pjesme "Now That We Found Love" benda The O'Jays s njihovog trećeg albuma "Journey to Addis". Nakon prvotnog snimanja, singl je remixiran po nalogu šefa odjela za posebne projekte Island Recordsa, Alexa Masuccija, s novim vokalima i bržim ritmom. "Now That We Found Love" postala je hit singl 1978. godine, dosežući top 10 u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Unatoč svim promjenama unutar postave benda, Third World je ostao aktivan do dan danas.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena