logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
9. Lipanj 2019

Del Arno Band objavili spot za pjesmu “Opsesija sobom”

Novi singl za Del Arno Band
U susret mnogim nastupima tijekom ljetnjih festivala, reggae sastav Del Arno Band, objavljuje novi singl. Pjesma “Opsesija sobom” dolazi s hvaljenog posljednjeg albuma “Ako ne znaš šta da radiš”. Nekoliko pjesama sa spomenutog izdanja vrlo su jasan komentar na odnos snaga u društvenom, a u slučaju ove pjesme, i statusnom smislu. Del Arno Band najdugovečniji je reggae sastav u regiji. Svojom karijerom neprekidno poziva na mir, slaveći ljubav, ukazujući na alarmantne situacije, političke i društvene poteze koji su često uznemiravajući a, po običnog čoveka, u najmanju ruku – poražavajući. Posljednjim albumom pod nazivom “Ako ne znaš šta da radiš” (izdavač Mascom) DAB se vratio poslije trinaest godina pauze, promijenivši se taman toliko da zaintrigira nove generacije slušatelja.

„Pesma “Opesija sobom” je naš odgovor, ali i dijagnoza modernog vremena, vremena u kome živimo. Kako bih izbegao da tekst bude pretenciozno pametovanje o ovoj činjenici, okrenuo sam ga, sasvim namerno, na duhovitu, šaljivu stranu. Međutim, to ne umanjuje tužnu konstataciju da smo toliko okrenuti svome “ja” i njegovim potrebama, živimo bukvalno u realnosti gde je “ja” mera svega, to je ono čime se bavi ova pesma. Tolika zaokupljenost sobom nužno vodi do određenog, a ja bih rekao visokog stepena “slepila” za realnost koja nas okružuje. Samim tim, postajemo kontrolisani robovi te iste realnosti. “Ospesija sobom to nas čini robom” i robovima i proizvodima za široku upotrebu. Ništa me nije toliko rastužilo koliko činjenica da su ljudi počeli sebe da posmatraju kao proizvode i otuda moje bavljenje ovom temom“, izjavio je Jovan Matić, frontmen benda.

Inače, riječ je o koloritnom videu s vrlo jasnom porukom koji je režirala Staša Bukumirović (također potpisuje montažu i fotografiju). U spotu se pojavljuje glumica Milica Proševski, a kadrovi su snimljeni u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.
Tekst:   PR

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života